ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ Η ΑΘΩΩΣΗ;

Ο ελληνικός λαός μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, μπορεί  να αισθάνεται υπερήφανος έναντι των εταίρων του, γιατί κατάφερε να καθηλώσει  τον φασισμό της Χρυσής Αυγής. Όμως, ποτέ δεν λησμονεί τις εγκληματικές ενέργειες της φασιστικής αυτής παράταξης με αποκορύφωμα  τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Παύλος Φύσσας, καλλιτέχνης της  ραπ μουσικής και στιχουργός, εξέφραζε με τη μουσική του τη στάση ζωής του και την απαξίωσή του για τη βία του κατεστημένου. Είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση χωρίς να ανήκει σε καμία παράταξη. Από το 2013 άρχισε η πολύκροτη δίκη και συνεχίζεται. Ποιος μπορεί όμως να παρηγορήσει την τραγική μάνα για τον χαμό του γιου της και ποια σημασία έχει γι’ αυτήν ποιος ήταν ο φυσικός, ο ηθικός ή ο έμμεσος  αυτουργός. Ο πόνος της δεν σβήνει ούτε με την καταδίκη των δολοφόνων, μια δικαίωση μόνον θα αισθανθεί για τη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού της.

Η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης κατά το διάστημα 2012-2013, και τούτο έχει ήδη επισημανθεί από τις δικαστικές αρχές. Δεν λησμονούμε όμως την απαλλακτική απόφαση του Δικαστηρίου για τον βουλευτή του κόμματος αυτού Ηλία Κασιδιάρη  μετά το βίαιο επεισόδιο, το 2012,ένα χρόνο πριν την δολοφονία, σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ο ίδιος χαστούκισε τη συνάδελφό του βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι τα ίδια περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν ερμηνευθεί διαφορετικά και ότι για την τεκμηρίωση μιας επικίνδυνης σωματικής βλάβης «δεν απαιτείται να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωή ή βαριά σωματική βλάβη του παθόντα , αλλά αρκεί η απλή σωματική βλάβη να τελεστεί με τρόπο που θα μπορούσε (κατά την κρίση του δικαστηρίου) να προκαλέσει κίνδυνο ζωής ή βαριά σωματική βλάβη». Εξάλλου σύμφωνα  και με άλλη νομολογία τα χτυπήματα με γροθιές στο πρόσωπο ή στο κεφάλι συνιστούν επικίνδυνη σωματική βλάβη. Επομένως, το…απλό χαστούκι του βουλευτή δεν συνιστά επικίνδυνη βλάβη και το Δικαστήριο μπορεί να τον αθωώσει. Έτσι,το 2017, χειροδίκησε ο ίδιος εις βάρος του τότε βουλευτή της Ν.Δ. και σήμερα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Νομικός δεν είμαι ούτε και επιχειρώ βέβαια να ερμηνεύσω δικαστικές αποφάσεις, διερωτώμαι όμως αν το χαστούκι πέσει από χέρι ..σφριγηλό και προκαλέσει βλάβη, πού έγκειται η διαφορά ; στη λεκτική απόδοση : γροθιά/χαστούκι ; Μήπως η βουλευτής Λ.Κανέλλη έπρεπε να στρέψει ως καλή χριστιανή  και την άλλην παρειάν για να εξασφαλίσει μια πιο ολοκληρωμένη βλάβη ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πράξη του πρώην βουλευτή Ηλ.Κασιδιάρη ήταν πράξη βαρβαρότητας για την οποία μάλιστα αρνήθηκε κατηγορηματικά να ζητήσει έστω μια συγγνώμη. Ήταν μια πράξη βίας, και μάλιστα από εκπρόσωπο τότε του λαού ,η οποία  δίνει στην ελληνική κοινωνία ένα στίγμα, που δυστυχώς επιδεινώνεται διαρκώς και δραματικά.

Και όμως, δεν αξίζει στον Έλληνα η βαρβαρότητα. Μη ξεχνάμε ότι μεγάλοι Ευρωπαίοι διανοητές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι Ευρώπη χωρίς Ελλάδα ίσον βαρβαρότητα.

Είναι άραγε ο νόμος το δίκιο του παρανομούντος; Ο Μανουέλ Καντ στο βιβλίο του «Μεταφυσική των Ηθών» δίνει την απάντηση : Η συμφωνία του γνώμονα μιας πράξης με τον νόμο είναι η ηθικότητα. Αυτό που είναι ηθικό είναι και νόμιμο. Όμως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό!

Ο Ηλ.Κασιδιάρης, άνετος και , θεωρώντας ίσως δεδομένη  εκ νέου την απαλλαγή του, κατά την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής μίλησε για κατασκευασμένες κατηγορίες και πολιτικές διώξεις, που στόχο είχαν να ανακόψουν την ανοδική πορεία της πολιτικής του παράταξης. Αναφερόμενος στη δολοφονία του Π.Φύσσα είπε ότι το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα , το οποίο και ο ίδιος καταδικάζει. Και ω! του θαύματος έρχεται η εισαγγελέας να δικαιώσει τον Ηλ. Κασιδιάρη, θεωρώντας αθώα την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.  Η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει πλέον στην πολιτική ζωή του τόπου, απαλλάσσεται όμως με την αθώωση αυτή από τον εγκληματικό χαρακτήρα που της είχε αποδοθεί. Η εισαγγελική αποτίμηση για τους 68 κατηγορούμενους έρχεται μετά από 4 χρόνια και 8 μήνες ακροαματικής διαδικασίας. Ο «πανδαμάτωρ» χρόνος εξαφάνισε τα πάντα; Πόσο θα πρέπει άραγε να ανησυχούμε!

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια

Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Το Βήμα, 19 Ιανουαρίου 2020

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: