Οικονομία

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΕΠ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ (ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ)

Στις νέες της εκτιμήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χρησιμοποιώντας τις δικές του εκτιμήσεις και με χρήση του μοντέλου Global Economic Model tης Oxford Economics αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία.

Περισσότερα

ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;

Οι καταστροφές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έρχεται σε μια συγκυρία όπου ο πληθωρισμός καλπάζει παγκοσμίως στα τρόφιμα, έχουμε ανατιμήσεις στα καύσιμα, η κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένει προβληματική, το ενεργειακό κόστος υψηλό και η έλλειψη εργατικών χεριών, αυξάνει τα κόστη.

Σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον οι ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες του κάμπου, ακόμη και αν έχουν συγκυριακές επιπτώσεις, θα επιβαρύνουν αναπόφευκτα βασικά είδη διατροφής.

Περισσότερα

TO ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ DANIEL ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου έκαναν λόγο για επίθεση στο «καλάθι του ψωμιού» του πλανήτη, προδιαγράφοντας τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που όλοι βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Η επέλαση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία θυμίζει και αυτή «πόλεμο» στο καλάθι όχι μό

Περισσότερα

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL

Φαίνεται ότι το φαινόμενο -κακοκαιρία Daniel- ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Ιανό. Η κλίμακα δεν είναι ακριβώς αναλογική. Μιλάμε λοιπόν για κόστος 1 - 1,5 δισ.», τόνισε ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή ειδικά στη Θεσσαλία και κατ’επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Περισσότερα

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Μόλις στο προηγούμενο σημείωμά μας υποστηρίξαμε ότι στη χώρα μας (και παγκοσμίως) έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ασύμμετρων κοινωνικών απειλών (καταστροφικά γεγονότα που υπερβαίνουν τη δυνατότητα της κοινωνίας να τα αντιμετωπίσει) με προέλευση την κλιματική επιδείνωση, την επιδημιολογική απειλή λόγω παγκοσμιοποίησης, την οικιστική υποβάθμιση (συνεχή οικιστική επέκταση), τη χαμηλή ποιότητα των υποδομών κ.ά.

Περισσότερα

ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έχουμε υποστηρίξει ξανά ότι ζούμε μια περίοδο με υψηλή αβεβαιότητα και χαμηλό κίνδυνο (αν και ακούγεται κάπως παράδοξο) στο πλαίσιο μιας ανοδικής φάσης της οικονομικής δραστηριότητας με μακροπρόθεσμο (δεκαετή) ορίζοντα. Παραμένει βέβαια ο πληθωρισμός των τροφίμων και πρόσφατα οι ανοδικές τιμές στα καύσιμα, κυρίως λόγω ποσοτικών περιορισμών από τους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς (Ρωσία κ.ά.), ενώ ο πληθωρισμός εξαντλεί τις καταθέσεις της COVID και περιορίζει την καταναλωτική διάθεση.

Περισσότερα

O Π. ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ

«Το φανταζόμασταν ότι υπήρχε. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις γι’ αυτό, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να συμβεί και να το λες και πολιτικά πολύ δημοφιλές» ανέφερε ο Παναγιώτης Πετράκης, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τον «πληθωρισμό της απληστίας», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, στις 17 Ιουλίου 2023.

Περισσότερα

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Η μετριότητα (σε αντιδιαστολή με την αποτελεσματικότητα) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή είναι στη ζωή μας. Όλοι βεβαίως υποπτευόμαστε ότι ευθύνεται για πολύ σοβαρά περιστατικά σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, από την αποτυχία του Challenger, την επιτυχία τρομοκρατικών περιστατικών, την απουσία αντιμετώπισης των χιονοπτώσεων και των μεγάλων πυρκαγιών, την απουσία πρόβλεψης της «πτώχευσης» του 2010 κ.λπ.

Περισσότερα

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

H Consensus Economics στη νέα της μελέτη για το μήνα Αύγουστο (Consensus Forecasts – G7 & Western Europe – August 2023) αναφέρει ότι η μεταβαλλόμενη μορφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και στο Ην. Βασίλειο είναι αξιοπρόσεκτη. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες, τα νοικοκυριά, και τους δανειολήπτες και επενδυτές του ιδιωτικού τομέα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές του ΑΕΠ.

Περισσότερα