Άρθρα Παναγιώτη Ε. Πετράκη - ΤΑ ΝΕΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η τωρινή φθινοπωρινή ανασκόπηση των πολιτικών γεγονότων που αφορούν την οικονομία, μετά βεβαίως την καταστροφή της Θεσσαλίας, έχει δύο σημαντικά γεγονότα: την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και την παραγωγική του συζήτηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Περισσότερα

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε (για 10η φορά) το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25%, για να φθάσει το 4,5%. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσο μεγάλες αυξήσεις.

Περισσότερα

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Μόλις στο προηγούμενο σημείωμά μας υποστηρίξαμε ότι στη χώρα μας (και παγκοσμίως) έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ασύμμετρων κοινωνικών απειλών (καταστροφικά γεγονότα που υπερβαίνουν τη δυνατότητα της κοινωνίας να τα αντιμετωπίσει) με προέλευση την κλιματική επιδείνωση, την επιδημιολογική απειλή λόγω παγκοσμιοποίησης, την οικιστική υποβάθμιση (συνεχή οικιστική επέκταση), τη χαμηλή ποιότητα των υποδομών κ.ά.

Περισσότερα

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Η μετριότητα (σε αντιδιαστολή με την αποτελεσματικότητα) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή είναι στη ζωή μας. Όλοι βεβαίως υποπτευόμαστε ότι ευθύνεται για πολύ σοβαρά περιστατικά σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, από την αποτυχία του Challenger, την επιτυχία τρομοκρατικών περιστατικών, την απουσία αντιμετώπισης των χιονοπτώσεων και των μεγάλων πυρκαγιών, την απουσία πρόβλεψης της «πτώχευσης» του 2010 κ.λπ.

Περισσότερα

ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΛΕΠΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σημείωμα ασχολείται με τον πολύ κοντινό χρονικό ορίζοντα γιατί βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο εξέλιξης της οικονομικής δραστηριότητας με περιορισμένη ορατότητα και ανάμεικτα θετικά και αρνητικά μηνύματα για την εξέλιξή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλοι οργανισμοί όπως είναι το IMF, η ΕΚΤ, η Fed βρίσκονται σε επιφυλακή για το τι θα ακολουθήσει.

Περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ

Ο καταστροφικός τρόπος ζωής που ζούμε σήμερα οδηγεί σε μία ραγδαία περιβαλλοντολογική χειροτέρευση. Το 2022 θα καταγραφεί ως το 5ο θερμότερο έτος όλων των εποχών με τη μέση θερμοκρασία της τελευταίας οκταετίας να είναι περίπου 1,5 βαθμό υψηλότερη της εκατονταετίας 1800 - 1900. Τα σχετικά ακραία φαινόμενα είναι η ξηρασία που πλήττει κυρίως την κεντρική Δυτική Αφρική, τροπικοί κυκλώνες που πλήττουν την κεντρική Αμερική και τη νότια Αφρική, πλημμύρες στην κεντρική Ασία και βεβαίως κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική ακόμα και τη Γροιλανδία (!).

Περισσότερα

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ

Μετά την πανδημία ο πληθωρισμός αποτέλεσε μία ιδιότυπη μορφή φορολόγησης των Ευρωπαίων που οδήγησε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε παραγωγούς εκτός Ευρώπης (!) (C. Lagarde). Αυτές είναι απώλειες πλούτου που θα πρέπει κάποιος να τις επιβαρυνθεί: είτε θα είναι το εισόδημα των καταναλωτών ή τα κέρδη των επιχειρήσεων ή η εργατική αμοιβή.

Περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ 2035

Παλαιότερα, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο στάδιο κοινωνικής και οικονομικής απογείωσης (δεκαετία του ‘60), υπήρχε η διάθεση να εκπονούνται μακροπρόθεσμα σχέδια (ο Π. Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους στο ΚΕΠΕ) ανάπτυξης και ανίχνευσης του μέλλοντος.

Περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣH ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Π. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Δύο σύντομες παρεμβάσεις κάνει ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας, στην εφημερίδα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, 8-9 Ιουλίου 2023 (σ. 36, 37).

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το ποιους πλήττει περισσότερο η ανεργία, ο κ. Πετράκης επισημαίνει: «Είναι εμφανές ότι οι νέοι με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης (μέχρι και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση».

Περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Όλοι αναρωτιούνται για τον χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής που θα ασκηθεί από εδώ και πέρα. Θα είναι μία διοίκηση που θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στην ποσοτική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών ή θα δώσει προσοχή στη στήριξη του πλέον ευάλωτου πληθυσμού ή ποιο θα είναι το μίγμα των δύο στόχων που θα θέσει. Οι απαντήσεις μπορεί να είναι αρκετά σύνθετες και έχουν ιδιαίτερη σημασία. Θα επηρεάσουν μάλιστα σε ένα σημαντικό βαθμό και τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου αλλά και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024. Άρα πολιτικά, δεν είναι καθόλου ρητορικό ερώτημα.

Περισσότερα