Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, οι ΗΠΑ προσεδάφισαν με επιτυχία ένα διαστημικό σκάφος στο φεγγάρι, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό γεγονός από την τελευταία αποστολή του «Apollo 17» το 1972. Το ρομποτικό σκάφος, με την ονομασία «Οδυσσέας», που κατασκευάστηκε από την Intuitive Machines, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Χιούστον, προσγειώθηκε στη νότια πολική περιοχή της Σελήνης, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, καθώς πιστεύεται ότι διαθέτει κρατήρες παγωμένου νερού, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές αποστολές.

Η αποστολή του «Οδυσσέα» διαφέρει σημαντικά από τις θρυλικές αποστολές «Apollo», καθώς αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην όλη προσέγγιση της διαστημικής εξερεύνησης, καθιστώντας την περισσότερο οικονομική και ανταγωνιστική. Η συνεργασία της NASA με μικρές εταιρείες, όπως η Intuitive Machines, για την εξερεύνηση της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services (CLPS), επιδεικνύει αυτή τη νέα προσέγγιση. Η αποστολή στόχευε στην παράδοση έξι αναγνωριστικών εργαλείων στη Σελήνη ενόψει της προγραμματισμένης επιστροφής των αστροναυτών, αργότερα μέσα στη δεκαετία, στο πλαίσιο του φιλόδοξου, αμερικάνικου προγράμματος «Άρτεμις». Ο στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή μιας μόνιμης επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη, με σκοπό την ευρύτερη εξερεύνηση του διαστήματος.

Θυμίζουμε ότι, το «Apollo 11» της NASA ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που προσγειώθηκε στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969, με τους Neil Armstrong και Buzz Aldrin τους πρώτους ανθρώπους που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι. Μεταξύ 1969 και 1972 πραγματοποιήθηκαν έξι επανδρωμένες προσεληνώσεις, όλες στο πλαίσιο του προγράμματος «Apollo». Προσεληνώσεις μη επανδρωμένων σκαφών έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, και από άλλες χώρες: από τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

Digital Culture: Ψηφιακός Πολιτισμός και Πολιτισμική Τεχνολογία

Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία

Κλιματική Αλλαγή και Τεχνολογία Τοπίου

Τεχνολογίες Συστημάτων Ασφαλείας

Smart Cities - Διαχείριση και Τεχνολογίες Έξυπνων Αστικών Υποδομών


 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: