Πηγή: ΕΘΝΟΣ (1η δημοσίευση: 5 Οκτωβρίου 2016)
Αναδημοσίευση: In Deep Analysis (5 Οκτωβρίου 2016)
Το ΔΝΤ στις προβλέψεις που συμπεριέλαβε στο φετινό φθινοπωρινό "World Economic Outlook" αναθεωρεί ελαφρά ορισμένες από αυτές, τις οποίες είχε προηγουμένως κάνει για την ελληνική οικονομία (άνοιξη 2016). Έτσι για το 2016 προβλέπει μια οριακή αύξηση στο πραγματικό ΑΕΠ της τάξης του 0,1%, ενώ για το 2017 προσθέτει περίπου μία δεκαδική μονάδα και από 2,66% που προέβλεπε (στις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Απριλίου του 2016) εκτιμά ότι θα έχουμε μια αύξηση 2,8%.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2016 δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις δικές μας ή άλλων εκτιμητών που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, οι οποίες προβλέπουν για το ΑΕΠ επιδόσεις γύρω στο μηδέν. Αντιθέτως, για το 2017 το ΔΝΤ, η κυβέρνηση, η ΤτΕ και η ΕE εκτιμούσαν από καιρό μια αξιοσημείωτη αύξηση 2,7%.
Όμως, μέχρι στιγμής αυτή η βελτίωση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, αφού γενικότερα για το 2017 αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ με θετικό πρόσημο, αλλά όχι τόσο αισιόδοξη όσο αυτή του ΔΝΤ.
Η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 θα προέλθει κυρίως από τη δραστηριοποίηση του επενδυτικού τομέα και ιδιαίτερα του σκέλους των δημοσίων επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών δράσεων) αλλά και της δραστηριοποίησης του ΕΣΠΑ.
Συνεπώς, στο πεδίο των προβλέψεων δεν εκτιμούμε ότι παρατηρούμε μια θετική στροφή του ΔΝΤ, αλλά θεωρούμε ότι αυτά είναι τα ευρήματά τους. Αντιθέτως, οι διαπιστώσεις τους για την παγκόσμια οικονομία είναι όπως πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, βλέποντας ασθμαίνουσες επιδόσεις μέσα σε παγκόσμια πολιτική αναταραχή.
Εξάλλου, το ΔΝΤ μέχρι στιγμής επιδιώκει την αποστασιοποίησή του από το ελληνικό πρόγραμμα έως ότου: α) συμφωνηθεί μια γενναία μείωση του χρέους και β) προχωρήσει η αποπληρωμή των μέχρι τώρα οφειλών της Ελλάδας προς αυτό.