Οικονομία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

O Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, συζητά με τον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο, στην εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο», για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με αφορμή τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, καθώς και την πορεία των επιτοκίων και την ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας που παρουσιάζει καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και υψηλότερο πληθωρισμό, ιδιαίτερα μάλιστα στα είδη της καθημερινότητας και της διατροφής.

Περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2024

Ο Ελληνικός οικονομικός ορίζοντας είναι αρκετά διαυγής και υποσχόμενος μία καλύτερη προοπτική για το 2024 και το 2025. Η αφετηρία της παρούσας οργάνωσής του βρίσκεται στις βουλευτικές εκλογές του 2023 όπου δημιουργήθηκε μία σαφής κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Αυτό πρακτικά σημαίνει σταθερότητα οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων που είναι κρίσιμο για την λειτουργία της οικονομίας.

Περισσότερα

Η ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γεωγραφία δημιουργεί τις δικές της εκκρεμότητες, όπως πάντοτε έκανε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γνωρίζουμε, λοιπόν, όλοι ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο η ένταση της Μέσης Ανατολής μεταφερθεί στα στενά του Ορμούζ, τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αφού αυτό προϋποθέτει ότι θα εμπλακούν στη διένεξη η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ κ.λπ. και βεβαίως το Ιράν.

Περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΑΠΟ ΤΟ GREEN DEAL ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΩΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Π.Ε. Πετράκης μίλησε στον Νικόλα Ταμπακόπουλο στο liberal.gr για τους λόγους για τους οποίους οι αγρότες στην Ευρώπη διαμαρτύρονται:

«Το φαινόμενο των διαμαρτυριών των αγροτών έχει μία πανευρωπαϊκή διάσταση, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε από τη Γαλλία. Είναι έντονες οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και τη Ρουμανία και υπάρχουν αντίστοιχες κινήσεις στο Βέλγιο και την Ιταλία.

Περισσότερα

ΠΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ιστορική παρατήρηση δείχνει ότι όταν οι προβιομηχανικές κοινωνίες εξελίσσονται σε βιομηχανικές, οι υλιστικές αξίες γίνονται κυρίαρχες και όταν στη συνέχεια οι βιομηχανικές κοινωνίες δίνουν τη θέση τους στις μεταβιομηχανικές, τα επίπεδα ευημερίας αυξάνονται και καλλιεργούνται οι μεταϋλιστικές αξίες.

Περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΗ LE FIGARO ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΕΦΑΛΑ

Ο Ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Π.Ε. Πετράκης μιλώντας με την Αλεξία Κεφαλά για το αεροδρόμιο Αθηνών σημείωσε τα εξής:

Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV ΚΑΙ ΣΤΟΝ Φ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Π. Ε. Πετράκης έδωσε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική TV και στον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο. Μίλησαν για τα 8 δισ. ευρώ στις τράπεζες και τη σημασία τους για τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ενδεχόμενο μιας νέας στεγαστικής πολιτικής, την κρίση στη γερμανική οικονομία και πώς επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ταϊβάν και τις προεκτάσεις του

Για να δείτε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

 

Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤOΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ FLASH Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Π. Ε. Πετράκης έδωσε συνέντευξη στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό FLASH Δυτικής Μακεδονίας, για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και για τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία.

Για να δείτε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

 

Περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τον Δεκέμβριο είδαμε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα να δείχνει τάσεις αναζωπύρωσης, ενώ είχε μία σαφή καθοδική τάση από τις αρχές του έτους, ανέστρεψε πορεία. Το ερώτημα που γεννιέται είναι κατά πόσο αυτή η αντιστροφή είναι προσωρινή ή θα δημιουργήσει αναζωπύρωση μέσα στο 2024.

Περισσότερα