ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ !

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ !

Διάβαζα τις προάλλες συνέντευξη του αρχιτέκτονα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το «προσφυγικό», Γκέραλντ Κνάους, ο οποίος κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την τήρηση της συμφωνίας και παράλληλα εξηγεί τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

«Καθώς η Ευρώπη ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η Ελλάδα πρέπει να πιέσει την Ε.Ε. ώστε να εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία για το «προσφυγικό», και η Ευρώπη να στείλει παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία ότι θα είναι αυστηρή στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα της δοθεί όμως απελευθέρωση της βίζας, εφόσον τηρηθεί το καθεστώς ασφαλούς χώρας». Αυτά προτείνει ο Κνάους, γιατί όπως επισημαίνει, εξαιτίας της έλλειψης έξυπνης διπλωματίας και σωστών χειρισμών, είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Όσο για την Ελλάδα προβλέπει ότι, όπως έχουν τα πράγματα, που κάθε μέρα μπαίνουν 100 πρόσφυγες στην Ελλάδα και στην Τουρκία επιστρέφουν 100 κάθε μήνα, είναι φανερό ότι η συμφωνία καταρρέει. Η μόνη αισιόδοξη σκέψη που εκφράζει ο Κνάους είναι ότι οι επιπτώσεις από την κατάρρευση θα είναι τόσο μεγάλες, που κάποια «συμμαχία προθύμων» -όπως λέει χαρακτηριστικά- ίσως καταφέρει να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί.

Οι εκτιμήσεις του Κνάους περιορίζονται στην πολιτική διαχείριση του προβλήματος, χωρίς καμία αναφορά στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Π. Παυλόπουλος σε πρόσφατη δήλωσή του για το προσφυγικό πρόβλημα είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας φράσεις όπως: θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη. Λες και πρόκειται για ένα είδος κρατουμένων, τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν με ένα τρόπο που δεν σέβεται, σε καμία περίπτωση, την έννοια του πρόσφυγα και την ουσία του προσφυγικού ζητήματος». Τα λόγια ακριβώς αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του προβλήματος, η οποία έχει πλήρως εγκαταλειφθεί στην εποχή μας. Αλλιώς, πώς να ερμηνεύσουμε την «εμμονή στον πόλεμο», που επανειλημμένα συρρίκνωσε την ανθρωπότητα; Πώς να δικαιολογήσουμε τους ηγέτες αυτού του κόσμου, που δεν αντιλαμβάνονται ότι, εφόσον ο πόλεμος συνεχίζεται, το πρόβλημα των προσφύγων διογκώνεται και απειλεί την ειρήνη; Πώς να δικαιολογήσουμε την πολιτική, που θεωρεί τους πρόσφυγες «δέματα» χωρίς ψυχή, προορισμένους να μεταφέρονται από τόπο σε τόπο;

Ας αντιληφθούν επιτέλους, αυτοί που κρατούν την τύχη των λαών στα χέρια τους, ότι η πολιτική που αγνοεί τον Άνθρωπο, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση, παρά μόνο σε αδιέξοδο, σε ΧΑΟΣ! Αυτό μας δίδαξαν οι Αρχαίοι Έλληνες, διά στόματος Πρωταγόρα: «Πάντων χρημάτων μέτρον Άνθρωπος».

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια

Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: