Ο άνθρωπος έχει πυξίδα μέσα στο κεφάλι του και εντοπίστηκε

Σύμφωνα με δημοσίευση  μελέτης στην επιθεώρηση «Nature Human Behaviour», ο άνθρωπος διαθέτει μια «εσωτερική νευρική πυξίδα» στον εγκέφαλό, που μας επιτρέπει να προσανατολιστούμε και να πλοηγηθούμε σε ένα περιβάλλον.

Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου, αυτή η πυξίδα έχει τη μορφή ηλεκτρικού σήματος που μεταδίδεται από νευρικά κύτταρα. Έτσι, μας ενημερώνει για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να μην χάσουμε το δρόμο μας.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Μπέντζαμιν Τζ. Γκρίφιθς από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, «Θα περιγράφαμε τη νευρική πυξίδα ως ένα εγκεφαλικό σήμα που αποστέλλεται σε πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην πλοήγηση ώστε να παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση για το που βρισκόμαστε και που πρέπει να κινηθούμε».

Οι ερευνητές με χρήση τεχνολογίας εγκεφαλογραφήματος μελέτησαν τα σήματα του εγκεφάλου στους συμμετέχοντες στην έρευνα καθώς αυτοί κινούσαν το κεφάλι τους για να προσανατολιστούν σε οδηγίες που έβλεπαν σε διαφορετικές οθόνες υπολογιστών. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επίσης τα εγκεφαλικά σήματα από 10 συμμετέχοντες στα πειράματα που υποβάλλονταν ήδη σε παρακολούθηση εγκεφάλου για καταστάσεις όπως η επιληψία.

Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να αναγνωρίσουν το λεπτομερώς συντονισμένο κατευθυντικό σήμα της εγκεφαλικής πυξίδας το οποίο μπορούσε να ανιχνευθεί ακριβώς πριν οι συμμετέχοντες πραγματοποιήσουν μια αλλαγή κατεύθυνσης μετακινώντας αναλόγως το κεφάλι τους.

Μάλιστα, ο Γκρίφιθς παρατηρεί ότι, πριν προχωρήσουμε προς κάποια κατεύθυνση, τα σήματα τείνουν να είναι πιο δυνατά.

Πηγή: naftemporiki.gr