ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗ

Τέτοια ευκαιρία δεν θα ξαναϋπάρξει. Εν μέσω κρίσης, μιας συνεχούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ενόψει ενός δεύτερου κύματος πανδημίας, τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν ανοίξει για την Ελλάδα ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας.

Αυτό βλέπουν και οι ξένοι οίκοι, όπως σημειώνει στο liberal.gr ο Παναγιώτης Πετράκης για την απόφαση την Παρασκευή της αμερικανικής Fitch να διατηρήσει, παρά την μεγάλη ύφεση και τις ανησυχίες για έξαρση της πανδημίας, αμετάβλητη την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.

Κίνηση που αντανακλά, όπως λέει ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ, ένα επίπεδο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, την εκτίμηση ότι το κολοσσιαίο ποσό που μας αναλογεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, επιτρέπει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα να φύγει προς τα εμπρός με γενναίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου.

Και για να συμβεί αυτό, σημειώνει ότι θα πρέπει να οργανωθεί εκ νέου η διοικητική μηχανή και να συζητήσουμε λεπτομερώς δύο θέματα στην Ελλάδα: Τις αναπτυξιακές οικονομικές προϋποθέσεις (με αφορμή και την έκθεση Πισσαρίδη) και το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο προς την εργασία και την αποτελεσματικότητα των επιμέρους πολιτικών.

- Τι μας δείχνει η νέα έκθεση της Fitch που διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της Ελλάδος στο BB, προβλέποντας ύφεση 7,9% φέτος αλλά και ισχυρή ανάκαμψη το 2021;

Η εκτίμηση της Fitch έχει τόσο θετικά για εμάς στοιχεία, όσο και αρνητικά. Το θετικό από την αξιολόγηση της Fitch είναι ότι το σταθερό outlook, δηλαδή η «σταθερή» αξιολόγηση έρχεται στο χειρότερο σημείο της πολύ μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα.

Κάποιοι συνωμοσιολόγοι θα έβλεπαν σκοτεινό δάκτυλο προτίμησης της Fitch προς την κυβέρνηση αλλά δεν είναι έτσι. Η αποκρυπτογράφηση του “χρησμού” του ξένου οίκου, σε συνδυασμό με αντίστοιχες εκθέσεις άλλων αναλυτών τελευταίως, μπορούν να μας φωτίσουν για τα χαρακτηριστικά της παρούσας στιγμής.

Στο βάθος της ύφεσης λίγο πολύ συμφωνούμε όλοι. Όμως το σταθερό outlook μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Fitch ήρθε αμέσως μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στην Ευρώπη. Είναι μία εξαιρετικά σοβαρή απόφαση που σταθεροποιεί την εικόνα του ευρωπαϊκού χώρου (εξάλλου το βλέπουμε και στα spreads και στην αποτίμηση του ευρώ).

Ειδικά όμως για την Ελλάδα τέτοια ευκαιρία δεν θα ξαναϋπάρξει. Εν μέσω κρίσης, μιας συνεχούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ενόψει ενός δεύτερου κύματος πανδημίας, τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανοίγουν για την Ελλάδα ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας. Το ποσό είναι κολοσσιαίο για τα ελληνικά δεδομένα και μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας.

Η κλείδα κατανομής των κονδυλίων κατέληξε σε ένα αποτέλεσμα που μας δίνει καλύτερη αναλογία επιδοτήσεων προς δάνεια απ’ ότι δίνει στο σύνολο του πακέτου. Συγχρόνως διατηρήθηκε το αρχικό ύψος (32 δισ. ευρώ) της πρότασης για το μερίδιο μας στην διανομή των κονδυλίων.

Από την άλλη βέβαια μεριά αυτό δείχνει και ότι η ελληνική οικονομία, υποφέρει συγκριτικά περισσότερο από αρκετούς ανταγωνιστές της στην κατανομή των κονδυλίων (περισσότερο φτωχές περιφέρειες, μεγαλύτερη ανεργία). 

Άρα, η Fitch βλέπει τρία στοιχεία : Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια “χρυσή ευκαιρία”. Το 70% των κονδυλίων που αναμένουμε από τα 32 δισ. συγκεντρώνονται στα χρόνια 2021 και 2022 και το υπόλοιπο 30% το 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την περίοδο 2021 έως 2023 θα μπορούσαν να εισρεύσουν εμπροσθοβαρώς στην Ελληνική οικονομία 32 δισ. ευρώ. Αν αυτό πράγματι συμβεί (και αυτό θα εξαρτηθεί και από την προετοιμασία μας ) οι θετικές επιπτώσεις θα είναι τόσο μεγάλες ώστε μιλάμε για μία αναπτυξιακή έκρηξη κλασικού "νεοκεϋνσιανού" χαρακτήρα με υψηλούς πολλαπλασιαστές και εξαιρετικά υψηλές θετικές πιέσεις στον ρυθμό μεγέθυνσης και στο διαθέσιμο εισόδημα.

Τόσο μεγάλες ώστε θα οδηγήσουν σε μία μακροχρόνια εξασφάλιση ομαλής κυβερνητικές βιωσιμότητας επηρεάζοντας δραστικά τον πολιτικό κύκλο. Αυτό με την σειρά του θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο παρόν και στην ελκυστικότητα της οικονομίας ιδίως όταν περάσει η κρίση του COVID.

Το δεύτερο συνδέεται με την κυβερνητική αξιοπιστία στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέφυγε τον πειρασμό να μεταβάλλει το ύψος του δημοσιονομικού μαξιλαριού και στην πραγματικότητα το ξαναγεμίζει με δανεισμό κόστους μικρότερου αυτού του οποίου χρησιμοποιήθηκε για να σχηματιστεί, καταλήγει να είναι μία σοβαρή επιτυχία της δημοσιονομικής διακυβέρνησης.

Το τρίτο γεγονός αφορά στην πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Έτσι δεν οδηγηθήκαμε σε μία λαϊκιστική αναποφασιστικότητα αλλά συντεταγμένα αντιμετωπίσαμε έναν ασύμμετρο εχθρό με θετικά παιδαγωγικά οφέλη για το τι σημαίνει κοινωνικός σκοπός και στόχος και το τι σημαίνει κοινωνική κινητοποίηση για την επίτευξή του έστω και εάν το υπόβαθρο της συντεταγμένης αυτής μάχης ήταν οι υγειονομικοί φόβοι. Και στην Αμερική τους έχουν (ΗΠΑ και Λατ. Αμερική) αλλά τα έχουν κάνει θάλασσα.

- Τα αρνητικά στην αξιολόγηση της Fitch ποια είναι; Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε;

Τα γνωστά, δηλαδή τα ελλείμματα και το χρέος. Η πανδημία θα αυξήσει τα δημοσιονομικά μας ελλείμματά, αλλά όχι απαραιτήτως και τα πρωτογενή δημοσιονομικά αποτελέσματα τα οποία μετά το 2022 θα διατηρηθούν υπό θετικό έλεγχο. Ταυτόχρονα η δημοσιονομική ρευστότητα αποκαθίσταται μέσω της ΕΚΤ και τις εισροές από την EU.

Η ευρωπαϊκή οικονομική διαχείριση είναι πιο προσεκτική απ’ όσο πιστεύει ο πιο πολύς κόσμος. Για την διαμόρφωσή της και ειδικότερα για την χρηματοδότηση της έχει ληφθεί υπόψιν τα νέα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να καλύπτονται από τις ενέργειες της ΕΚΤ και τον δανεισμό που θα κάνει η ΕΕ για λογαριασμό των κρατών μελών.

Υπό αυτή την έννοια, για μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο συνδυασμός υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης που είδαμε προηγουμένως και ελεγχόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων εξασφαλίζει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο την διατηρησιμότητα του χρέους.

Υπάρχει όμως ένα αλλά. Το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλό, όπως σημειώνει η Fitch. Γεγονός που θα θέτει συνεχώς το ζήτημα επαναρρύθμισής του παρόλο που η διακράτησή του από επίσημους ευρωπαϊκούς φορείς αφαιρεί τον κίνδυνο της αθέτησης των υποχρεώσεων. Αυτό είναι ένα σημείο που δεν τονίζεται επαρκώς στην λογική των οίκων αξιολόγησης παρ’ ότι η διαπίστωσή τους ότι εντέλει ασκούνται αρνητικές πιέσεις στον δημοσιονομικό χώρο είναι ορθή.

- Εκτός όμως από το υψηλό χρέος, ο ξένος οίκος κρούει ακόμη μια φορά το καμπανάκι για τις ελληνικές τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια…

Και εδώ πρέπει να πούμε ότι η πανδημία ενδεχομένως καθυστέρησε την μείωσής τους κατά ένα με δύο χρόνια και ενδεχομένως θα αυξήσει το μέγεθός τους. Όμως εκτιμάται ότι θα αυξήσει το μέγεθός τους στον βαθμό που καλύπτονται κυρίως από κρατικές εγγυήσεις μεγαλώνοντας εντέλει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και απειλώντας λιγότερο την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η νέα κρίση αδυνατίζει τα στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θέτοντας διλήμματα χρηματοπιστωτικής διαχείρισης. Αυτό είναι ένα εκκρεμές θέμα μπροστά μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώστε πάντως ότι η προοπτική κόπωσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τη προοπτική ιαπωνοποίησής της, ήταν γνωστές πριν την κρίση. Ήταν τόσο σαφής η απαισιόδοξη αυτή προοπτική ώστε στοιχηματίζαμε ότι η μεγαλύτερη δυναμική της Ελλάδας, που επίσης ήταν ορατή, θα επανεργοποιούσε τις προοπτικές σύγκλισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή οικονομία. Τέτοιες τάσεις είναι πάλι παρούσες αλλά πιστεύουμε σε εντονότερους ρυθμούς παρ’ ότι οι κίνδυνοι της ελληνικής οικονομίας για την Fitch είναι μεγαλύτεροι απ’ όσο εμείς πιστεύουμε στο βασικό σενάριο.

- Συμπερασματικά πως βλέπετε την επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία;

Δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας που στηρίζεται πλέον σε αποφάσεις και γεγονότα. Η προοπτική δημοσιονομικής και νομισματικής χαλαρότητας σε συνδυασμό με μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς είναι μία “χρυσή ευκαιρία” σχεδόν αντίστροφή της αρνητικής συγκυρίας των μνημονίων. Και θα πρέπει να την δούμε ως την "ασπίδα" μπροστά στιες τόσο πολλές αβεβαιότητες που παραμένουν στο τραπέζι.

Σε αυτές, εκτός από τον κορονοϊό προσθέστε και τον γεωστρατηγικό κίνδυνο. Τα παραπάνω δεν αναιρούν ότι πρέπει να φύγουμε προς τα εμπρός με γενναίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου.

Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επανοργανωθεί η διοικητική μηχανή (εδώ ίσως μπαίνει και ο ανασχηματισμός) και να συζητήσουμε λεπτομερώς δύο θέματα στην Ελλάδα : Τις αναπτυξιακές οικονομικές προϋποθέσεις (με αφορμή και την Έκθεση Πισσαρίδη) και το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο προς την εργασία και την αποτελεσματικότητα των επιμέρους πολιτικών.

Πηγή: Liberal.gr

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 7

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις:

4/9/2019 - Ο Π. Πετράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος E-Learning του ΕΚΠΑ, μιλάει για το Πρόγραμμα στην εκπομπή Ράδιο City, στο σταθμό Αθήνα 9.84 (audio).

Π. Πετράκης: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα (audio) – Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη - 23 Απριλίου 2018

3.3.2018 / Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλάει για το βιβλίο του ‘’Να το πεις της νύχτας σου’’ στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, στην εκπομπή “Και γύρω γύρω πόλη” με τον Γιάννη Θεοδόση και τη Φρόσω Ζαγορίτου

26.2.2018 - Ο Παναγιώτης Πετράκης σε α΄ πρόσωπο | diastixo.gr

26.2.2018 – Όλα ξεκινούν με μια δολοφονία. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη -Μία αστυνομική ιστορία | iefimerida

24.2.2018 – Το μυθιστόρημα του καθηγητή Πετράκη έχει έντονα στοιχεία θρίλερ καθώς καταπιάνεται με τις προσπάθειες για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμπορεύονται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα, την απώλεια | Πρώτο Θέμα

22.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου»: Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | www.cnn.gr

- 22.2.2018 – Ωραίο αστυνομικοπολιτικό βιβλίο και ένα ισχυρό δοκίμιο για την κρίση από τον καθηγητή πανεπιστημίου Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Athens Voice – Στέφανος Τσιτσόπουλος

- 21.2.2018 – Ξαφνιάζει ευχάριστα ο έγκριτος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, με την μεταφυσική – αστυνομική ιστορία, την οποία υπογράφει (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Antenna.gr/news

- 20.2.2018 – Στα χρόνια της κρίσης διαδραματίζεται στην Αθήνα μία μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Protothema.gr

- 20.2.2018 – Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”)| Newsbeast

- 20.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου» – Η πρώτη λογοτεχνική «απόπειρα» του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | Alfavita.gr

- 20.2.2018 – “Να το πεις της νύχτας σου’’, μια μεταφυσική – αστυνομική ιστορία στην Αθήνα της κρίσης Μαρία Αλεξίου | Athens Voice

- 20.2.2018 – Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλά στο φακό του Culturenow.gr για το μυθιστόρημά του, «Να το πεις της Νύχτας σου»

-24/01/2018 | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, για το Eurogroup της Δευτέρας 22/01/18 στον Παύλο Τσίμα και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής στις 24/01/2018, 10:00

15/01/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στο τηλεοπτικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις της 15ης Ιαν. 18 με τίτλο “Proteste gegen Sparmaßnahmen”

17/12/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ | Καλημέρα (Γ. Αυτιάς)

13/12/2017 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

17/07/17 – «Έξοδος στις Αγορές» | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ στο Ραδιόφωνο 24/7

18/06/2017 - "Eurogroup και Τετάρτη Προγραμματική Περίοδος" – Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στον ΑΘΗΝΑ 9.84 – Εκπομπή: Και γύρω γύρω πόλη με τους Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου

01/03/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ | Πρώτη Γραμμή (Β. Λυριτζής – Δ. Οικονόμου)

01/03/2017 - Συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι του CNN Greece (Τάσος Οικονόμου)

25/02/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων – Φαίη Μαυραγάνη)

16-2-2017 | Συμμετοχή στην εκπομπή Action Θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 με θέμα: Ευρώ ή Δραχμή

13/11/2016 Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου" Alpha 989

12/11/2016 Εκπομπή "Europe" ΕΡΤ1 

20/10/2016 - Τοποθέτηση στην παρουσίαση βιβλίου "Η Εγκυκλοπέδεια του Μάγκα" του Νίκου Τσακνή

13/7/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1

28/6/2016 - Συμμετοχή στην εκπομπή Χ2 στο κανάλι Action24

24/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων

23/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην εκπομπή Τώρα

06/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 - STUDIO 3

26/05/2016 - Συνέντευξη στον Α. Λιάρο στο Αιχμή ραδιόφωνο

25/05/2016 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα στο ΣΚΑΙ ραδιόφωνο

24/05/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Focus, ΕΡΤ Τηλεόραση

24/05/2016 - Συνέντευξη στο Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF

23/05/2016 - Δήλωση στην εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στο πλαίσιο ρεπορτάζ – αφιερώματος με τίτλο: "Brexit or not"

10/05/2016 -  'Συνέντευξη στην εκπομπή Studio 3 της ΕΡΤ1"

30/04/2016 - 'Αρθρο στην εφημερίδα "RealNews"

28/04/2016 -  'Αρθρο στην εφημερίδα "Ημερησία"

28/04/2016 - Δήλωση στην "Καθημερινή" με θέμα "Νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε εξειδικευμένους τομείς των τραπεζών"

07/02/2016 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984

25/01/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR (Μέρος Α, Μέρος Β, Μέρος Γ)

20/01/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή Στούντιο 3 (14:00), ΕΡΤ1

18/12/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

16/12/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (08:45)

18/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

09/11/2015 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM (18:30)

07/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

06/11/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ZDF

03/11/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

29/10/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (09:30)

26/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (13:30)

22/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

13/10/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

06/10/2015 - Συνέντευξη στη Ραδιοφωνική εκπομπή "Η Φωνή της Ελλάδας", ΕΡΤ

06/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

01/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984

09/09/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

07/09/2015 - Συνέντευξη στην Κρατική τηλεόραση Νορβηγίας (15:00)

07/09/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1, (10:15-11:15)

26/08/2015 - Συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 (10:30)

25/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (16:15)

21/08/2015 - Συνέντευξη στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

17/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (11:15)

29/07/2015 - Συμμετοχή στην εκπομπή "ΕΡΤ Ενημέρωση" ΕΡΤ1

28/07/2015 - Συνέντευξη στο ARD German Radio (Alfred Schmit)

27/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5

26/07/2015 - Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

17/07/2015 - Συνέντευξη στον Andreas Macho (Γερμανός δημοσιογράφος)

16/07/2015 - Συνέντευξη στην Guardian

16/07/2015 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα, Σκαϊ 100,3 (10:30)

15/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Δίκτυο E-24

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Sky News (12:00)

11/07/2015 - Συνέντευξη στhn εφημερίδα Siempre (Μεξικό)

10/07/2015 - Συνέντευξη στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1

10/07/2015 - Συνέντευξη στην RAI ITALIA TV, (16:00)

08/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

07/07/2015 - Συνέντευξη στην Gieselmann, Ζeit Οnline
07/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, MEGA Channel (16:00)

07/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Status Radio 94,2 (09:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στον Edvardas Spokas, Λιθουανική τηλεόραση LRT

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Julien Neny, Ιταλική τηλεόραση ITELE

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Καναδική τηλεόραση, CTV Canada AM (14:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Qilong WANG, China Newsweek

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Alpha TV (21:30)

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Star Channel (20:00)

03/07/2015 - Συνέντευξη στην Chen Zhanjie, Xinhua News Agency (15:30)

03/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (07:45)

02/07/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (22:30)

02/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

02/07/2015 - Συνέντευξη στον κ. Αποστολίδη, Ραδιοφωνικός Σταθμός Status Radio (09:30)

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

30/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

30/062015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

29/06/2015 - Συνέντευξη στον Leandro Colon από Εφημερίδα της Βραζιλίας

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

28/06/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά FM

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο BBC

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

25/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (17:45)

24/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Η Ώρα της Ευρώπης", ΕΡΤ1, (22:15)

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο Euronews

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (09:00-10:00)

23/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Αντύπα,  Παραπολιτικά FM 90,1, (21:30)

23/06/2015 - Συνέντευξη στη Γερμανική Κρατική Τηλεόραση ARD (με την κ. Σ. Ζακελίνα)

23/06/2015 - Άρθρο στην εφημερίδα  "Folha de São Paulo" (Βραζιλία)

23/06/2015 - Συνέντευξη στην Εβδομαδιαία Γερμανική Εφημερίδα Die Zeit (με τον κ. Ζαχαράκη)

23/06/2015 - Συνέντευξη στον Τηλεοπτικό Σταθμό Deutsche Welle (15:30)

22/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (11:50)

22/06/2015 - Συνέντευξη στον Eric Moylan, National Irish Radio, (08:40)

21/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Ψάλτη, Real FM 97,8, (08:30)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Europe", ΕΡΤ1, (12:00)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Ραδιοφωνική εκπομπή "Live Breakfast", BBC 5, (08:30)

18/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Ο Κόσμος της ΕΡΤ", ΕΡΤ1, (20:00)

18/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega Channel

18/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP (στον κ. Χαδούλη)

18/06/2015 - Συνέντευξη στoν Τηλεοπτικό Σταθμό BBC (στον Κώστα Καλλέργη)

17/06/2015 - Συνέντευξη στo Γερμανικό Τηλεοπτικό Σταθμό ARD

17/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (12:00)

16/06/2015 - Συνέντευξη στη Reporter Γιεσέν Κορίνα, Γερμανική Τηλεόραση ZDF (2ο Κρατικό Κανάλι) (16:00)

15/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (14:50)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (10:30)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (09:45)

01/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (στον Θ. Σιάφακα) (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

28/05/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή "Fairplay" της ΝΕΡΙΤ

28/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 12:30)

27/05/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

27/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

26/05/2015 - Συνέντευξη στην Ιωάννα Μπρατσιάκου για το ειδησεογραφικό site News247.gr

26/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9,84 FM (10:30)

25/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (08:50)

24/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Action 24 (10:00)

23/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

20/02/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ

22/01/2015 - Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 

26/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Newtimes.RU

22/01/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

22/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Kurier

21/01/2015 - Συνέντευξη στην Ισπανική Τηλεόραση HispanTv

07/01/2015 - Συνέντευξη στην Repórter, revista Exame 

05/01/2015 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24