Πολιτική

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Ένα προσδιοριστικό στοιχείο αυτής της εκλογής ήταν το στοιχείο της ενεργοποίησης του κράτους, αυτό παραδοσιακά ανήκε στην αριστερά, στην κεντροαριστερά, δεν πρόσεξε η κεντροαριστερά ότι το έχει υιοθετήσει πλήρως ο Μητσοτάκης, αφαίρεσε την ατζέντα τους ουσιαστικά και αυτό το κατάλαβε ο κόσμος, επισημαίνει ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης.

Περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΡΩΜΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΙΑ… ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΨΗΦΩΝ

Πώς πρέπει ένας υποψήφιος για πολιτικές εκλογές να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του;  Τον τρόπο αποκαλύπτει ο Κ.Τ. Κικέρων στον αδελφό του, τον διάσημο εκπρόσωπο της Λατινικής Λογοτεχνίας, ρήτορα,  φιλόσοφο και πολιτικό Μ.Τ. Κικέρωνα, όταν ήταν υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της Ρώμης. Οι συμβουλές εξασφάλισαν την εκλογή στον υπερασπιστή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας Κικέρωνα, σε μια κρίσιμη καμπή της πολιτικής ζωής της Αιώνιας Πόλης. Το κείμενο αυτό σώζεται, η αυθεντικότητά του όμως παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο κύβος ερρίφθη όχι μόνον για την Ιταλία μετά την επικράτηση των ακραίων πολιτικών δυνάμεων, αλλά φοβούμαι, και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικοί παγκόσμια έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ιταλία, ενώ την ίδια περίοδο απειλές έρχονται από παντού, και η αλλαγή σελίδας για τη χώρα αυτή, γίνεται σε μια περίοδο πολέμου στην Ουκρανία, αστάθειας των ευρωπαϊκών χωρών, πληθωριστικών πιέσεων και κατακόρυφης αύξησης του κόστους ζωής.

Περισσότερα

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ

Χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη κήρυξη πολέμου, χωρίς δηλαδή να έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση από τα κοινοβούλια των χωρών τους, οι ηγεσίες των χωρών της Δύσης και ιδιαιτέρως αυτές της Ε.Ε., έχουν εμπλακεί σε ένα υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Έναν πόλεμο που περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αποτελείται από τις πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Με την τελευταία, ενθαρρυνόμενη και εφοδιαζόμενη από την «Δύση», να έχει εμπλακεί σε ένα πόλεμο φθοράς, που οδηγείστην διάλυση και στην καταστροφή της.

Περισσότερα

«…ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ΗΜΕΙΣ ΑΔΩΜΕΝ…»

Το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου συνοδεύθηκε από την συμφωνία των τριών υπερδυνάμεων (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, ΕΣΣΔ) για την ένταξη των εμπόλεμων χωρών στις σφαίρες επιρροής τους.

Χώρες που πολέμησαν μαζί τους και άλλες που ηττήθηκαν εντάχθηκαν στους δύο συνασπισμούς, χωρίς να ερωτηθούν για το μέλλον τους.

Περισσότερα

Ο ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

Μεσίστια κυμάτισε στις 31 Μάρτη, ως ύστατη τιμή, η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης, απ’ όπου ο πολιτικός της Αριστεράς  και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, κατέβασε μαζί με τον Λάκη Σάντα, το 1941, τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας.

Περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΥΠΑΡΞΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Πίτερ Χολ, σε  συνέντευξή του το 2018 , μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε  ότι παρά τα προβλήματά της η Ευρώπη μοιάζει σαν μια όαση κοινής λογικής μεταξύ των πολιτικών ερήμων επί των οποίων ηγούνται ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Και τόνισε χαρακτηριστικά ότι πολύ σπάνια έχει αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος τόσο απρόβλεπτους πολιτικούς ηγέτες, και ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ Η ΑΘΩΩΣΗ;

Ο ελληνικός λαός μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, μπορεί  να αισθάνεται υπερήφανος έναντι των εταίρων του, γιατί κατάφερε να καθηλώσει  τον φασισμό της Χρυσής Αυγής. Όμως, ποτέ δεν λησμονεί τις εγκληματικές ενέργειες της φασιστικής αυτής παράταξης με αποκορύφωμα  τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Περισσότερα

ΤΟ 2021 ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΘΑ ΚΑΝΕΙ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»;

Το ΚΙΝΑΛ μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές αποδείχθηκε αδύναμο να συγκρατήσει άξια στελέχη του, αλλά και να πείσει την κοινωνία για την ικανότητά του να είναι κυρίαρχο στον χώρο αυτό. Πικρή είναι η αλήθεια ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί κίνημα αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ, και το σοκ που υπέστη, καθώς δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν προκάλεσε μόνον αναταράξεις στον ίδιο του το χώρο αλλά και στον ευρύτερο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Περισσότερα