Κοινωνία

ΑΝ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΗΤΑΝ CEO;

Αν σκεφτεί κανείς ότι η πλατωνική Ακαδημία δεν ήταν μια απλή σχολή φιλοσοφίας, αλλά μια σχολή της οποίας οι απόφοιτοι κατελάμβαναν δημόσια αξιώματα, τότε καθόλου δεν παραξενεύει ο προβληματισμός του πώς θα οργάνωνε ο Πλάτωνας σήμερα μια εταιρία, αν ήταν ο CEO. Βέβαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα εδώ να αναπτύξουμε επαρκώς τις πιθανές κινήσεις του, αλλά μπορούμε να διατυπώσουμε ορισμένες βασικές θέσεις τους, αντλώντας από την Πολιτεία του, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη σύγχρονη εταιρία.

Περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΒΟΗΘΟΣ

Είναι πλέον κοινότοπη έστω και μια σύντομη αναφορά στους κινδύνους (υπαρκτούς και φανταστικούς) που ελλοχεύουν από την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και την εφαρμογή της σε όλο και μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά την ηγεσία, η ΤΝ, ακόμα στην πλέον εξελιγμένη μορφή της, αυτήν της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, φαίνεται πως όχι μόνο δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά, αντίθετα, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της άσκησής της.

Περισσότερα

Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Ο φόβος αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά συναισθήματα που βιώνουμε. Στην ουσία, πρόκειται για μια έντονη απειλή απώλειας κάποιου πράγματος που θεωρούμε σημαντικό για τη ζωή μας, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό (π.χ. υγεία, χρήματα, σεβασμός, αγαπημένο πρόσωπο κτλ.).

Περισσότερα

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Ανεξάρτητα από το πώς ορίζει και αναλύει κανείς την ηγεσία, ή από το πιο μοντέλο ηγεσίας επιλέγει, το γεγονός είναι ένα: πετυχημένος είναι ο ηγέτης που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις της διαρκώς μεταβαλλόμενης εποχής μας.

Περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΠΤΝ, Generative AI) είναι το είδος εκείνο της ΤΝ που χρησιμοποιεί δεδομένα για τη δημιουργία πολύπλοκου υλικού (π.χ. κείμενα, κώδικες Η/Υ, λεπτομερείς γραπτές εργασίες κτλ.).

Περισσότερα

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ;

Στο τελευταίο βιβλίο του, The Anxious Generation (2024), ο γνωστός κοινωνικός ψυχολόγος Τζόναθαν Χάιντ (Jonathan Haidt), εξετάζει τη σχέση των νέων με την τεχνολογία όχι ως μία επιμέρους όψη της ζωής τους, αλλά ως βασική παράμετρο (μαζί με τα γεγονότα που βιώνουν) για την ανάπτυξή τους, δηλαδή για το μέλλον τους.

Περισσότερα

ΗΠΑ: ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει λάβει χώρα μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Περισσότερα

ΓΙΝΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ

Η ηγεσία αφορά τη σχέση ενός προσώπου με άλλα, τα οποία αναλαμβάνει να οδηγήσει προς έναν συγκεκριμένο στόχο.

Περισσότερα

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ;

Σε μια εποχή κυριαρχίας της τεχνολογίας στον χώρο της πληροφόρησης, όπου έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά μέσα και νέες μέθοδοι παραπληροφόρησης, φαίνεται σχεδόν ουτοπικό το να καταφέρει κανείς να διασφαλίσει τις παραμέτρους για ασφαλή πληροφόρηση.

Περισσότερα

ΠΟΥ ΥΣΤΕΡΕΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

Στη σύγχρονη συζήτηση σχετικά με τη σχέση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και ανθρώπου, η έμφαση δίνεται στους τομείς όπου η ΤΝ είναι αποτελεσματικότερη από τον άνθρωπο, όπως η ταχύτητα και ο όγκος επεξεργασίας δεδομένων, προκειμένου να φτάσει σε έναν προκαθορισμένο στόχο.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή απέχει από την πραγματικότητα, καθώς στην εξέταση της σχέσης αυτής μας διαφεύγουν τα σημεία, όπου η ΤΝ υπολείπεται του ανθρώπου, τα οποία είναι απαραίτητα για να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε ορθότερα τη σχέση αυτή και το μέλλον της.

Περισσότερα