Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ (DIGITAL STORYTELLING) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη δύναμη της αφήγησης ιστοριών για να προειδοποιούν, να εκπαιδεύουν και να εμπνέουν, αυτό επιβεβαιώνεται από τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης ύπαρξης που έχουμε. Οι ζωγραφιές των ανθρώπων των σπηλαίων είναι μια μορφή αφήγησης που μεταβίβαζε χρήσιμες πληροφορίες από γενιά σε γενιά. Η αφήγηση είναι τόσο αποτελεσματική επειδή ο εγκέφαλος απορροφά  νέες πληροφορίες μειώνοντας, χωρίς να επιβαρύνεται με μεγάλο γνωστικό φορτίο και έτσι αυξάνεται και η ικανότητα που έχει να συγκρατεί την πληροφορία, διότι δεν είναι διακεκομμένες πληροφορίες αλλά ένα ενιαίο σύνολο πληροφοριών, που πυροδοτεί εικόνες και συναισθήματα. Όταν ακούτε μια ιστορία με χαρακτήρες, πλοκή και ικανοποιητική κατάληξη, είναι ευκολότερο να τη θυμάστε και πιο εντυπωσιακή από ό,τι αν κάποιος σας έλεγε απλώς τα γεγονότα.

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της εκπαίδευσης, η ενσωμάτωση του storytelling στις αίθουσες διδασκαλίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των μαθησιακών εμπειριών. Η αφήγηση αυτή μπορεί να εμπλουτιστεί με ψηφιακά εργαλεία και να δημιουργήσει ένα μοναδικό οπτικοακουστικό σύνολο. Η ψηφιακή αφήγηση αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο που εμπλουτίζει τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα με δυναμισμό, διαδραστικότητα και δέσμευση. Ξεπερνά τους περιορισμούς των σχολικών βιβλίων και των διαλέξεων, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς ένα ευέλικτο μέσο για να αιχμαλωτίσουν την προσοχή των μαθητών και να εμβαθύνουν στην κατανόηση των διαφόρων αντικειμένων.

Το κύριο πλεονέκτημα της ψηφιακής αφήγησης έγκειται στην ικανότητά της να προσαρμόζεται σε διαφορετικά μαθησιακά στυλ. Οι οπτικοί μαθητές επωφελούνται από τις συναρπαστικές εικόνες, τα γραφικά και τα στοιχεία πολυμέσων που ζωντανεύουν τις έννοιες. Οι ακουστικοί μαθητές εμπλέκονται με αφηγηματικές ιστορίες και τις οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, ενώ οι κιναισθητικοί μαθητές ευδοκιμούν σε διαδραστικά περιβάλλοντα όπου μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην αφήγηση.

Επιπλέον, η ψηφιακή αφήγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο που προάγει τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα μεταξύ των μαθητών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία συνεργατικών έργων, ομαδικών παρουσιάσεων ή/και εργαστηρίων ψηφιακής αφήγησης. Οι μαθητές, σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις ιδέες τους, να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους και να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, καθώς δημιουργούν και μοιράζονται τις ιστορίες τους.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της ψηφιακής αφήγησης διευκολύνει τις εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμόζουν τις αφηγήσεις ώστε να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και το πολιτισμικό υπόβαθρο των μαθητών, καθιστώντας τη μάθηση πιο σχετική και ουσιαστική.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να:

  • Αξιοποιήσουν δωρεάν ψηφιακά εργαλεία για τη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων.
  • Δημιουργήσουν συνεργατικά storyboards με τους μαθητές τους
  • Οργανώσουν ψηφιακά χαρτοφυλάκια για την οργάνωση των έργων των μαθητών και του διαμοιρασμού των ιδεών.

 

Η ενσωμάτωση της ψηφιακής αφήγησης σε παραδοσιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα όχι μόνο ενισχύει τη δέσμευση και την κατανόηση των μαθητών, αλλά και καλλιεργεί βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως ο ψηφιακός γραμματισμός, η επικοινωνία, η δημόσια ομιλία και η δημιουργικότητα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πυροδοτήσουν το πάθος για μάθηση, να εμπνεύσουν τη δημιουργικότητα και να προετοιμάσουν τους μαθητές για επιτυχία σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

Digital Storytelling στην εκπαίδευση

Digital Education

Το Παραμύθι στην Εκπαίδευση: Δημιουργική Ανάγνωση, Κριτικός Εγγραμματισμός και Αξιοποίηση

Ο Εκπαιδευτικός ως Επαγγελματίας: Παιδαγωγική και Διδακτική Καθοδήγηση

Εκπαιδευτική Ψυχολογία για Εκπαιδευτικούς και Επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας

 


 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: