Άρθρα Παναγιώτη Ε. Πετράκη - Real

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το επεισόδιο της COVID-19 άφησε τις δυτικές οικονομίες με σοβαρά προβλήματα στις γραμμές εφοδιασμού και στις τιμές βασικών προϊόντων λόγω και της απότομης αύξησης της ζήτησης, του μεγάλου κύκλου των τιμών τους και των δυσκολιών της προσφοράς τους. Η ενέργεια ήταν από τους κρίσιμους τομείς που δέχτηκαν την πίεση και έτσι οι τιμές πήραν την ανιούσα, από το τέλος του 2021 κυρίως, λόγω του σοβαρού λάθους πολιτικής διαχείρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρέθηκε στη μέση του χειμώνα χωρίς αποθέματα αερίου. Και μετά ήρθε ο πόλεμος.

Περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Διερχόμαστε την τρίτη οικονομική αναταραχή του 21ου αιώνα: μετά την κρίση του 2008, της COVID, σήμερα το Ουκρανικό. Κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους πολίτες εκτοξεύεται στα ύψη, απομειώνοντας το επίπεδο ποιότητας της ζωής τους. Είναι, μάλιστα, τέτοια η φύση του ανθρώπου, που δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις λεγόμενες «μικρές αρνητικές πιθανότητες», δηλαδή στις εκδοχές του μέλλοντος που περιλαμβάνουν αρνητικές ή καταστροφικές εκδοχές των γεγονότων.

Περισσότερα

ΡΕΚΟΡ 25ΕΤΙΑΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι η ένταση και η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, με επιφανείς οικονομολόγους να προσδιορίζουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς και το 2023, εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών στο ΕΚΠΑ Παναγιώτη Πετράκη στην «R». « Ο πληθωρισμός προβλέπουμε ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει μπροστά του την αποκλιμάκωση από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το 2023.

Περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Ένα μεγάλο ερωτηματικό πλανάται αναφορικά με την οικονομική ευρωστία κυρίως της ρωσικής πλευράς, άρα και για την ικανότητά της να αντεπεξέλθει στις οικονομικές πιέσεις της Δύσης.

Περισσότερα

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Η ουκρανική κρίση, όπως εξελίσσεται, θα έχει βέβαια αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ, στον πληθωρισμό και στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών της ευρωζώνης. Το πετρέλαιο θα κινηθεί πάνω από τα 100 δολάρια και η τιμή του αερίου θα παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες. Πρώτον, από το αν θα έχουμε μια αιματηρή εμπλοκή ή μια γρήγορη επιβολή της ρωσικής ισχύος και δεύτερον από την απάντηση της Δύσης, γιατί είναι βέβαιο ότι το πακέτο κυρώσεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην οικονομική δραστηριότητα.

Περισσότερα

ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Ο άνθρωπος έχει απίστευτες δυνάμεις και πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα. Έτσι, παρόλη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, αν και με αναλογικά λιγότερα περιστατικά σκληρών δεικτών (ΜΕΘ και θάνατοι), οι οικονομίες έχουν επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς επαναδραστηριοποίησης. Όμως, επιπλέον της υγειονομικής κρίσης, τρεις παράγοντες λειτουργούν ανασχετικά. Ο πρώτος είναι οι αυξημένες τιμές της ενέργειας, που είναι κυρίως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης της ζήτησης.

Περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕΠ

Η υγειονομική κρίση παραμένει ένας ισχυρός προσδιοριστικός παράγοντας των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων. Κάθε εβδομάδα που περνά διαμορφώνει νέα δεδομένα. Το μέγεθος της μεταβλητότητας είναι έκπληξη. Όμως, η ελληνική οικονομία τοποθετείται στην πλευρά των ευνοουμένων από τις θετικές εκπλήξεις, ενώ π.χ., η Κίνα και η Τουρκία θα τοποθετούνταν στην πλευρά των αρνητικών εκπλήξεων αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε σε άλλο σημείωμα.

Περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Για μία σειρά από λόγους, που ορισμένοι έχουν συγκυριακό χαρακτήρα, η τιμή της ενέργειας αυξάνεται σημαντικά: αυξημένη συνολική ζήτηση, αύξηση του κόστους μεταφοράς, αλλά και γεωστρατηγικά ζητήματα (καθυστέρηση στην παράδοση του Nord Stream 2, δυσκολίες στην ανατολική Μεσόγειο, South Stream, πολιτικά προβλήματα στην Ουκρανία). Επίσης, παρατηρούνται ανακατατάξεις στην αγορά υγροποιημένου αερίου (δυσκολίες παράδοσης από την Αλγερία και ζήτηση από την Ασία). Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή αύξησε τη ζήτηση της ενέργειας το καλοκαίρι και ενδεχομένως να συμβεί το ίδιο τον χειμώνα.

Περισσότερα

Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2022

Τελικά το 2021, πλην απροόπτου για την ολοκλήρωση του έτους, μας αιφνιδίασε θετικά, παρουσιάζοντας σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα τάση ανάκαμψης μεγαλύτερης του αναμενομένου. Έτσι, ο κόσμος θα εμφανίσει ένα ρυθμό ανάκαμψης γύρω στο 5,7%, η ευρωζώνη, οι ανεπτυγμένες χώρες λίγο λιγότερο και οι αναπτυσσόμενες λίγο περισσότερο.

Περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όταν κάναμε τις προβλέψεις πέρυσι για μετά το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας, δεν πιστεύαμε ότι θα συναντούσαμε επίπεδα μεγέθυνσης που θα κινούνταν γύρω στο 6% ή και υψηλότερα και για το 2021 και για το 2022. Βεβαίως όλοι συμφωνούσαμε ότι θα είχαμε στην Ελλάδα ανάκαμψη, αλλά όχι τόσο δυναμική ανάκαμψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάκαμψη και μάλιστα αυτού του μεγέθους ήταν βέβαιη λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης και επειδή είχε προηγηθεί η υγειονομική κρίση. Εάν π.χ. είχαμε υιοθετήσει πολιτικές αποφάσεις, που θα οδηγούσαν σε υπέρμετρη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (λόγω π.χ.

Περισσότερα