ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ;

Είναι πλέον κοινός τόπος η γνώση ότι η ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων στα παιδιά είναι ο δρόμος για τη διαμόρφωση ενήλικων ανθρώπων με δυνατότητες για επαγγελματική πρόοδο και προϋποθέσεις για προσωπική ευτυχία.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι το πώς θα διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να αναπτύξουν τα παιδιά τις δεξιότητες που χρειάζονται για το μέλλον τους. Πέρα από τις οποιεσδήποτε θεωρητικές αναφορές, σημαντικότατος είναι ο ρόλος της έρευνας. Γι’ αυτόν τον λόγο, αξίζει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα πορίσματα σχετικής έρευνας σε παιδιά 10-15 ετών, που διεξήγαγε ο ΟΟΣΑ σχετικά με τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που απαιτούνται για μια καλύτερη ζωή.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη σχέση των δεξιοτήτων αυτών και των επαγγελματικών προοπτικών, η έρευνα αναφέρει ως συμπεράσματα/οδηγίες τα εξής:

  1. Ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν την αποδοτικότητα, ειδικά την παρακίνηση για πρόοδο, την επιμονή και την περιέργεια: Οι δεξιότητες αυτές οδηγούν σε υψηλότερη βαθμολογία στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τα καλλιτεχνικά, συμβάλλουν στη μείωση των διαφορών μεταξύ μαθητών, καθώς και στην κοινωνική κινητικότητα ειδικά μαθητών με γονείς που εργάζονται σε χαμηλά αμειβόμενες ή χωρίς κύρος δουλειές.
  2. Εφαρμογή μεθόδων αξιολόγησης που εξετάζουν και τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες: Για παράδειγμα, μέθοδοι αξιολογήσεων που εξετάζουν τη συμμετοχή στην τάξη μπορούν έμμεσα να εξετάζουν και την αυτοπεποίθησή τους, ενώ άλλες προϋποθέτουν τη χρήση δεξιοτήτων δημιουργικής σκέψης.
  3. Να γίνουν περισσότερο προσιτές οι δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης σε μη προνομιούχους μαθητές και σε μαθητές με χαμηλά επίπεδα κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων: Οι μαθητές αυτοί είναι συνήθως πιο αβέβαιοι για το επαγγελματικό μέλλον τους, οπότε συμμετέχουν λιγότερο σε σχετικές δραστηριότητες.
  4. Ενέργειες σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη, ώστε να δοθεί στους μαθητές ευρύτητα επιλογών, όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός: Υπάρχει έλλειψη γνώσης ή ενδιαφέροντος σχετικά με τις εναλλακτικές στην εκπαίδευση και στις επαγγελματικές επιλογές.
  5. Παροχή αξιόπιστης πληροφορίας σχετικά με τις δεξιότητες των μαθητών και το ποιες από αυτές είναι απαραίτητες για διάφορα επαγγέλματα: Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μπορούν να διαμορφώσουν ρεαλιστικές επαγγελματικές οδούς και είναι πιθανότερο να επιτύχουν.
  6. Να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσης: Ακόμα και όταν έχουν υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας, οι μαθητές είναι πιθανό να αποτύχουν στις επιλογές τους, λόγω έλλειψης δεξιοτήτων. Οπότε, χρειάζεται να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους.

 

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

Ψυχομετρικά Εργαλεία Επαγγελματικού Προσανατολισμού: Εκπαίδευση στο Ερωτηματολόγιο Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων «ΑΡΙΑΔΝΗ»

Οργάνωση, Διοίκηση, Εκπαίδευση και Λειτουργία Σχολικής Μονάδας

Νευροεπιστήμες και Εκπαίδευση

Μεθοδολογία Σχεδιασμού για Εκπαιδευτικούς και Στελέχη Εκπαίδευσης

Εφαρμογές της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση, τα Παιδιά και τους Εφήβους

Εργαστήρια Δεξιοτήτων στην Εκπαίδευση. Διαθεματικές Προσεγγίσεις με Έμφαση στην Επιχειρηματικότητα

Ειδική Διαπαιδαγώγηση - Παρέμβαση στις Μαθησιακές Δυσκολίες στην Ανάγνωση, την Ορθογραφία και τον Γραπτό Λόγο

Ειδική Διαπαιδαγώγηση - Παρέμβαση στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Ειδική Αγωγή: Ενταξιακή Εκπαίδευση και Παράλληλη Στήριξη

Ανθρωπιστική Εκπαίδευση και Ψυχολογική Συμβουλευτική: Θεωρητικές και Βιωματικές Προσεγγίσεις

Άγχος και Κατάθλιψη: Ψυχοεκπαίδευση και Διαχείριση

STEM στην Εκπαίδευση: Εκμάθηση Εργαλείων και Ανάπτυξη Δραστηριοτήτων

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: