ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Το In Deep Analysis προβάλει τις τοποθετήσεις του Καθηγητή, Μιχάλη Χαλιάσσου, σχετικά με τα προγράμματα προσαρμογής στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και για το εάν αποτελεί η Ελλάδα ειδική περίπτωση, όπως ο ίδιος τις εξέφρασε στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ημερίδα: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Το μεγάλο πρόβλημα του προγράμματος προσαρμογής στην περίπτωση κυρίως της Ελλάδας αφορά στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε και εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, έναν τρόπο που ήταν αδύνατον ο ελληνικός λαός να αποδεχτεί. Δεν είναι δυνατό να απαιτείς από ένα λαό, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις φόρων, μειώσεις επιδομάτων και γενικότερα δημοσίων δαπανών, απαιτώντας -ταυτόχρονα- τη συμπάθεια και την κατανόηση εκ μέρους του. Δεν γίνεται!
Πρέπει να υπάρχει και κάτι που δημιουργεί ελπίδα και δυνατότητα προσαρμογής και ανάπτυξης. Μου κάνει εντύπωση η άποψη που ακούγεται συχνά από Γερμανούς αξιωματούχους-συναδέλφους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τραγωδία του Ευρωπαϊκού Νότου οφείλεται στην είσοδο πρώην ανατολικών χωρών με πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό και πως όλοι οι μισθοί πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα επίπεδα ενώ, αν δεν μειωθούν, δεν πρόκειται οι νότιες χώρες να ορθοποδήσουν.
Η απάντηση στο επιχείρημα αυτό είναι ότι, υπό την ίδια λογική, η Γερμανία αντιμετωπίζει πιο μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο από τους νοτιοανατολικούς Ευρωπαίους, αλλά από την Κίνα, όπου οι μισθοί είναι τραγικά χαμηλοί σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς. Όμως, το μήνυμα προς τους Γερμανούς εργαζόμενους δεν αφορά τα επίπεδα μισθών, αλλά έμφαση στην ποιότητα, ώστε να δικαιολογηθούν οι υψηλότεροι μισθοί των Ευρωπαίων έναντι οικονομιών που στηρίζονται στη μαζική παραγωγή. Ένα τέτοιο μήνυμα δεν παρουσιάστηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.
Κάτι ακόμη που σχετίζεται με τις μεγάλες μειώσεις μισθών πρέπει να είναι και οι αντίστοιχες μειώσεις τιμών.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα, η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν έχει αναπτυγμένο ιδιωτικό παραγωγικό τομέα. Ο ρόλος του πολιτικού συστήματος στο σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικός: Διότι αναπτύσσοντας ένα πελατειακό κράτος, χρησιμοποιώντας δημόσια χρήματα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την χρηματοδότηση ημετέρων, τότε τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα:
Πρώτον, δεν ενθαρρύνεις την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, αλλά τις πελατειακές σχέσεις και τις κομματικές εξαρτήσεις. Δεύτερον, μειώνεις τον παραγωγικό τομέα, περιορίζοντας τον στους τομείς που μπορεί το κράτος (όχι ο κόσμος, η γενική ζήτηση) να χρηματοδοτήσει. Οπότε, ακόμα και εάν μειώνονταν οι τιμές ή αποχωρούσε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπως πρότειναν διάφοροι, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής σε βαθμό που να οδηγήσει σε αύξηση των αντίστοιχων εσόδων.
Άλλη ιδιαιτερότητα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε το πρόγραμμα προσαρμογής: Ενώ αρχικά συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων, στη συνέχεια σχεδιάστηκαν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία προτάθηκαν στην τρόικα και έγιναν αποδεκτά. Όταν το εκάστοτε κυβερνών κόμμα προσπάθησε να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις, το μισό κόμμα (μαζί με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις) ήταν εναντίον του άλλου μισού κόμματος. Στη συνέχεια άλλαξαν κυβερνήσεις και ο ελληνικός λαός βίωσε μια διαδικασία εκπαίδευσης των πολιτικών προσώπων του, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σωστές και αναγκαίες. Η ίδια πορεία συνεχίζεται: Τώρα έχουν όλοι συνειδητοποιήσει πως πρέπει να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση επιμένουν να θυμίζουν στους κυβερνώντες πως νομοθετούν όσα προηγουμένως αντιπολιτεύονταν. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα για να προχωρήσουμε. Τα σημεία αυτά αποτελούν ιδιαιτερότητες και προβλήματα τα οποία μας έχουν φέρει σε μια πολύ δύσκολη θέση.
Ο Καθηγητής Μιχάλης Χαλιάσσος μεταξύ των υπολοίπων ομιλητών της Ημερίδας: Προϋποθέσεις Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
- 1 από 124
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |