ΓΙΝΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ

Η ηγεσία αφορά τη σχέση ενός προσώπου με άλλα, τα οποία αναλαμβάνει να οδηγήσει προς έναν συγκεκριμένο στόχο.

Ωστόσο, για να φτάσει κανείς να γίνει επαρκής ηγέτης των άλλων, θα πρέπει πρώτα να καταφέρει να γίνει ηγέτης του ίδιου του εαυτού του. Εδώ συναντούμε μια ενδιαφέρουσα έννοια, αυτήν της αυτο-ηγεσίας. Αυτή, όπως σημειώνεται, αφορά τη διαχείριση προσωπικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Με άλλα λόγια, το ζήτημα δεν είναι απλώς να αναπτύξει κανείς αυτές τις δεξιότητες, αλλά και να καταφέρει να τις ισορροπήσει, κάτι που δεν γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται κανείς να αναπτύξει ορισμένες δεξιότητες, όπως:

1. Λογοδοσία: Αυτό σημαίνει ανάληψη ευθύνης, κάτι που μερικές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο, μιας και έρχεται σε αντίθεση με βασικά συναισθήματα, όπως ο εγωισμός, ο φόβος της κριτικής κτλ. Γι’ αυτό και η λογοδοσία έχει θετικές συνέπειες, διότι βοηθάει στην υπέρβαση στοιχείων της προσωπικότητάς μας, τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο.

2. Συναισθηματική νοημοσύνη: Μέσω αυτής αναπτύσσονται βασικά συναισθήματα, όπως η ενσυναίσθηση, που δίνουν τη δυνατότητα στον ηγέτη όχι μόνο να συνειδητοποιεί και να διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα, αλλά και αυτά των συνεργατών του.

3. Εστίαση και πειθαρχία: Οι δεξιότητες αυτές συμβάλλουν στο να εντοπίζει κανείς το σημαντικό και να προσπαθεί να το φέρει εις πέρας, χωρίς να παρασύρεται από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες που αποσπούν την προσοχή.

4. Κίνητρα: Μέσω αυτών καταφέρνουμε να εμπνέουμε και να δεσμεύουμε τους άλλους στον γενικό στόχο ή στους επιμέρους σκοπούς, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Το να βρει κανείς ένα καλό κίνητρο προϋποθέτει γνώση του εαυτού, των άλλων, αλλά και της εκάστοτε κατάστασης.

5. Σθένος: Μιας και ποτέ δεν παύουν οι δυσκολίες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο, το σθένος είναι απαραίτητο για να μην υποχωρεί ο ηγέτης και να προσαρμόζεται στις καταστάσεις, ώστε να πετύχει τον στόχο του.

Βέβαια, αυτές οι δεξιότητες δεν αφορούν μόνο εκείνους που έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν κάποια ηγετική θέση. Αν και αυτοί θα πρέπει να τις αναπτύξουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό, το να γίνει κανείς ηγέτης του εαυτού του συμβάλλει αποφασιστικά στην ολόπλευρη βελτίωση της ζωής του.

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

Αυτοβελτίωση και Διεκδικητική Συμπεριφορά

Αυτοπαρακίνηση και Αυτογνωσία

Δεξιότητες Αυτοηγεσίας

Δημιουργική Γραφή και Αυτογνωσία

Digital Leadership ως Εργαλείο Διοίκησης: Δεξιότητες Διοίκησης

Οργανωσιακή Συμπεριφορά και Ηγεσία

Αρχαία Κίνα: Μαθήματα Στρατηγικής και Ηγεσίας

Στρατηγική και Ηγεσία στον Ιαπωνικό Πολιτισμό

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: