ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ!!!

Η Ελλάδα, που πλήττεται από την λιτότητα  χρόνων και την πρωτοφανή πανδημία απροσδιόριστης διάρκειας, βρίσκεται και πάλι στο έλεος του καύσωνα και πολλαπλών πύρινων μετώπων.

Συμπολίτες μας βλέπουν να καίγεται το σπιτικό τους, να καταστρέφεται σε δευτερόλεπτα η περιουσία τους και να αυτοκτονούν ακόμη από απόγνωση… Άλλοι, έγκλειστοι, εξαιτίας της επικινδυνότητας της ατμόσφαιρας, παρακολουθούν αποχαυνωμένοι στα κανάλια της τηλεόρασης από πρωίας μέχρι νυκτός τις φλόγες να σαρώνουν τα πάντα και πυροσβέστες και εθελοντές να τρέχουν πίσω τους ανήμποροι να σταματήσουν την οργή της φύσης, που τόσο ανόητα περιφρονήθηκε και τώρα εκδικείται!

Η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε το 1960, και πριν μισό περίπου αιώνα, το 1974, απόρρητη μελέτη για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποιούσε για την εμφάνιση μιας νέας εποχής ακραίων καιρικών συνθηκών, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μαζικά κύματα μεταναστών και πλήθος παγκόσμιων αναταραχών… και η παγκόσμια αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο! «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι»;

Οι ειδικοί σήμερα επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα παντού, αυξάνει την πιθανότητα και την ένταση της ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, και αυξάνει την πιθανότητα και την ένταση των συνθηκών πυρκαγιάς σε πολλά μέρη.

Στην κοσμογονική αυτή αλλαγή με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και των τραγικών  συνεπειών τους, καθοριστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη απρονοησία. Τα χειρότερα είναι μπροστά, και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζονται επειγόντως μέτρα ώστε να προετοιμαστούν οι κοινωνίες για ένα πολύ διαφορετικό μέλλον. Χρειάζονται σχέδια για να τροποποιηθεί το αστικό περιβάλλον ώστε να είναι πιο κατάλληλο για θερμότερο κλίμα, που ήδη βιώνουμε σήμερα, και την αύξηση θερμοκρασίας, που αναμένεται.

Ο Ομ. καθηγητής – Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός σε άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα παθήματα πότε θα γίνουν μαθήματα;» αναφερόταν στην αδιαφορία μας για τους κινδύνους, που επί χρόνια  μάς απειλούν, και έκανε μάλιστα χρήση της λαϊκής ρήσης «πάμε γυρεύοντας για να τα κάψουμε όλα». Επεσήμανε ότι το δόγμα «άπαξ δάσος πάντα δάσος»  θα πρέπει να συμπληρωθεί και με τη λέξη «βιώσιμο δάσος» και ο σχεδιασμός των αναδασώσεων είναι επιτακτικό να γίνει με βλάστηση, η οποία δεν έχει εμπρηστικές ιδιότητες τόσο μεγάλες όσο το μείγμα που βλέπουμε σε πολλές μεσογειακές χώρες και κυρίως στη χώρα μας. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του πώς και πού θα φυτευθούν ασφαλή για το οικοσύστημα και τους ανθρώπους φυτά -συμβούλευε-, χρειάζεται ευρύτερη Παιδεία και γνώση, χρειάζεται συστράτευση όλων των ειδικών και προπαντός νέα νομοθεσία.

Απαραίτητη, εξάλλου, για την επιτυχία της όλης αυτής προσπάθειας είναι η στήριξή της από  τους πολίτες και , επομένως, η επιμόρφωση και ενημέρωση των πολιτών από τους αρμόδιους.

Θα συνετιστούμε, επιτέλους, ή θα μετατρέψουμε σε πραγματικότητα την επιστημονική φαντασία  του Philip K. Dick; Ο Αμερικανός συγγραφέας, σε μια ατμοσφαιρική ιστορία του, προβλέπει την κατάληψη του πλανήτη από τόσουψηλή θερμοκρασία, ώστε να υπάρχει ανάγκη ειδικής στολής με «ψύκτρες» για την κυκλοφορία των ανθρώπων, ακόμη και ναρκωτικών για… ψευδαισθήσεις προκειμένου να επιβιώσουν!

Ας διαψεύσουμε, λοιπόν, την φαντασία του συγγραφέα, και ας  ενεργοποιηθούμε  μη  αναμένοντας  παθητικά την …Αποκάλυψη του Ιωάννη!

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, 21 Αυγούστου 2022


 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: