600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η «ΜΟΛΥΝΣΗ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗ

Τουλάχιστον 500-600 εκατ. ευρώ από την φετινή ανάπτυξη θα «ροκανίσει» ο κορονοϊός με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τονίζει στο liberal.gr ο Παναγιώτης Πετράκης. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί οι προβλέψεις ανατρέπονται και οι επιπτώσεις προφανώς θα είναι πολύ μεγαλύτερες, απαντά ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ, που προς το παρόν, προβλέπει για φέτος ένα φρένο 0,3% στον ρυθμό ανάπτυξης, προσθέτοντας με νόημα ότι ίσως ήρθε η ώρα για χαλάρωση ορισμένων δημοσιονομικών κανόνων και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Αποτιμώντας τις επιπτώσεις με βάση την «φωτογραφία» της στιγμής, μιλά για μια απώλεια της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με ένα 30% να αφορά μείωση των τουριστικών εισπράξεων και το υπόλοιπο αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση σε τομείς, όπως εστίαση και ψυχαγωγία. Ειδικά στο μέτωπο του τουρισμού, με βάση την μεθοδολογία που εφαρμόζει για να μετρήσει τις επιπτώσεις, μιλά για μια απώλεια 150 εκατ. ευρώ τουριστικού προϊόντος, ποσό, που όπως λέει, μπορεί και να είναι συντηρητικό, με την μεγαλύτερη ζημιά να υφίστανται τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πολύ στενές σχέσεις με την Κίνα.

Επίσης εφόσον η αναταραχή στις χρηματαγορές δεν προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θεωρεί ότι δεν υπάρχει προφανής λόγος να ανασταλούν μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια, καθώς αυτά γίνονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στα θετικά παραθέτει και το γεγονός, ότι επειδή ακριβώς η Ελλάδα δεν αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής, αυτό λειτουργεί για την ίδια προστατευτικά.

- Σύννεφα αρχίζουν να συγκεντρώνονται πάνω από τη ελληνική οικονομία, όσο εξαπλώνεται ο κορονοϊός. Έχετε εκτιμήσεις ποια μπορεί να είναι η επίπτωση με βάση τα σημερινά δεδομένα; 

Καταρχήν τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μείωση των κρουσμάτων στην Κίνα και σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Δύση- πλην Ιταλίας, Ελλάδας και πιθανώς κάποιων ακόμη χωρών. Επομένως υπάρχει μια διαφορά φάσης σχετικά με την εξάπλωση του ιού μεταξύ Κίνας και Δύσης. Επίσης το σενάριο μετριοπαθούς εξέλιξης της ασθένειας προβλέπει ότι τα κρούσματα θα φτάσουν το 1.000.000 σε όλο τον πλανήτη, από 90.000 που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί.

Μπροστά λοιπόν στην εξάπλωση του ιού και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, η μία μετά την άλλη οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης με μειώσεις επιτοκίων. Το έκανε η FED αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στις απειλές για την παγκόσμια οικονομία, το έκανε η Τράπεζα του Καναδά, στον χορό ετοιμάζονται να μπουν η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Ν.Κορέα και γενικά οι μειώσεις των επιτοκίων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Σε αυτή την συγκυρία, το βασικό σενάριο για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι ότι αυτή θα κυμανθεί φέτος μεταξύ 2,75%-3%. Στην πράξη η επιδημία του κορωνοιού, με βάση πάντα την "φωτογραφία" της στιγμής, θα προκαλέσει μια σχεδόν ομοιόμορφη μείωση στο ΑΕΠ των χωρών κατά 0,3%.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί μέχρι 0,3% σε ετήσια βάση. Να υπολογίζουμε δηλαδή μια απώλεια της τάξεως των 500-600 εκατ ευρώ στο ΑΕΠ. Ενα 30% από αυτά θα προέλθει από την μείωση των τουριστικών εισπράξεων και το υπόλοιπο θα αφορά αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση σε τομείς, όπως εστίαση, ψυχαγωγία, κλπ.

- Επομένως εκτιμάτε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί 0,3% χαμηλότερα του 2,4% που προβλέπει η Κομισιόν και 2,8% που είχε βάλει ως στόχο η κυβέρνηση, σωστά; 

Ναι, θα είναι 0,3% κάτω από τον στόχο των Βρυξελλών και της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω όμως, η εκτίμηση αφορά την «φωτογραφία» της στιγμής. Αν το φαινόμενο προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δηλαδή ανατραπούν οι προβλέψεις και τα κρούσματα ξεπεράσουν το 1.000.000, τότε προφανώς και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Εάν η επιδημία πάρει διαστάσεις, θα προκληθεί μια δομική αλλαγή στο υπόδειγμα, η οποία προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Οι εκτιμήσεις έχουν γίνει με την παραδοχή ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό, οι επιπτώσεις του ελεγχόμενες και το δημοσιονομικό κόστος θα περιοριστεί στα προληπτικά μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε και ένα καλό σενάριο όπου τα παγκόσμια «αντιμετρα» είναι τόσο ισχυρά ώστε μπορεί να σβήσουν γρήγορα τα αρνητικά των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους. Είναι πάντως πιο  λογικό να αναμένουμε ότι η επιστροφή στην τάση ανάπτυξης να γίνει με αργό τρόπο.

- Μπορείτε να εκτιμήσετε με βάση το υπόδειγμα πόσο θα πληγεί ο τουρισμός ; 

Η Ελλάδα δέχτηκε πέρυσι περίπου 31 εκατ. τουρίστες με τις εισπράξεις να κυμαίνονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ. Εάν λοιπόν επιχειρήσουμε μια σύγκριση με τις επιπτώσεις που είχαν προκληθεί στις τουριστικές αφίξεις το 2004 με τον ιό SARS, τότε προκύπτει ότι θα χαθούν γύρω στα 150 εκατ. ευρώ τουριστικού προϊόντος. Βεβαίως οι συνθήκες το 2004 ήταν διαφορετικές, η Κίνα ήταν μια λιγότερο παγκοσμιοποιημένη οικονομία και οι Κινέζοι ταξίδευαν λιγότερο ανά τον κόσμο απ’ ότι σήμερα. Το παραπάνω ποσό επομένως μπορεί να είναι και συντηρητικό. Σίγουρα ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πολύ στενές σχέσεις με την Κίνα θα υποστούν μεγαλύτερες επιπτώσεις εάν βεβαίως η κρίση επεκταθεί στους κρίσιμους  εποχιακούς μήνες. Εκτιμώ πάντως ότι με βάση την σημερινή κατάσταση, μπορεί να πληγεί ο τουρισμός από τις γεωπολιτικές εντάσεις παρά από τον κορονοϊό.

Ξέρω ότι όλα τα παραπάνω νούμερα φαντάζουν μικρά ωστόσο σκεφτείτε ότι οι εκτιμήσεις έγιναν με την παραδοχή ότι η ζημιά θα επηρεάζει μόνο το α' τρίμηνο, άντε και ένα-δύο μήνες από το επόμενο. Στην συνέχεια και εφόσον η εξάπλωση του ιού έχει στο μεταξύ συγκρατηθεί, η οικονομία θα κινηθεί ανοδικά, άρα σε ετήσια βάση η επίπτωση από το α’ 4μηνο, θα είναι μικρότερη. Αυτές οι επιπτώσεις που τώρα φαίνονται μεγάλες σε τριμηνιαία βάση  σε ετήσια βάση θα είναι αρκετά μικρότερες.

- Εξαγωγές και επενδύσεις θα επηρεαστούν; 

Στο μέτωπο των εξαγωγών, εφόσον περιοχές των εξαγωγικών προορισμών της χώρας δεν μπουν σε καραντίνα και για μεγάλο διάστημα, καθώς επίσης εφόσον δεν συμβεί στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με την Ιταλία, παγώνοντας δηλαδή την παραγωγή, δεν βλέπω κάποια σημαντική ζημιά. Επίσης εφόσον η αναταραχή στις χρηματαγορές δεν προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις (που ήδη βλέπουμε τα χαμηλά τους) δεν υπάρχει προφανής λόγος να ανασταλούν μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια.

Μην ξεχνάτε ότι αυτά γίνονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στον αντίποδα, οι μεταφορές, αεροπορικές και ναυτιλία είναι μια ειδική περίπτωση που πρέπει να προσεχθούν διότι υφίστανται σημαντικές ζημιές, όπως και τα ακίνητα ως αμυντικός όμως τομέας.

Ίσως ήρθε η ώρα για χαλάρωση ορισμένων δημοσιονομικών κανόνων και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ας μην περιμένουμε η νομισματική πολιτική να τα κάνει όλα και πιθανΌν είναι μια ευκαιρία να κριθεί η ζυγαριά προς όφελος της δημοσιονομικής πολιτικής και ιδιαίτερα των δαπανών υγείας. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, είναι ότι επειδή ακριβώς η Ελλάδα δεν αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής, αυτό λειτουργεί για την ίδια προστατευτικά. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο εσωστρεφείς. Δεν είναι εκτεθειμένες όπως οι αμερικανικές, οι γερμανικές ή οι γαλλικές, που όντας διεθνοποιημένες, έχουν τεράστια παραγωγή και επειδή μεγάλος μέρος εξαρτημάτων και άλλων τμημάτων του εξοπλισμού τους, προέρχεται από την Κίνα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις παραγγελίες τους ή αυξημένα κόστη, αφού αναγκάζονται να στραφούν σε άλλους ακριβότερους προμηθευτές.

Πρώτη δημοσίευση: Liberal.gr

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 7

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις:

4/9/2019 - Ο Π. Πετράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος E-Learning του ΕΚΠΑ, μιλάει για το Πρόγραμμα στην εκπομπή Ράδιο City, στο σταθμό Αθήνα 9.84 (audio).

Π. Πετράκης: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα (audio) – Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη - 23 Απριλίου 2018

3.3.2018 / Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλάει για το βιβλίο του ‘’Να το πεις της νύχτας σου’’ στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, στην εκπομπή “Και γύρω γύρω πόλη” με τον Γιάννη Θεοδόση και τη Φρόσω Ζαγορίτου

26.2.2018 - Ο Παναγιώτης Πετράκης σε α΄ πρόσωπο | diastixo.gr

26.2.2018 – Όλα ξεκινούν με μια δολοφονία. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη -Μία αστυνομική ιστορία | iefimerida

24.2.2018 – Το μυθιστόρημα του καθηγητή Πετράκη έχει έντονα στοιχεία θρίλερ καθώς καταπιάνεται με τις προσπάθειες για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμπορεύονται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα, την απώλεια | Πρώτο Θέμα

22.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου»: Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | www.cnn.gr

- 22.2.2018 – Ωραίο αστυνομικοπολιτικό βιβλίο και ένα ισχυρό δοκίμιο για την κρίση από τον καθηγητή πανεπιστημίου Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Athens Voice – Στέφανος Τσιτσόπουλος

- 21.2.2018 – Ξαφνιάζει ευχάριστα ο έγκριτος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, με την μεταφυσική – αστυνομική ιστορία, την οποία υπογράφει (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Antenna.gr/news

- 20.2.2018 – Στα χρόνια της κρίσης διαδραματίζεται στην Αθήνα μία μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Protothema.gr

- 20.2.2018 – Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”)| Newsbeast

- 20.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου» – Η πρώτη λογοτεχνική «απόπειρα» του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | Alfavita.gr

- 20.2.2018 – “Να το πεις της νύχτας σου’’, μια μεταφυσική – αστυνομική ιστορία στην Αθήνα της κρίσης Μαρία Αλεξίου | Athens Voice

- 20.2.2018 – Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλά στο φακό του Culturenow.gr για το μυθιστόρημά του, «Να το πεις της Νύχτας σου»

-24/01/2018 | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, για το Eurogroup της Δευτέρας 22/01/18 στον Παύλο Τσίμα και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής στις 24/01/2018, 10:00

15/01/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στο τηλεοπτικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις της 15ης Ιαν. 18 με τίτλο “Proteste gegen Sparmaßnahmen”

17/12/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ | Καλημέρα (Γ. Αυτιάς)

13/12/2017 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

17/07/17 – «Έξοδος στις Αγορές» | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ στο Ραδιόφωνο 24/7

18/06/2017 - "Eurogroup και Τετάρτη Προγραμματική Περίοδος" – Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στον ΑΘΗΝΑ 9.84 – Εκπομπή: Και γύρω γύρω πόλη με τους Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου

01/03/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ | Πρώτη Γραμμή (Β. Λυριτζής – Δ. Οικονόμου)

01/03/2017 - Συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι του CNN Greece (Τάσος Οικονόμου)

25/02/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων – Φαίη Μαυραγάνη)

16-2-2017 | Συμμετοχή στην εκπομπή Action Θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 με θέμα: Ευρώ ή Δραχμή

13/11/2016 Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου" Alpha 989

12/11/2016 Εκπομπή "Europe" ΕΡΤ1 

20/10/2016 - Τοποθέτηση στην παρουσίαση βιβλίου "Η Εγκυκλοπέδεια του Μάγκα" του Νίκου Τσακνή

13/7/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1

28/6/2016 - Συμμετοχή στην εκπομπή Χ2 στο κανάλι Action24

24/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων

23/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην εκπομπή Τώρα

06/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 - STUDIO 3

26/05/2016 - Συνέντευξη στον Α. Λιάρο στο Αιχμή ραδιόφωνο

25/05/2016 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα στο ΣΚΑΙ ραδιόφωνο

24/05/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Focus, ΕΡΤ Τηλεόραση

24/05/2016 - Συνέντευξη στο Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF

23/05/2016 - Δήλωση στην εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στο πλαίσιο ρεπορτάζ – αφιερώματος με τίτλο: "Brexit or not"

10/05/2016 -  'Συνέντευξη στην εκπομπή Studio 3 της ΕΡΤ1"

30/04/2016 - 'Αρθρο στην εφημερίδα "RealNews"

28/04/2016 -  'Αρθρο στην εφημερίδα "Ημερησία"

28/04/2016 - Δήλωση στην "Καθημερινή" με θέμα "Νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε εξειδικευμένους τομείς των τραπεζών"

07/02/2016 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984

25/01/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR (Μέρος Α, Μέρος Β, Μέρος Γ)

20/01/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή Στούντιο 3 (14:00), ΕΡΤ1

18/12/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

16/12/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (08:45)

18/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

09/11/2015 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM (18:30)

07/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

06/11/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ZDF

03/11/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

29/10/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (09:30)

26/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (13:30)

22/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

13/10/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

06/10/2015 - Συνέντευξη στη Ραδιοφωνική εκπομπή "Η Φωνή της Ελλάδας", ΕΡΤ

06/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

01/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984

09/09/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

07/09/2015 - Συνέντευξη στην Κρατική τηλεόραση Νορβηγίας (15:00)

07/09/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1, (10:15-11:15)

26/08/2015 - Συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 (10:30)

25/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (16:15)

21/08/2015 - Συνέντευξη στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

17/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (11:15)

29/07/2015 - Συμμετοχή στην εκπομπή "ΕΡΤ Ενημέρωση" ΕΡΤ1

28/07/2015 - Συνέντευξη στο ARD German Radio (Alfred Schmit)

27/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5

26/07/2015 - Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

17/07/2015 - Συνέντευξη στον Andreas Macho (Γερμανός δημοσιογράφος)

16/07/2015 - Συνέντευξη στην Guardian

16/07/2015 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα, Σκαϊ 100,3 (10:30)

15/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Δίκτυο E-24

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Sky News (12:00)

11/07/2015 - Συνέντευξη στhn εφημερίδα Siempre (Μεξικό)

10/07/2015 - Συνέντευξη στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1

10/07/2015 - Συνέντευξη στην RAI ITALIA TV, (16:00)

08/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

07/07/2015 - Συνέντευξη στην Gieselmann, Ζeit Οnline
07/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, MEGA Channel (16:00)

07/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Status Radio 94,2 (09:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στον Edvardas Spokas, Λιθουανική τηλεόραση LRT

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Julien Neny, Ιταλική τηλεόραση ITELE

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Καναδική τηλεόραση, CTV Canada AM (14:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Qilong WANG, China Newsweek

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Alpha TV (21:30)

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Star Channel (20:00)

03/07/2015 - Συνέντευξη στην Chen Zhanjie, Xinhua News Agency (15:30)

03/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (07:45)

02/07/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (22:30)

02/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

02/07/2015 - Συνέντευξη στον κ. Αποστολίδη, Ραδιοφωνικός Σταθμός Status Radio (09:30)

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

30/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

30/062015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

29/06/2015 - Συνέντευξη στον Leandro Colon από Εφημερίδα της Βραζιλίας

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

28/06/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά FM

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο BBC

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

25/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (17:45)

24/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Η Ώρα της Ευρώπης", ΕΡΤ1, (22:15)

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο Euronews

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (09:00-10:00)

23/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Αντύπα,  Παραπολιτικά FM 90,1, (21:30)

23/06/2015 - Συνέντευξη στη Γερμανική Κρατική Τηλεόραση ARD (με την κ. Σ. Ζακελίνα)

23/06/2015 - Άρθρο στην εφημερίδα  "Folha de São Paulo" (Βραζιλία)

23/06/2015 - Συνέντευξη στην Εβδομαδιαία Γερμανική Εφημερίδα Die Zeit (με τον κ. Ζαχαράκη)

23/06/2015 - Συνέντευξη στον Τηλεοπτικό Σταθμό Deutsche Welle (15:30)

22/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (11:50)

22/06/2015 - Συνέντευξη στον Eric Moylan, National Irish Radio, (08:40)

21/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Ψάλτη, Real FM 97,8, (08:30)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Europe", ΕΡΤ1, (12:00)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Ραδιοφωνική εκπομπή "Live Breakfast", BBC 5, (08:30)

18/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Ο Κόσμος της ΕΡΤ", ΕΡΤ1, (20:00)

18/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega Channel

18/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP (στον κ. Χαδούλη)

18/06/2015 - Συνέντευξη στoν Τηλεοπτικό Σταθμό BBC (στον Κώστα Καλλέργη)

17/06/2015 - Συνέντευξη στo Γερμανικό Τηλεοπτικό Σταθμό ARD

17/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (12:00)

16/06/2015 - Συνέντευξη στη Reporter Γιεσέν Κορίνα, Γερμανική Τηλεόραση ZDF (2ο Κρατικό Κανάλι) (16:00)

15/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (14:50)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (10:30)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (09:45)

01/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (στον Θ. Σιάφακα) (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

28/05/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή "Fairplay" της ΝΕΡΙΤ

28/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 12:30)

27/05/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

27/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

26/05/2015 - Συνέντευξη στην Ιωάννα Μπρατσιάκου για το ειδησεογραφικό site News247.gr

26/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9,84 FM (10:30)

25/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (08:50)

24/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Action 24 (10:00)

23/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

20/02/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ

22/01/2015 - Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 

26/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Newtimes.RU

22/01/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

22/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Kurier

21/01/2015 - Συνέντευξη στην Ισπανική Τηλεόραση HispanTv

07/01/2015 - Συνέντευξη στην Repórter, revista Exame 

05/01/2015 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24