Οικονομία

ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

Οι αναγνώστες μας ίσως παραξενευτούν γιατί τοποθετούμε τόσο ψηλά την καταναλωτική ευημερία και εμπιστοσύνη των πολιτών. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι είναι ίσως ο πλέον ευαίσθητος δείκτης «υψηλής συχνότητας», δηλαδή πρώιμου προβλεπτικού χαρακτήρα, για τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στην πολιτική. Όλα μπορούν να πηγαίνουν στην οικονομία τέλεια. Εάν, όμως, η καταναλωτική συμπεριφορά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, τότε εκδηλώνεται πολιτική δυσφορία προς τους διοικούντες.

Περισσότερα

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜOΣ: ΠΡΟΒΛEΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚOΤΗΤΑ

Mε αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουνίου 2024 κάναμε μία αναδρομή για να εκτιμήσουμε την ακρίβεια των σχετικών προβλέψεων που κάνουμε και δημοσιεύουμε κάθε εβδομάδα τα τελευταία χρόνια. Έτσι μπορούμε να έχουμε και μία αξιολόγηση της πορείας των προβλέψεων από εδώ και πέρα.

Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ON POLITICS" ΣΤΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV

O ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Π. Ε. Πετράκης συζητάει με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο στην εκπομπή «On Politics» στη Ναυτεμπορική TV, για τον πληθωρισμό και την εξέλιξή του, τους μισθούς και τα ημερομίσθια, την ανεργία και τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή της, καθώς και για τις εξελίξεις στη γαλλική οικονομία μετά τις εκλογές.

Για να δείτε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

 

Περισσότερα

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ

Το 2024 είναι ένα παγκόσμιο έτος εκλογών. Το πρώτο του μισό έχει ήδη περάσει και οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν (Ταϊβάν, Ινδονησία, Ινδία, Μεξικό, Ν. Αφρική) έδειξαν μία πολιτική συνέχεια όσον αφορά τους πολιτικούς σχηματισμούς που ήδη κυβερνούν. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ουσιαστικά δεν άλλαξαν τους πολιτικούς σχηματισμούς αλλά έδειξαν μία ενίσχυση των εθνικιστικών συντηρητικών δυνάμεων. Όμως το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου είναι πολύ περισσότερο προκλητικό: Μ. Βρετανία, Γαλλία και πάνω απ’ όλα ΗΠΑ.

Περισσότερα

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2015

Οι διεθνείς κρίσεις με χρηματοοικονομικές ή δημοσιονομικές και, τώρα πλέον γεωπολιτικές (ενεργειακές), αφορμές συνέβαιναν πάντοτε στον κόσμο - με τις ανάλογες επιπτώσεις τους στον ρυθμό ανάπτυξης, στο διεθνές εμπόριο και την απασχόληση. Μια από τις μεγάλες κρίσεις προ του 2008, αυτή του 1992, ήταν μόνο το 1/3 του μεγέθους αυτής του 2008.

Περισσότερα

NINE YEARS LATER – THE ENDURING LEGACY OF THE GREEK BAILOUT CRISIS

On 5 July 2015, Greek voters rejected a proposed bailout plan in a referendum that made headlines across the world. Nine years after the referendum, Panagiotis E. Petrakis reflects on the legacy of the crisis for both Greece and Europe.

Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "NEWS ROOM" ΤΗΣ ΕΡΤ

O ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Π. Ε. Πετράκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «News Room» της ΕΡΤ, όπου μίλησε για τις εκλογές στη Γαλλία και τις αναταράξεις του πρώτου γύρου όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας, για τη σχέση της Μ. Βρετανίας με την Ευρώπη και τη γενικότερη τάση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, καθώς και για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Για να δείτε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

 

Περισσότερα

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα συνιστά ένα πολυδιάστατο και σύνθετο φαινόμενο με εκτεταμένες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από την έντονη δυσκολία εύρεσης στέγης, γεγονός που απορρέει από τη δυσαναλογία μεταξύ υψηλής ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς κατοικιών, καθώς και από την υπέρμετρη αύξηση των ενοικίων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, οι Έλληνες καταναλώνουν κατά μέσο όρο το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Περισσότερα