Πολιτισμός

ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1897) ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Στο βασιλικό περιβάλλον του νεοκλασικού πανέμορφου κτηρίου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία, σε τεράστιες αίθουσες, με αντικείμενα μοναδικής αξίας, εκτίθεται η συλλογή της καθηγήτριας και πρ.πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνης Κριάρη. Αν και η ίδια δεν είναι ιστορικός, αισθάνεται , όπως ομολογεί στην εισαγωγή για την έκθεση που επιμελήθηκε, ότιόποιος έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους της Κρήτης αντιλαμβάνεται ότι το ενδιαφέρον μας για την ιστορία του τόπου μας είναι ανεξάρτητο από τυπικές περγαμηνές.

Περισσότερα

ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Tο 1821 δεν είναι μόνο μια πολύτιμη παρακαταθήκη υποδειγμάτων ηρωικής συμπεριφοράς για τους επερχόμενους, αλλά και η αφετηρία του έθνους-κράτους, η έναρξη της ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Δεν αισθάνομαι ο καταλληλότερος να συζητήσω και να εχω άποψη για το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών. Όμως με απασχολεί έντονα και δεν μπορώ  να μην επισημάνω "σημεία" που χαρακτηρίζουν την εποχή μας και δείχνουν απογοητευτικά. Πολλά έχει συσσωρεύσει η μνήμη όλα τα χρόνια που βρίσκομαι (με πολλές ιδιότητες και διαδοχικές ηλικίες) σε πανεπιστημιακό περιβάλλον (αποκλειστικά ελληνικό πλην μιάς 3ετίας ευρωπαϊκού).
1. Δεν εχει σημασία ο αριθμός των φοιτητών, των υποψηφίων φοιτητών ή των αποφοίτων που προσανατολίζονται στις ανθρωπιστικές σπουδές.
Περισσότερα

ΘΕΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ Ή ΚΑΙ ΠΑΤΗΡ;

Με αφορμή, επερωτήσεις σε επίπεδο λογισμών κρυφών, που θέτει ο κάθε άνθρωπος στα φυλλοκάρδια του –«ο κρυπτός της καρδίας άνθρωπος»–, επιχειρούμε να σκιαγραφήσουμε τους προβληματισμούς που ανακύπτουν ως προς την διττή ονομασία, αλλά και τις πράξεις που απορρέουν από αυτήν, ως Θεού Παντοκράτορα και ως Θεού Πατέρα. Διλήμματα, τα οποία είναι δυνατόν να απαντηθούν με τη διαβεβαίωση –ας μην το αντιπαρερχόμεθα– «ότι εγώ μεθ΄ υμών ειμί πάσας τας ημέρας της ζωής υμών». Γένοιτο!

Πού το ασυμβίβαστον;

Περισσότερα

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Για πρώτη φορά στο νεοελληνικό κράτος (ίσως και διεθνώς χωρίς ανάλογο προηγούμενο), η Κυβέρνηση έχει προβάλει την ανάπτυξη ενός συστήματος «προγραμματιζόμενων δωρεών-χορηγιών» προς το κράτος (Καθημερινή, 6/12/20). Αυτό το «Πρόγραμμα χορηγιών» (ή μάλλον «αναγκών για χορηγίες») θα κατευθύνει κατάλληλα τυχόν χορηγούς, ώστε οι προθέσεις των να μην πελαγοδρομούν ή παρασύρονται στην απόφασή τους από καλόπιστες (ή μη) υποδείξεις. Και έτσι τελικά τα λεφτά τους «θα πιάνουν τόπο».

Περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΙΝΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κίνα, μια χώρα με ραγδαίους ρυθμούς ανερχόμενη σε διεθνές πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, διαθέτει έναν από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους παγκοσμίως πολιτισμούς. Ο κινεζικός λαός αναγνωρίζει και εκτιμά ιδιαίτερα τον εξίσου πανάρχαιο πολιτισμό της Ελλάδας και η πολιτιστική προσέγγιση των δύο λαών ανοίγει το δρόμο για συνεργασία, αμοιβαία κατανόηση της ιστορίας τους, του πολιτισμού, του τρόπου ζωής, των δεξιοτήτων και των χαρακτηριστικών τους.

Περισσότερα

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Το «Βλέμμα εφήβων», η πρωτοποριακή μαθητική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι έφηβοι μέσα από την έρευνα προσέγγισαν αθέατες πλευρές της Επανάστασης και τόλμησαν να θέσουν δύσκολα ερωτήματα, θέτοντας συγχρόνως έναν σοβαρό προβληματισμό για την  Διδακτική της Ιστορίας.

Περισσότερα

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

Η μορφή του Αποστόλου Παύλου δεσπόζει στην ιστορία της Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Σημείο αφετηρίας η μεταστροφή του στο δρόμο για την Δαμασκό. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η στάση ζωής που ακολούθησε ήταν καθοριστική για την πορεία την δική του και της όλης Εκκλησίας.

Περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 με την ηρωική αντιμετώπιση της κατακτητικής μανίας των Οθωμανών αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Ευρώπης, και ο ήρωας στρατηγός Μακρυγιάννης αποτελεί την ανεπανάληπτη προσωπικότητα αυτού του αγώνα.

Περισσότερα

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΘΕΑΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η φιλία ως διέξοδος λογισμών κρυφών

Η φιλία είναι ευλογία. Ξεκινάω έτσι επιγραμματικά με έναν κοινότυπο ορισμό το σημερινό αφήγημα εν είδει ψυχογραφήματος. Ευλογία όχι μόνο για τις στιγμές συμπαράστασης, συνδρομής σε δύσκολες καταστάσεις, στήριξης στην πορεία σου.

Αλλά και για έναν άλλο ακόμα λόγο που θα ονόμαζα αντικατοπτρισμό με ιδιαίτερη, όμως, έννοια και σημασία. Όχι της εξαπατήσεως ότι κάτι υπάρχει ενώ δεν υπάρχει, αλλά ενός καθρεφτίσματος πραγμάτων που συμβαίνουν σε εσένα χωρίς να τολμάς να τα ομολογήσεις.

Περισσότερα