17Η IΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ HΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤHΣ EΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Τι άλλο να σημαίνουν αυτές οι Παγκόσμιες Ημέρες από μία υπόμνηση να προσέξουμε καταστάσεις που συνήθως ξεχνάμε και, όμως είναι χρήσιμο να τις θυμόμαστε, γιατί θίγουν βασικές πτυχές της ζωής μας. Ο άνθρωπος ξεχνάει συνήθως και περιφρονεί ζωτικά πράγματα των οποίων η αμέλεια οδηγεί σε ζωτικούς κινδύνους γι αυτόν και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

            Για ποιο πράγμα προειδοποιεί η του τίτλου μας Παγκόσμια Ημέρα; Τι σημαίνει ερημοποίηση; Κοντολογίς: «ερημοποίηση είναι η μετατροπή των ευφόρων εδαφών σε έρημο (κύριος ένοχος ο άνθρωπος). Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών καθώς και πλημμύρες. 200 χώρες του κόσμου συντονίζουν τις ενέργειές  τους για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσω του ΟΗΕ».

            Εάν η  ερημοποίηση πλήττει σοβαρά το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο, μια άλλη ερημοποίηση είναι επίσης σοβαρή απειλή γι΄ αυτόν. Ο σημερινός άνθρωπος οδηγείται σε μια κοινωνία ερήμου. Κινείται έρημος και μόνος στην ερημία των πόλεων. Κι αν  στις πραγματικές ερήμους υπάρχει το ενδεχόμενο μιας όασης που θα ξεδιψάσει τον οδοιπόρο, που θα βρει ο «πολίτης» νερό δροσερό για να ικανοποιήσει  τη δίψα του και κοινωνία για να κοινωνήσει με τους άλλους  και να ξεπεράσει την ερημία του.

            Από τα υλικά πηγαίνουμε στα πνευματικά. Θα ακούσουμε άραγε τη φωνή, που με δύναμη προσκαλεί: «Εάν τις διψά ερχέσθω προς με και πινέτω» (Ιωάννου 7,37), ή θα την  αγνοήσουμε  και θα μείνουμε διψασμένοι και ξεροσταλιασμένοι;

            Τι έχουμε να προσφέρουμε στον σημερινό  διψασμένο άνθρωπο που απειλείται  από πνευματική ξηρασία έτσι ώστε να αποφύγει την πνευματική ερημοποίηση; Αναμένουμε τα σχόλιά σας και τις προτάσεις σας!

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 2

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: