ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η κρίση του κορωνοϊού –και του προσφυγικού– ήρθε να πλήξει την οικονομία ακριβώς τη στιγμή που όλοι προσέβλεπαν σε μια επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, μετά την απώλεια του ¼ του ΑΕΠ της χώρας εξαιτίας της κρίσης και η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να τη βοηθήσει με μέτρα φοροελαφρύνσεων και τόνωσης της επιχειρηματικότητας.

Όλοι συμφωνούν ότι είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί η επίπτωση του ιού στην ανάπτυξη, αφού είναι αβέβαιη η διάρκεια της επιδημίας και η έκτασή της. Όμως, κάποιες πρώτες εκτιμήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται, έστω και σε αβέβαιο έδαφος και όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε αρχικώς υπολογιστεί.

Η κοινή συνισταμένη των μέχρι στιγμής εκτιμήσεων αναφέρει ένα πλήγμα στον ρυθμό ανάπτυξης από 0,2-0,5% τουλάχιστον. Έτσι, το ΑΕΠ του 2019 προβλέπεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 2%-2,3%, έναντι στόχου της κυβέρνησης για 2,8%. Μάλιστα, μια τραπεζική πηγή επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, επομένως, είναι αβέβαιη η επίτευξη ακόμη και του 2%. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης εκτίμησε ότι με βάση τις πληροφορίες που έχουμε ως σήμερα, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά ένα ποσοστό 0,3%. Αυτό μεταφράζεται σε ρυθμό 2,2% για το 2020, αφού η προηγούμενη πρόβλεψή του για τη φετινή χρονιά ήταν για ανάπτυξη 2,5%. Η εκτίμηση βασίζεται σε μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως ότι τα κρούσματα του ιού θα κρατηθούν κάτω από 1 εκατομμύριο, από τις 100.000 περίπου σήμερα, θα αυξηθεί η ποσοτική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες και η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,75%-3%. Αυτό είναι το βασικό σενάριο, με πιθανότητα 55%, ενώ ακολουθεί ένα δυσμενέστερο, μιας ήπιας πανδημίας, με πιθανότητες 25% και δύο ακόμη χειρότερες εκδοχές. Στην Τράπεζα της Ελλάδος οι εκτιμήσεις τελούν εν αναμονή αυτών για την Ευρωζώνη. Υποστηρίζουν, πάντως, ότι το βασικό σενάριο θα προβλέπει μια επίπτωση ελαφρώς μικρότερη από αυτήν της Ευρωζώνης, καθώς η οικονομία μας είναι λιγότερο εξωστρεφής και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανή μια επίπτωση της τάξεως του 0,2-0,3% και προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3%.

Η Τράπεζα, ενόψει της ετήσιας γενικής της συνέλευσης, στις 20 Απριλίου, ετοιμάζει κι ένα σενάριο ρίσκου, σύμφωνα με το οποίο ο ρυθμός θα περιορίζεται στην περιοχή του 2%. Πάντως, διευκρινίζεται ότι όλα αυτά δεν βασίζονται σε στοιχεία, αλλά σε εκτιμήσεις, αφού μέχρι και τον Φεβρουάριο τα στοιχεία ήταν καλά.

 

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Η Καθημερινή, 8 Μαρτίου 2020

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: