Πολιτισμός

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, 50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ 2022

Μετά την επέτειο νίκης των Ελλήνων το 1821 ακολουθεί η αντίστοιχη της μεγαλύτερης καταστροφής του Ελληνισμού το 1922. Με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου δύο συγγραφείς ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Υφυπουργός Παιδείας, και ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γ.

Περισσότερα

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΟ 18O ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ, ΜΑΔΡΙΤΗ, 21-23 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2023

H ερευνητική-επιστημονική ομάδα του Προγράμματος Ερευνών και Μακροχρόνιου Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ (ΠΕΜΑΣ), που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από τους Άννα-Μαρία Κανζόλα, Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου και Παναγιώτη Ε.

Περισσότερα

ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ

Ὁ Ἡράκλειτος εἶν’ ὁ πιὸ ἐπικριτικὸς ἀπ’ ὅλους τους Προσωκρατικούς. Σὲ κάποια ἀπ’ τὰ ἀποσπάσματα (fragmenta) ποὺ μᾶς διασώθηκαν βλέπει κανεὶς ὄχι μόνον μία σκέψη ρωμαλέα καὶ πρωτότυπη ἀλλὰ καὶ μία στάση θυμωμένη ἀπέναντι στὰ κρατοῦντα, μὲ χροιὰ αὐστηρὰ κριτικὴ καὶ ἀνατιναχτικὴ συνάμα τῶν ἰσχυόντων καὶ κοινῶς ἀποδεχτῶν. Τέτοιες διαθέσεις δὲν συναντᾶμε πουθενὰ ἀλλοῦ στοὺς πρὸ τοῦ Σωκράτη, ἂς ποῦμε, στοχαστὲς παρὰ μόνον στὸν Ἡράκλειτο, σὲ σημεῖο μάλιστα ποὺ μὲ κάνουν νὰ τὸν χαραχτηρίζω ὄχι τόσο ὡς σκοτεινὸ (ὅπως εἴθισται ἐξάλλου), ἀλλὰ περισσότερο ὡς ἀγαναχτισμένο.

Περισσότερα

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος με τον πιο ακραίο και προκλητικό τρόπο είχε αναστατώσει όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Σήμερα, 29 Μαϊου2023,επέτειο της άλωσης της Πόλης, ο Ερντογάν, που κατήγαγε θρίαμβο στις εθνικές εκλογές της Τουρκίας, προβάλλει την μετατροπή αυτή της Αγίας Σοφίας  ως το πιο ένδοξο επίτευγμά του.

Προβληματίζομαι αν στο λεξιλόγιο του Σουλτάνου περιλαμβάνεται η λέξη «αιδώς». Επειδή στην Ελληνική, η λέξη αυτή έχει μακρά ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καλόν θα ήταν να την γνωρίζουν οι «φίλοι» γείτονές μας.

Περισσότερα

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΖΗ

Αποκάλυψη, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μάζη, λίγοι γνώριζαν το ταλέντο του αυτό. Πολυσχιδής προσωπικότητα ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας. Είναι διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου «Γεωπολιτικών Αναλύσεων της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας», και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ τις απόψεις του για την εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΔΕΜΕΤΖΟΣ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. ΑΘΗΝΑ 2019

Ο Κωνσταντίνος Δεμέτζος, καθηγητής της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Τεχνολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών  μετά από τις πολλαπλές αξιόλογες και βραβευμένες έρευνες και μελέτες του παρουσιάζει ένα βιβλίο, που συνδυάζει αρμονικά την Επιστήμη με τη Λογοτεχνία.

Περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΑ

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θέτει ως κεντρική   προτεραιότητα της πολιτικής του την Επιστήμη και την Παιδεία. Ο στόχος του Κινέζου Προέδρου είναι σημαντικός και με δεδομένη την πρόοδο της Τεχνολογίας απαιτεί αναθεώρηση και μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης προκειμένου κατάλληλες προσεγγίσεις μέσα στη σχολική τάξη να ωφελούν την παιδεία των νέων και να μη τη θέτουν σε κίνδυνο. Γνωστά έγιναν, εξάλλου, τα προβλήματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκπαίδευση με τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών σε όλες τις χώρες, που την ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Περισσότερα

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΚΚΑΣ, Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ… ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Ο Παύλος Σακκάς μεγάλωσε μέσα στην Ψυχιατρική με πατέρα και νονό ψυχίατρους. Ο ίδιος συμπλήρωσε σαράντα χρόνια στη μαχόμενη Ψυχιατρική και είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο του με τον παραπάνω τίτλο αναφέρεται στη σύγχρονη Ψυχιατρική και εισάγει τον αναγνώστη στις ψυχικές παθήσεις με τρόπο πρωτότυπο  μέσα από πραγματικά περιστατικά από την πλούσια κλινική του εμπειρία, και τον ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Περισσότερα

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δαιμονικός ιός μάς αγάπησε πολύ, παραμένει στη ζωή μας και σίγουρα ο δρόμος της πανδημίας είναι ακόμη μακρύς · όπως έλεγε ο ιταλός συγγραφέας και ηθοποιός Εντουάρντο ντε Φίλιππο «η νύχτα δεν πέρασε ακόμη, έχουμε ώρα για το ξημέρωμα». Και πράγματι, έχουμε ώρα για το ξημέρωμα, και αβέβαιο πώς θα φθάσουμε στο ξημέρωμα, καθώς από το δρόμο της πανδημίας ήρθε να μας ξεστρατίσει ο δρόμος ο αδιέξοδος ολέθριου πολέμου ενάντια στην ανεξαρτησία ενός κράτους, της Ουκρανίας.

Περισσότερα

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ

Εἴκοσι πέντε αἰῶνες πέρασαν ἀπὸ τότε ποὺ ὁ Ἀριστοτέλης ἔγραψε τὸ ἀκροαματικό του σύγγραμμα Περὶ Ποιητικῆς καὶ μέσα σ’ αὐτὸ τὸ διάστημα ὅλες οἱ μετέπειτα ποιητικὲς καθορίστηκαν, στὴ βάση τους τοὐλάχιστον, ἀπ’ τὸ ἀριστοτελικὸ κείμενο.

Περισσότερα