Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Τα κοσμογονικά αλγεινά γεγονότα που βιώνουμε εξαιτίας του δαιμονικού Covid 19, μας επιβάλλουν εκτός των άλλων και τη διαδικτυακή μετάδοση της γνώσης. Ακολουθώντας τη μέθοδο αυτή το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΣΟΚΠΑ) εγκαινίασε  φέτος στο πλαίσιο του «Πανεπιστημίου Πολιτών» του ΕΚΠΑ  το επιμορφωτικό πρόγραμμα  «Η εμπειρία διδάσκει», σειρά 2020-2021, υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο ενισχύει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επί χρόνια τις δραστηριότητες του ΣΟΚΠΑ.

Το πρόγραμμα άρχισε με τον πρώτο κύκλο αφιερωμένο στην Ιατρική και την διά βίου προστασία της υγείας. Εμπνευστής και διοργανωτής ήταν  ο επ. πρόεδρος του ΣΟΚΠΑ ομ. καθηγητής κ. Δ. Κόκκινος  σε συνεργασία με τον αντιπροέδρο του Δ.Σ. κ. Κ. Σολδάτο, το μέλος του Δ.Σ.  κ. Γ. Νικολόπουλο και το τ. μέλος του Δ.Σ. κ. Ν. Τουτουντζάκη.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε  εννέα δίωρα μαθήματα, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2020, και απευθυνόταν στους φοιτητές των Σχολών Υγείας και Φυσικής Αγωγής του ΕΚΠΑ, οι οποίοι  είχαν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν χωρίς να καταβάλουν δίδακτρα, να αξιολογήσουν το πρόγραμμα βάσει ειδικού ερωτηματολογίου και να λάβουν  πιστοποιητικό παρακολούθησης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Το εναρκτήριο μάθημα  είχε ως θέμα : «Υγιεινές συνθήκες ζωής – Διατροφή» με συντονιστή τον ομ. καθηγητή κ. Δ. Κόκκινο, ομιλητές δύο διαπρεπείς ομότιμους καθηγητές την κ. Α. Τριχοπούλου και τον κ. Ν. Κατσιλάμπρο, και τη συμμετοχή 55 φοιτητών της Ιατρικής. Τις Πρυτανικές Αρχές εκπροσώπησε, και με τοποθέτησή του στο θέμα, ο Αντιπρύτανης καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δ. Τούσουλης.

Ακολούθησαν οκτώ μαθήματα με τα παρακάτω θέματα :

Τα οφέλη της άσκησης με συντονιστή τον ομ. καθηγητή κ. Γεώργιο Νικολόπουλο και ομιλητές τον ομ. καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο και την ιατρό κ. Κ. Καλαϊτζή, ειδική στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση στο Ασκληπιείο Βούλας.

Λοιμώξεις – Η πανδημία του Covid 19 με συντονίστρια την ομ. καθηγήτρια κ. Ελ. Γιαμαρέλλου  και ομιλητές τους ομ. καθηγητές κ. Γ. Δαϊκο και κ. Γ. Σαρόγλου.

Φροντίδα του παιδιού – Εμβολιασμός με συντονιστή τον ομ. καθηγητή  κ. Χρ. Μπαρτσόκα και ομιλήτριες τις ομ. καθηγήτριες κ. Α. Μ. Παπαγρηγορίου-Θεοδωρίδου, κ. Χρ. Μπακούλα και κ. Ελ. Ρώμα.

Γυναικολογικά θέματα – Αναπαραγωγή με ομιλητές τους ομ. καθηγητές κ. Α. Αντσακλή και κ. Δ. Λουτράδη.

 Καρδιαγγειακές παθήσεις. Το  μάθημα αυτό ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του  Δημήτρη Κρεμαστινού, με συντονιστή τον ομ. καθηγητή κ. Δ. Κόκκινο και  ομιλητές τους ομότιμους καθηγητές Ι. Λεκκάκη και  Χρ. Λιάππη.

 Ψυχική υγεία – Εξαρτήσεις με συντονιστή τον ομ. καθηγητή κ.  Κ. Σολδάτο και  ομιλήτριες τις ομ. καθηγήτριες κ. Μ. Μαλικιώση-Λοϊζου και κ. Μ. Μ. Μαλλιώρη.

Οδοντιατρικές παθήσεις – Υγιεινή του στόματος με συντονίστρια την ομ. καθηγήτρια κ. Μ. Σπυροπούλου και  ομιλητές τους ομ. καθηγητές κ. Γ. Βουγιουκλάκη, κ. Ζ. Μαντζαβίνο και κ. Ν. Τουτουντζάκη.

 Νεοπλασίες με συντονιστή τον ομ.καθηγητή  κ.Δ.Λουκόπουλο και  ομιλητές τους ομ. καθηγητές κ. Μ. Βεσλεμέ, κ. Δ. Βώρο και Θ. Οικονομόπουλο.

Mε τις εισηγήσεις που αναφέρθηκαν καλύπτονται όλα τα θέματα που απασχολούν την πρόληψη των ασθενειών, αλλά και την αντιμετώπισή τους με σκοπό την δια βίου προστασία του μέγιστου αγαθού της υγείας.

Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το πρόγραμμα παρακολούθησε ο προβλεπόμενος αριθμός (55) των  φοιτητών, οι οποίοι μετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και σχόλια, δεδομένου ότι στόχος των Ομοτίμων Καθηγητών είναι να προσφέρουν την εμπειρία τους στους νεότερους, ως ομηρικοί  «μέντορες».

Το ΣΟΚΠΑ, που πέρσι γιόρτασε τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του συνεχίζει τη συνεργασία του και με τους εν ενεργεία συναδέλφους του ΕΚΠΑ, με σκοπό την εκπλήρωση του προορισμού του ακαδημαϊκού  δασκάλου, την προσφορά, δηλαδή, της γνώσης. Η προσφορά αυτή απευθύνεται στους συναδέλφους  Oμότιμους  και αφυπηρετήσαντες καθηγητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Η επικοινωνία, όμως, με τους φοιτητές αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, που αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερα επαινετικά  σχόλια. Στην αξιολόγηση, που κατέθεσαν υποχρεωτικά, η βαθμολογία τους κυμάνθηκε μεταξύ  10/9, και εξέφρασαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν ξανά παρόμοιο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ενδεικτικές  είναι οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο δύο φοιτητών: «Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ανταποκρίθηκε πολύ παραπάνω από τις απαιτήσεις μου, και μου πρόσφερε γνώση σε θέματα που δεν γνώριζα πολύ καλά και με τρόπο μάλιστα πάρα πολύ ικανοποιητικό» και : «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εκλεκτούς διδάσκοντες που στελέχωσαν το πρόγραμμα, παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να οπλιστούμε με γνώσεις που θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή!»

Στο κλείσιμο των μαθημάτων παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου και χαιρέτισε τους εκπαιδευόμενους. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι Ομότιμοι Καθηγητές μετά την αφυπηρέτησή τους εξακολουθούν να ενισχύουν με τη διδασκαλία και τις συμβουλές τους τη διάθεση των νέων για γνώση, ενημέρωση και  διαρκή εκπαίδευση, απαραίτητη για την επιστημονική τους εξέλιξη. 

Όλες οι εισηγήσεις του  κύκλου μαθημάτων του επιμορφωτικού αυτού  προγράμματος θα εκδοθούν από το ΣΟΚΠΑ σε βιβλίο συνοδευόμενο από USB των μαθημάτων  με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, και θα διανεμηθεί στους φοιτητές . Με δεδομένο μάλιστα το ενδιαφέρον του κοινού για το πρόγραμμα αυτό, το υλικό θα προσφέρεται στην ιστοσελίδα του ΣΟΚΠΑ (www.somaomotimon.gr).

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με έναν δεύτερο κύκλο μαθημάτων (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021) αφιερωμένο στα γνωστικά αντικείμενα της Φιλοσοφικής Σχολής, και με σκοπό να προσφέρει γνώση σε διδάσκοντες και διδασκόμενους, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: