Οικονομία

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Είναι κυκλικού χαρακτήρα κρίση ή έχει μεσομακροχρόνια χαρακτηριστικά; Είναι κρίση προσφοράς, ζήτησης, χρηματοπιστωτική κρίση ή κρίση χρέους; Πυροδοτεί γειτονικές κρίσεις; Μπορεί να ενεργοποιήσει γεωστρατηγικές κρίσεις, κρίσεις που αφορούν τις μακροχρόνιες συμπεριφορές των ανθρώπων, όπως η υπογεννητικότητα ;

Από την αρχή της κρίσης του COVID-19 οι αναλυτές μελετούν πολύ προσεκτικά τα διαθέσιμα δεδομένα για να αντιληφθούν τα χαρακτηριστικά της.

Περισσότερα

ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Το τελευταίο δεκαήμερο οι οικονομικοί αναλυτές είχαν πέντε σημαντικές θετικές (επιτέλους) ειδήσεις και μερικές από αυτές αποτέλεσαν έκπληξη. Η πρώτη ήταν η επένδυση της Microsoft για το 8ο μεγαλύτερο data center στον κόσμο με πολλαπλασιαστικά οφέλη πάνω από 1 δισ. ευρώ μαζί με άλλες 17 στρατηγικές επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ. Η δεύτερη ήταν η προσφορά της Mohegan-ΓΕΚ Τέρνα για την άδεια του καζίνου στο Ελληνικό που φαίνεται πως υπερέβη σημαντικά τις προσδοκίες, αφού το τίμημα έφτασε τα 150 εκατ. ευρώ καθιστώντας την την ακριβότερη άδεια στον κόσμο.

Περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιτυχημένη, ασφαλής και αποτελεσματική διανομή του εμβολίου θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη το 2021, διότι η κοινωνική αποστασιοποίηση θα χαλαρώσει, αλλά και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα ενισχυθεί. Θα παρατηρηθούν τρεις ταχύτητες εισόδου του εμβολίου. Μία πολύ γρήγορη, που θα γίνει σε χώρες με καλά και ανταγωνιστικά συστήματα υγείας και καλή κυβερνητική και διοικητική οργάνωση (Γερμανία, Νότια Κορέα, Κίνα). Αυτή η ομάδα χωρών θα δει το εμβόλιο τέλος του 2020, αρχές του 2021.

Περισσότερα

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2019

Η ελληνική οικονομία θα επανέλθει εκεί που βρισκόταν στα τέλη του 2019 μετά από τουλάχιστον μια διετία. Αυτό δείχνουν και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού είναι το εμβόλιο.

Περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Σήμερα κατατίθεται στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021. Αντίστοιχη εποχή πέρυσι κατατίθετο ένα αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προοριζόταν να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους μήνες. Την αντίστοιχη εποχή του χρόνου θα κατατεθεί πάλι ένα δύσκολο προσχέδιο, αλλά με πολλές μεταβλητές να έχουν πια θετικό πρόσημο και να δημιουργούνται θετικότερες προσδοκίες για το μέλλον. Τώρα όμως έχουμε μπροστά μας τη δυσκολότερη δημοσιονομική στιγμή, ένα προσχέδιο γεμάτο μεγάλη αβεβαιότητα.

Περισσότερα

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Επιφυλακτικός για την πορεία της κρίσης στην τουρκική οικονομία εμφανίζεται ο γνωστός καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης.

Πόσο σοβαρή είναι η κρίση της τουρκικής οικονομία;

Περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Η πανδημία έχει οδηγήσει στα άκρα τις δυνατότητες δημοσιονομικής ενίσχυσης της οικονομίας για φέτος.

Βάσει των προβλέψεων του ΕΚΠΑ, που βασίζονται στο μοντέλο της Oxford Economics για φετινή ύφεση 7,5%, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει γύρω στο 4,20%. Ευτύχημα είναι ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κρατηθεί γύρω στο 1,10%, ένα άριστο μέγεθος ακόμη και για την αντικατάσταση παλαιότερου ακριβότερου δανεισμού.

Περισσότερα

ΜΑΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Οι «αόρατοι» άνθρωποι της σκιώδους οικονομίας υπάρχουν γύρω μας και δουλεύουν προκειμένου να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Οι λόγοι που συντηρούν τη σκιώδη οικονομία περιλαμβάνουν κυρίως την ασθενή ποιοτική κατάσταση των θεσμών που δημιουργείται από τους υπερυθμιστικούς κανονισμούς και τις διαδικασίες ελέγχου, την ασθενή διακυβέρνηση (διαφθορά, δυσλειτουργούσα Δικαιοσύνη), τα φορολογικά βάρη και τη φορολογική διοίκηση που καλλιεργούν τη φοροαποφυγή και τον βαθμό ανοίγματος της οικονομίας στη διεθνή οικονομία.

Περισσότερα

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται σε φάση ύφεσης και τον λαϊκισμό (μάσκες, κοινωνική δυσφορία) να μη βρίσκει ακόμα ερείσματα στην κοινή γνώμη για να φουντώσει (η εμπειρία του 2015 δεν ξεχνιέται ευτυχώς εύκολα), δύο μέτωπα κρίσης είναι ενεργά: το δεύτερο κύμα πανδημίας και της αβεβαιότητας που προκαλεί και η ύφεση της οικονομίας για το καυτό δωδεκάμηνο που έχουμε μπροστά μας.

Περισσότερα

ΕΝΑ ΔΙΣ. ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πόσο πίσω θα γύριζε την οικονομία ένα πιθανό lockdown στην Αττική; Τι θα σήμαινε για την οικονομική δραστηριότητα μια καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων στο Λεκανοπέδιο, το οποίο παράγει το 47,6% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της χώρας, δηλαδή 75 δισ. ευρώ;

Το αποτύπωμα μιας καραντίνας στην οικονομία θα εξαρτηθεί ανάλογα με τη διάρκειά της. Αξιοποιώντας το μοντέλο προβλέψεων της Oxford Economics, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε, εκτιμήσαμε ότι σε ένα πιθανό lockdown δε θα επηρεαζόταν κατά τρόπο ισομερή όλοι οι κλάδοι της παραγωγικής δραστηριότητάς της.

Περισσότερα