ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Στις 27 Μαρτίου 2024 ο Daniel Kahneman έφυγε από τη ζωή. Ο Kahneman υπήρξε εξέχων μελετητής στους τομείς της γνωστικής ψυχολογίας και των οικονομικών. Μελέτησε την ανθρώπινη συμπεριφορά, εστιάζοντας στους παράγοντες που οδηγούν στη λήψη ανορθολογικών αποφάσεων. Το 2002 του απονεμήθηκε το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών.

Ορισμένα από τα διδάγματά του για τη λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων είναι τα ακόλουθα[1]:

1. Βλέπε τη μεγαλύτερη εικόνα: Μην περιορίζεσαι στο πρόβλημα που έχεις να αντιμετωπίσεις. Να προσπαθείς να δεις το συνολικό πλαίσιο, όπου εντάσσεται το πρόβλημα, και να θεωρείς ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύνολο αποφάσεων, από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξεις την πλέον κατάλληλη.

2. Ψάχνε καλές συμβουλές: Όχι μόνο να αποφεύγεις τον εγωισμό σου, που σε περιορίζει στις επιλογές σου, αλλά και να συμβουλεύεσαι ανθρώπους που θα σου δώσουν μια καλή συμβουλή. Τέτοιοι άνθρωποι είναι όσοι νοιάζονται πραγματικά για εσένα και την πορεία σου στη ζωή και την εργασία, και δεν επιδιώκουν απλώς να σε ευχαριστήσουν λέγοντάς σου αυτά που θέλεις να ακούσεις.

3. Μην πιστεύεις σε ό,τι προβάλλεται συχνά: Με το να παρέχεται συχνά μια πληροφορία μάς δίνεται η εντύπωση ότι ισχύει κιόλας. Οπότε, χρησιμοποιώντας την άκριτα θα οδηγηθούμε σε εσφαλμένες κρίσεις και αποφάσεις.

4. Μη διστάζεις να χάσεις κάτι για να κερδίσεις κάτι άλλο: Το ψυχικό βάρος που αισθανόμαστε όταν χάνουμε (ή πρόκειται να χάσουμε) κάτι είναι διπλάσιο από τη χαρά που νιώθουμε όταν κερδίζουμε κάτι άλλο. Αυτό μας κάνει να παίρνουμε περισσότερα ρίσκα για να διατηρήσουμε κάτι, παρά για να κερδίσουμε κάτι νέο.

 

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:

Αγγλικά για Οικονομολόγους

Ευρωπαϊκή Οικονομία και Πολιτική

Η Πολιτική Οικονομία του Μακροχρόνιου Σχεδιασμού

Οικονομικά για Επιχειρήσεις

Οικονομική Ψυχολογία: Αποφάσεις και Θεσμοί

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία: Θεωρία και Κλινική Πράξη

 

 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: