ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ

Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου η τεχνολογία καλύπτει όλο και περισσότερους τομείς δράσης σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, η όποια συζήτηση για δεξιότητες και την ανάπτυξή τους φαντάζει ίσως και φλύαρη.

Έτσι, φαίνεται πως δεν χρειάζεται να βελτιώσει κανείς τις τεχνολογικές δεξιότητές του, αφού είτε όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού είτε μπορεί να καταφύγει σε κάποιον που γνωρίζει. Δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, αφού μπορεί κάλλιστα να βασίζεται σε όσα ξέρει ή να υιοθετήσει απόψεις και κρίσεις γνωστών και αγνώστων στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, βασικές δεξιότητες, όπως η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, οι τεχνολογικές δεξιότητες, οι διαπροσωπικές σχέσεις κτλ. είναι κρίσιμες για:

- τη βελτίωση της αυτοπεποίθησής μας, διότι μπορούμε να κρίνουμε και να αξιολογούμε καλύτερα πρόσωπα και καταστάσεις,

- την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν καθημερινά,

- την κατάκτηση μεγαλύτερης ελευθερίας, αφού μειώνεται η εξάρτηση από τους άλλους

- μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον.

Πέρα, όμως, από το προσωπικό/επαγγελματικό επίπεδο, βασικές δεξιότητες όπως οι παραπάνω μας βοηθούν να γίνουμε περισσότερο ενεργοί πολίτες στα πλέον καθημερινά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η σχέση μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως, επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2023 (OECD Skills Outlook 2023: Skills for a Resilient Green and Digital Transition), είναι οι δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του νέου ψηφιακού τοπίου.

Έτσι, η αναλυτική και κριτική σκέψη, οι ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, οι δεξιότητες αυτοηγεσίας, οι διαφυλικές σχέσεις και ζητήματα ισότητας φύλων στο εργασιακό περιβάλλον είναι μόνο λίγες από τις δεξιότητες που είναι απολύτως απαραίτητες για τον σύγχρονο άνθρωπο, ενεργό πολίτη και φιλόδοξο επαγγελματία.

 

Δες όλα τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και επίλεξε αυτό που σου ταιριάζει.

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: