ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Με το πιο ενδιαφέρον γεγονός, ήδη με την έναρξη του Μαρτίου, να είναι η επιστροφή των θεσμών έπειτα απο μακρά περίοδο αποχής, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση στη χώρα μας κινείται ξανά σε ένα πλαίσιο, που αρχίζει να θυμίζει επανάληψη του σεναρίου του καλοκαιριού του 2015.

Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβερνήσης για συμφωνία μέσα στον Μάρτιο γίνονται όλο και λιγότερο πιθανές, μιας και η πικρή αληθεία, κατά την εκτίμησή μου, ειναι ότι αφού η β' αξιολόγηση δεν έκλεισε μέσα στον Δεκέμβριο και πλέον η διαπραγμάτευση έμπλεξε στα γρανάζια των ευρωπαϊκών εκλογών, ειναι πολύ δύσκολο να ολόκληρωθει πριν η ανάγκη για ρευστότητα πιέσει ασφυκτικά την ελληνικη κυβέρνηση. Δηλαδή πρακτικά, μέσα στον Ιούνιο, όταν η πληρωμή των μεγάλων δόσεων των χρεών του καλοκαιριού θα καταστήσουν αναγκαίες τις εκταμιεύσεις απο τον ESM, ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Έως τότε, το ελληνικό χρηματιστήριο, αναμένοντας πιθανότατα μάταια μία θετική έκπληξη απο τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα συνολικά, θα κινείται λογικά στο εύρος διακύμανσης των 580-660 μονάδων σε πρώτη φάση.

 
 

Οι θετικές ειδήσεις από καλά εταιρικά αποτελέσματα, όπως πρόσφατα αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που παρουσίασαν ιστορικό ρεκόρ κερδών το 2016 και επανέρχονται στη διανομή μερισμάτων (0,20 ανά μετοχή), σίγουρα δίνουν μια νότα αισοδοξίας για το μέλλον, μιας και αναμένεται και άλλες μεγάλες εταιρίες, πυλώνες του ελληνικου χρηματιστηρίου, να παρουσιάσουν αρκετά ικανοποιητικά μεγέθη για το 2016, ικανοποιώντας τους μετόχους τους και με κάποιες μερισματικές αποδόσεις.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι κύριος καταλυτικός παράγοντας για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και της χώρα μας αλλά και της ευρωζώνης γενικότερα, κατά τους προσεχείς μήνες, είναι οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Η μετωπική σύγκρουση, ειδικά στις δυο πρώτες, δυνάμεων εντελώς αντίρροπων και με τους ευρωσκεπτικιστές, μετά και τα δύο αναπάντεχα εκλογικά αποτελέσματα του 2016 (Brexit και Trump), να παρουσιάζονται πρώτη φορά τόσο κοντά στην εξουσία, είναι σίγουρο ότι θα επισκιάσει κάθε διαδικασία στην Ευρώπη και θα μας δώσει μια κατεύθυνση για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: