Παιδεία

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Ήμουνα νια και γέρασα μέσα στο Πανεπιστήμιο και έζησα πολλές φάσεις αντιμετώπισης της προστασίας των Πανεπιστημίων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με τις συνακόλουθες θέσεις-αντιθέσεις, ρήξεις, αντιδράσεις, με αγώνες και  συχνά θλιβερά επεισόδια.

Αναρωτιέμαι αν έχουν σκεφθεί οι κατά καιρούς αρμόδιοι πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι μας τις συνεχείς αλλαγές των συστημάτων, πόση ανασφάλεια αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης αισθάνονται, που σε πολλούς μάλιστα ανώριμους, καταλήγουν σε απειθαρχία ακόμη και σε ακραίες αντιδράσεις;

Περισσότερα

ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ ΤΟΥ 1975

Ποτέ δεν κατόρθωσα να μιλήσω δημόσια για την περίοδο εκείνης της ζωής μας που γέμισε τα πανιά της νιότης μας με απίστευτη αισιοδοξία ότι θα φτιάξουμε έναν κόσμο πολύ καλύτερο από ό,τι παραλαμβάναμε. Όλα αυτά τα χρόνια όμως που βλέπω κάθε χρόνο τις καταστροφές στους χώρους του Πανεπιστημίου, που βρίσκομαι σχεδόν εδώ και 40 χρόνια, θλίβομαι και αναλογίζομαι τις ευθύνες και τις ενοχές μου.

Περισσότερα

Τ.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ. ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ

Σήμερα, οι συνεχείς αλλαγές στα παγκόσμια δεδομένα έχουν αναδείξει την Εκπαίδευση ως τον κυριότερο και πιο βιώσιμο μηχανισμό διαρκούς προσαρμογής του ατόμου. Στο νέο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό-πολιτισμικό περιβάλλον, χαρακτηριστικά όπως η γνώση και οι δεξιότητες, η προσαρμογή και η καινοτομία, η επικοινωνία και η πρωτοβουλία, καθώς και η επιχειρηματικότητα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.

Περισσότερα

Χ΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το «δύσμοιρο» μάθημα των Λατινικών, που έρχεται και παρέρχεται στην μέση εκπαίδευση, επανήλθε πρόσφατα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Είχε καταργηθεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι οι υποψήφιοι δεν κερδίζουν τίποτα από τη διδασκαλία του αποστηθίζοντας κάποια κείμενα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η διδασκαλία των Λατινικών στο σχολείο πάσχει. Η θεραπεία τους όμως είναι εφικτή, ενώ η κατάργησή τους είναι επιβλαβής για την παιδεία των νέων.

Περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Σύμφωνα με βιβλιογραφικά στοιχεία (Garwood & Van Loan, 2019/ Heward, 2011/ Gray, 2010/ Βaker & Welkowitz, 2005/ DuCharme & Gullotta, 2004/ Myles, 2003/  Bock et al., 2001/ Smith, 2001, 2003/ Jordan & Powell, 1995), οι Κοινωνικές Ιστορίες είναι σύντομα γραπτά κείμενα που δομούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να διδάξουν κοινωνικές έννοιες, γεγονότα, καταστάσεις και συμπεριφορές.

Περισσότερα

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΝΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που παρουσίασε η Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως περιλαμβάνει την επαναφορά των «δύσμοιρων» Λατινικών, που έρχονται και παρέρχονται… Είναι βέβαιο ότι η επαναφορά αυτή ικανοποιεί όλους τους σκεπτόμενους και πεπαιδευμένους πολίτες και τους ώριμους και συγκροτημένους μαθητές, που επιλέγουν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και έχουν εκφραστεί, πολλοί από αυτούς, με επιστολή τους στην Υπουργό.

Περισσότερα

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διάβασα πριν λίγους μήνες  ένα άρθρο του Ν. Μπακουνάκη  στο Βήμα της Κυριακής για την σημασία των  Βιβλιοθηκών και την προσφορά τους  στην παιδεία των νέων και την κοινωνία ευρύτερα, και σταμάτησα  στην αναφορά του στο βιβλίο  «Palaces for the People» (Ανάκτορα για τον Λαό) του αμερικανού κοινωνιολόγου Έρικ  Κλίνενμπεργκ,. Στο βιβλίο  αυτό αναδεικνύεται η Βιβλιοθήκη ως χώρος αλλά και θεσμός, που επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια περισσότερο ισότιμη και αλληλέγγυα κοινωνία.

Περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ: ΣΥΜΠΛΕΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

Σήμερα, συμπλέοντας με τη φιλοσοφία της ένταξης, το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που αφορούν εκτός των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων και τις κοινωνικές δεξιότητες, μέσα από τις οποίες το άτομο επιτυγχάνει κοινωνική αποδοχή και αυτοεκπλήρωση, δεδομένου ότι οι κοινωνικές δεξιότητες μπορούν να οριστούν ως σημαντικές κοινωνικά συμπεριφορές απέναντι σε κοινωνικές καταστάσεις με σημαντικά αποτελέσματα για τα παιδιά και τους νέους σε κοινωνικό επίπεδο (Gresham, 2002).

Περισσότερα

ΠΕΡΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων (Ιλιάδα Ζ΄, 208)

Η Αριστεία ξεχωρίζει τον άριστο, ενώ συγχρόνως παρασύρει τους άλλους να τον μιμηθούν, να δημιουργήσουν και να διακριθούν και αυτοί με τη σειρά τους. Η κληρονομιά του Ομήρου μάς καλεί να δούμε την Αριστεία ως κίνητρο προόδου και εξέλιξης, και να κατανοήσουμε ότι η έννοια της άλογης ισότητας και ομοιότητας ήταν άγνωστη την εποχή εκείνη.

Περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Στην Αθήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία των Πανεπιστημίων, Ομότιμοι Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης συναντήθηκαν με σκοπό την ίδρυση μιας Ένωσης που θα τους δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία. Στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 η εναρκτήρια συνεδρία του ιδρυτικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομοτίμων Καθηγητών και την έναρξη των εργασιών του κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, Επίτιμο μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερα