ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ; ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Ένα από τα πλέον σοβαρά ζητήματα που εξετάζει η φιλοσοφία, άμεσα ή έμμεσα, είναι το αν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητα ή τον χαρακτήρα μας. Γενικά, υπάρχουν δύο αντίθετες θέσεις. Η πρώτη θεωρεί ότι γεννιόμαστε με μια συγκεκριμένη φύση ή χαρακτήρα (π.χ. καλοί, κακοί), οπότε δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή δεν μπορούμε να αλλάξουμε σε σημαντικό βαθμό. Η δεύτερη θεωρεί ότι καθένας από εμάς δημιουργεί τον εαυτό του (λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά) και μπορεί να αλλάξει σχεδόν ανά πάσα στιγμή, εφόσον το θελήσει (το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι γίνεται εύκολα).

Μια πρόσφατη έρευνα (ertnews.gr), η οποία έγινε από τους Τζόσουα Τζάκσον (Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις) και Αμάντα Ράιτ (Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης) και αποτελεί ανασκόπηση προηγούμενων μελετών, φαίνεται να επιβεβαιώνει τη δεύτερη θέση, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνει πως, αν και η προσωπικότητα παραμένει γενικά σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι είναι εύπλαστη. Μάλιστα, εντοπίζει τέσσερις βασικούς μηχανισμούς που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε, αλλά και τις δυνάμεις που μας εμποδίζουν να τις κάνουμε.

Οι ερευνητές, αποδέχονται τον ρόλο των βιολογικών και γενετικών μηχανισμών στη διαμόρφωση και μεταβολή της προσωπικότητας, ωστόσο εστίασαν στους περιβαλλοντικούς μηχανισμούς που προάγουν τις εν λόγω αλλαγές. Η ανασκόπηση εξετάζει επίσης τους μηχανισμούς που εμποδίζουν ένα πρόσωπο να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές. Ο γενικός στόχος είναι η απόκτηση και εδραίωση νέων συνηθειών.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι οι εξής:

Προϋποθέσεις — Επιλέξτε τα εργαλεία που απαιτούνται για τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε

Ενεργοποιητές — Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στο περιβάλλον σας αφαιρώντας τα εναύσματα που μπορεί να σας εμποδίσουν να πετύχετε τον στόχο σας

Ενισχυτές — Προσαρμόστε το περιβάλλον σας ώστε να υποστηρίζει τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε

Ολοκληρωτές—Κάντε τις αλλαγές σε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ζωής σας.

Ως προς τον πλέον σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια πραγματοποίησης αλλαγών στην προσωπικότητα, αυτός είναι η έντονη επιθυμία για επιτυχία – το άτομο θα πρέπει να θέλει να κάνει τις αλλαγές.

Επιπλέον, και ο χρόνος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

(Nature Reviews Psychology)

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Reviews Psychology».

 

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

Αυτοβελτίωση και Διεκδικητική Συμπεριφορά

Αυτοπαρακίνηση και Αυτογνωσία

Δεξιότητες Αυτοηγεσίας

Δημιουργική Γραφή και Αυτογνωσία

Φιλοσοφία και Σεξουαλικότητα

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: