Αεροβική άσκηση και μνήμη στην τρίτη ηλικία

Η αεροβική άσκηση ενισχύει τη ροή αίματος σε δύο βασικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από νευροεπιστήμονες του Βορειοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Ίσως μια μέρα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα φάρμακο ή να βρούμε μια διαδικασία που με ασφάλεια θα στοχεύει στη ροή του αίματος στις δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου» είπε ο Δρ Binu Thomas, ανώτερος ερευνητής νευροαπεικόνισης στο Advanced Imaging Research Center του Βορειοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Αλλά μόλις έχουμε ξεκινήσει με την διερεύνηση του σωστού συνδυασμού στρατηγικών για να βοηθήσουμε στο να εμποδίσουμε ή να καθυστερήσουμε τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να καταλάβουμε σχετικά με τον εγκέφαλο και τη γήρανση».

Στη μελέτη που έγινε ο δρ. Thomas και οι συνεργάτες του κατέγραψαν αλλαγές στη μακροπρόθεσμη μνήμα και στην ροή αίματος στον εγκέφαλο σε 30 συμμετέχοντες που πάσχουν από αμνησία.

Η μία ομάδα (15 συμμετέχοντες, ηλικίας -66,4 ετών) έκαναν 12 μήνες αεροβική άσκηση, ενώ η άλλη (ηλικίας 66,1 ετών) έκαναν ασκήσεις διατάσεων.

Η πρώτη ομάδα έδειξε 47% βελτίωση σε ορισμένες επιδόσεις μνήμης μετά από ένα χρόνο σε σχέση με την άλλη ομάδα.

Η καταγραφή του εγκεφάλου της πρώτης ομάδας, η οποία γινόταν ενώ τα μέλη της ήταν σε ηρεμία στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, έδειξε αυξημένη ροή αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης.

Όπως είπε ο δρ. Thomas «Δείξαμε ότι ακόμα και όταν η μνήμη σας αρχίζει να σβήνει, μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό βάζοντας την αεροβική άσκηση στον τρόπο ζωής σας».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease.

 

Πηγή: Sci-news

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding