Κοινωνία

ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ

Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου η τεχνολογία καλύπτει όλο και περισσότερους τομείς δράσης σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, η όποια συζήτηση για δεξιότητες και την ανάπτυξή τους φαντάζει ίσως και φλύαρη.

Έτσι, φαίνεται πως δεν χρειάζεται να βελτιώσει κανείς τις τεχνολογικές δεξιότητές του, αφού είτε όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού είτε μπορεί να καταφύγει σε κάποιον που γνωρίζει. Δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, αφού μπορεί κάλλιστα να βασίζεται σε όσα ξέρει ή να υιοθετήσει απόψεις και κρίσεις γνωστών και αγνώστων στο διαδίκτυο.

Περισσότερα

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ

Με αφορμή τα συμβαίνοντα στον τόπο μας και παγκοσμίως, επιχειρούμε να αντιληφθούμε τις αιτίες ή την κύρια αιτία όλων αυτών που διαδραματίζονται δίπλα μας ή μακριά μας. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αιτία πάντων φαίνεται να είναι η αδιαφορία.

Διαπιστώσεις

«Όπου και να σας βρίσκει το Κακό αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

Περισσότερα

UNLOCKING SOCIETY'S STANDINGS IN ARTIFICIAL INTELLIGENCE

This study regards AI as a socioecological issue and highlights the social identity determinants of the social perceptions of AI, which is the main dependent variable. We analyze Greece in 2022 as a case study. Our findings suggest that specific social identity variables concerning fundamental and social values, such as religion, views on new technologies, economic and political standings, and education, impact social perceptions of AI in a positive or negative manner.

Περισσότερα

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
Οδηγός για το άρθρο 24 - Το Δικαίωμα στη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση

Περισσότερα

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΩΣ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

Η μορφή του Αποστόλου Παύλου δεσπόζει στην ιστορία της Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Σημείο αφετηρίας η μεταστροφή του στο δρόμο για την Δαμασκό. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η στάση ζωής που ακολούθησε ήταν καθοριστική για την πορεία την δική του και της όλης Εκκλησίας. Σημαδεύει την ζωή μας και μας κάνει να αναρωτηθούμε ποια είναι τα καλά και συμφέροντα στα του βίου μας και η αξία του να ξεχνάμε αυτά που προηγήθηκαν και να ανοιγόμαστε σε αυτά που έρχονται (πρβλ. Φιλιππησίους 3, 14).

Περισσότερα

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΘΕΑΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η φιλία ως διέξοδος λογισμών κρυφών

Η φιλία είναι ευλογία. Ξεκινάω έτσι επιγραμματικά με έναν κοινότυπο ορισμό το σημερινό αφήγημα εν είδει ψυχογραφήματος. Ευλογία όχι μόνο για τις στιγμές συμπαράστασης, συνδρομής σε δύσκολες καταστάσεις, στήριξης στην πορεία σου.

Αλλά και για έναν άλλο ακόμα λόγο που θα ονόμαζα αντικατοπτρισμό με ιδιαίτερη, όμως, έννοια και σημασία. Όχι της εξαπατήσεως ότι κάτι υπάρχει ενώ δεν υπάρχει, αλλά ενός καθρεφτίσματος πραγμάτων που συμβαίνουν σε εσένα χωρίς να τολμάς να τα ομολογήσεις.

Περισσότερα

ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΟΝΟΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΜΑ

Τα παραπάνω λόγια του Μενάνδρου δικαιολογούν το αδιέξοδο της πολιτείας μετά την τραγωδία των Τεμπών και τον θάνατο 57 συμπολιτών μας, κυρίως φοιτητών στην ακμή της νιότης και των ελπίδων τους για τη ζωή. Και τα νιάτα ξέσπασαν, ξεχύθηκαν στους δρόμους, αντέδρασαν και μας θύμισαν τον παλιό παλμό τους, που είχαμε λησμονήσει. Οι «απολιτίκ», όπως έφθασαν να χαρακτηρίζονται οι νέοι, διαμαρτυρήθηκαν σύσσωμοι και ενωμένοι στον ίδιο αγώνα εναντίον των πολιτικών, που πρόδωσαν τη ζωή τους.

Περισσότερα

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ!

Η Ελλάδα τραυματίστηκε θανάσιμα από τη σύγκρουση των τρένων που έφερε τον θάνατο τόσων αθώων υπάρξεων, των περισσότερων, στην ακμή της νιότης   τους.   Και η τιμωρία των υπεύθυνων πολιτικών, αν ποτέ επέλθει, δεν φέρνει πίσω αυτές τις ψυχές και ούτε ικανοποιεί τις ανεπανόρθωτα πληγωμένες μανάδες. Τα «τιμημένα» γηρατειά θα απομείνουν σε αυτή τη χώρα!   

Περισσότερα

ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει στο νου τα αλγεινά ατυχήματα του Τσέρνομπιλ και της Φουκουσίμα και τα ανεξέλεγκτα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία απειλούν προκλητικά τον πλανήτη.

Περισσότερα