Οικονομία

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ – Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ 6% ΕΩΣ 8,2%

Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε κατά την εβδομάδα έως την 12η Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 100,8 μονάδες από τις 99,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Ο υποδείκτης με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν αυτός της αγοράς εργασίας καθώς βελτιώθηκε κατά 1,2 μονάδες. Σημαντική ήταν και η βελτίωση στον υποδείκτη της υγείας κυρίως λόγω της μείωσης των κρουσμάτων, της βελτίωσης του δείκτη θετικότητας και της αυστηρότητας των μέτρων για την πανδημία, παρόλο που ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε.

Περισσότερα

Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ V ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Στα μέσα του 2020, όταν όλα είχαν επισκιαστεί από το άγνωστο αποκορύφωμα της κρίσης του Covid, με βάση ορισμένες υποθέσεις που αφορούσαν κυρίως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που χρησιμοποιούσαν σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, είχαμε κάνει ψύχραιμες προβλέψεις που αφορούσαν τα επόμενα χρόνια 2021, 2022 κ.λπ.

Περισσότερα

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

Η επικρατούσα άποψη στα οικονομικά όλου του εικοστού αιώνα, και μέχρι την κρίση του 2008, ήταν μονοδιάστατη. Ακόμα και όταν μετά το πόλεμο η κεϋνσιανή αντίληψη πλησίασε μια πιο σύνθετη οπτική, οι οικονομολόγοι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη άποψη που ανταποκρίνεται στην συνθετότητα του κόσμου.

Περισσότερα

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο κορονοϊός, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη ζήτηση σε φυσικό αέριο προκάλεσαν το κύμα ανατιμήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα. Η Ελλάδα μάλιστα αναμένεται να πληρώσει μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το ράλι των ανατιμήσεων διεθνώς σε πρώτες ύλες, ενέργεια και άλλα βασικά αγαθά έχει ξεκινήσει και η Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά.

Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ALPHA 98.9

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης παραχώρησε συνέντευξη στον Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9, στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Αντικείμενο της συζήτησης, που κάλυψε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ήταν το θέμα των ανατιμήσεων και η αναζήτηση των αιτίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.

Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ALPHA

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης παραχώρησε συνέντευξη στον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9, στις 8 Σεπτεμβρίου 2021. Θέμα της συζήτησης ήταν το ζήτημα της ακρίβειας της τρέχουσας περιόδου, πού οφείλεται, πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας και ποια προβλέπεται να είναι η εξέλιξή της τους επόμενους μήνες.

Περισσότερα

ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟ 6%

Τα προσωρινά στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου είναι σαφές πως υπερέβησαν τις προσδοκίες μας, δεδομένου ότι η πρόβλεψη ήταν μεταξύ 12-13%.

Η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ της χώρας παραπέμπει σε αρκετά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους, ο οποίος θα κινηθεί πάνω από 5% και ενδεχομένως να προσεγγίσει το 6%. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός δεν πρέπει να ανησυχεί την οικονομία, καθώς απορροφάται, ενώ θα αποτελέσει έκπληξη αν μεσοσταθμικά φτάσει το 2% στο σύνολο του έτους.

Περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΕΠ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ!

Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που οι εξελίξεις στον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας μας εκπλήσσουν θετικά. Η πρώτη ήταν η μικρότερη ύφεση του αναμενόμενου το 2020, η δεύτερη ήταν ο ρυθμός ανάκαμψης του πρώτου τριμήνου του έτους και τώρα ο ρυθμός ανάκαμψης του δεύτερου τριμήνου. Με δεδομένο μάλιστα την καλύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη του τουρισμού δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και στο τρίτο τρίμηνο.

Περισσότερα

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Οι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε τις οικονομικές εξελίξεις εβδομάδα - εβδομάδα και μήνα - μήνα (ΟΤ) ανιχνεύοντας τις θετικές αλλά ιδιαίτερα τις αρνητικές δυνάμεις που παρατηρούνται στο οικονομικό περιβάλλον και μπορούν να δημιουργήσουν ανατροπές.

Περισσότερα

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Με αργά και δύσκολα βήματα, ο κόσμος και η Ελλάδα βγαίνουν από τη μεγαλύτερη εξωτερική οικονομική κρίση όλων των εποχών. Κρίσεις υπήρχαν πάντοτε. Όμως, τόσο μεγάλη εξωτερική κρίση στην οικονομία ήταν πρώτη φορά που συνέβη και αιφνιδίασε τους πάντες (επιστήμη, πολιτική και οικονομία) με τη σφοδρότητά της.

Περισσότερα