Πολιτισμός

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΖΗ

Αποκάλυψη, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μάζη, λίγοι γνώριζαν το ταλέντο του αυτό. Πολυσχιδής προσωπικότητα ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας. Είναι διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου «Γεωπολιτικών Αναλύσεων της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας», και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις απόψεις του για την εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΔΕΜΕΤΖΟΣ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. ΑΘΗΝΑ 2019

Ο Κωνσταντίνος Δεμέτζος, καθηγητής της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Τεχνολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών  μετά από τις πολλαπλές αξιόλογες και βραβευμένες έρευνες και μελέτες του παρουσιάζει ένα βιβλίο, που συνδυάζει αρμονικά την Επιστήμη με τη Λογοτεχνία.

Περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΑ

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θέτει ως κεντρική   προτεραιότητα της πολιτικής του την Επιστήμη και την Παιδεία. Ο στόχος του Κινέζου Προέδρου είναι σημαντικός και με δεδομένη την πρόοδο της Τεχνολογίας απαιτεί αναθεώρηση και μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης προκειμένου κατάλληλες προσεγγίσεις μέσα στη σχολική τάξη να ωφελούν την παιδεία των νέων και να μη τη θέτουν σε κίνδυνο. Γνωστά έγιναν, εξάλλου, τα προβλήματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκπαίδευση με τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών σε όλες τις χώρες, που την ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Περισσότερα

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ… ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Ο Παύλος Σακκάς μεγάλωσε μέσα στην Ψυχιατρική με πατέρα και νονό ψυχίατρους. Ο ίδιος συμπλήρωσε σαράντα χρόνια στη μαχόμενη Ψυχιατρική και είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο του με τον παραπάνω τίτλο αναφέρεται στη σύγχρονη Ψυχιατρική και εισάγει τον αναγνώστη στις ψυχικές παθήσεις με τρόπο πρωτότυπο  μέσα από πραγματικά περιστατικά από την πλούσια κλινική του εμπειρία, και τον ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Περισσότερα

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δαιμονικός ιός μάς αγάπησε πολύ, παραμένει στη ζωή μας και σίγουρα ο δρόμος της πανδημίας είναι ακόμη μακρύς · όπως έλεγε ο ιταλός συγγραφέας και ηθοποιός Εντουάρντο ντε Φίλιππο «η νύχτα δεν πέρασε ακόμη, έχουμε ώρα για το ξημέρωμα». Και πράγματι, έχουμε ώρα για το ξημέρωμα, και αβέβαιο πώς θα φθάσουμε στο ξημέρωμα, καθώς από το δρόμο της πανδημίας ήρθε να μας ξεστρατίσει ο δρόμος ο αδιέξοδος ολέθριου πολέμου ενάντια στην ανεξαρτησία ενός κράτους, της Ουκρανίας.

Περισσότερα

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ

Εἴκοσι πέντε αἰῶνες πέρασαν ἀπὸ τότε ποὺ ὁ Ἀριστοτέλης ἔγραψε τὸ ἀκροαματικό του σύγγραμμα Περὶ Ποιητικῆς καὶ μέσα σ’ αὐτὸ τὸ διάστημα ὅλες οἱ μετέπειτα ποιητικὲς καθορίστηκαν, στὴ βάση τους τοὐλάχιστον, ἀπ’ τὸ ἀριστοτελικὸ κείμενο.

Περισσότερα

ΒΙΑ, Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η Βία ήταν κατά την ελληνική Μυθολογία θεότητα, προσωποποίηση της βίας. Η Βία, ο Κράτος και η Νίκη αναφέρονται στην «Θεογονία» του Ησίοδου ως αδέλφια. Η βία, με τη σημερινή της έννοια είναι η άσκηση σωματικής ή άλλης δύναμης ή και η χρησιμοποίηση απειλών με σκοπό την επιβολή της θέλησης ενός ατόμου. Η ρίζα της είναι ινδοευρωπαϊκή j(i)ya, και σημαίνει «κυριαρχία».

Περισσότερα

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο, που επιχειρεί μία αναδρομή επ’ ελπίδι, περιλαμβάνει επιλογή από άρθραστο Περιοδικό «Ο Εφημέριος» των ετών 1995-1998.

Επειδή, μετά παρέλευση σχεδόν τριάντα ετών, το ζήτημα της ελπίδος και η ποιμαντική του αντιμετώπιση παραμένει πάντοτε επίκαιρο, αισθάνθηκα την ανάγκη τα κείμενα αυτά να συγκροτήσουν έναν ξεχωριστό τόμο.

Σ’ αυτόν αναπτύσσεται το πολύπτυχο αυτό ζητούμενο και προβάλλονται απόψεις επίκαιρες για την ποιμαντική του αντιμετώπιση.

Ο τόμος διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν στον παρακάτω σύνδεσμο:

Περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, Ο AΝΘΡΩΠΟΣ

Όταν ο κορωνοϊός άρχισε να σκορπά τον θάνατο στον κόσμο όλο,εμείς, χάσαμε τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Ο πόνος και η θλίψη δεν περιορίστηκαν στην οικογένεια, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους φίλους του, απλώθηκαν πολύ, γιατί ο άνθρωπος  που χάθηκε, έσωζε απλόχερα με τη γνώση, την ικανότητα και την καλοσύνη  του τη ζωή χιλιάδων  συνανθρώπων του. Αυτός ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με την λαμπρή ακαδημαϊκή, νοσοκομειακή και πολιτική σταδιοδρομία και το πλούσιο, πρωτότυπο και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο.

Περισσότερα
ΤΑ ΕΘΙΜΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΕΘΙΜΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ

Τώρα τον Απρίλη «ανοίγουν» τα πάντα: ο καιρός, ο κόσμος της φύσης, οι καρδιές των ανθρώπων... Ο Απρίλιος «ανοίγει», όμως, και με τη γνωστή σε όλους μας Πρωταπριλιά. Η πρώτη μέρα του πλαισιώνεται εθιμικά με το ψέμα. Έθιμο παλιό, με μεγάλη διάδοση ανά τον κόσμο. Γιατί, όμως, λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά; Ποιές είναι οι πιθανές ερμηνείες του εθίμου; Στο εύλογο αυτό ερώτημα θα προσπαθήσω να δώσω ορισμένες απαντήσεις από τη σχετική βιβλιογραφία. Περισσότερα