Επηρεάζεται ο σκύλος από το άγχος του ανθρώπου;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping εξέτασαν το πώς τα επίπεδα άγχους στα σκυλιά επηρεάζονται από παραμέτρους του τρόπου ζωής και από τους ανθρώπους, με τους οποίους ζουν μαζί οι σκύλοι. Προηγούμενη εργασία έχει δείξει ότι άτομα του ίδιου είδους μπορούν να αντανακλούν το ένα τα συναισθήματα του άλλου. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ μακροχρόνιου άγχους των παιδιών και των μητέρων τους. Η πρόσφατα δημοσιευθείσα εργασία προέκυψε από επιστήμονες που προβληματίστηκαν για το αν παρόμοια αντανάκλαση των επιπέδων μακροχρόνιου άγχους μπορεί να υπάρξει μεταξύ διαφορετικών ειδών, π.χ. ανθρώπων και σκύλων.

Οι ερευνητές έλεγξαν τα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών μετρώντας τη συγκέντρωση μιας ορμόνης άγχους, την κορτιζόλη, τόσο στον σκύλο όσο και στον άνθρωπο που τον φροντίζει.
«Βρήκαμε ότι τα επίπεδα μακροχρόνιας κορτιζόλης στον σκύλο και τον άνθρωπο που τον φροντίζει ήταν συγχρονισμένες, οπότε άνθρωποι με υψηλή κορτιζόλη έχουν σκύλους με υψηλή κορτιζόλη», λέει η Ann-Sofie Sundman του Τμήματος Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας στο LiU, κυρία συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη εξέτασε 25 μπόρντερ κόλλεϋ και 33 τσοπανόσκυλα σέτλαντ. Όλα τους τα φρόντιζαν γυναίκες. Οι άνθρωποι και οι σκύλοι έδιναν δείγματα τρίχας σε δύο περιπτώσεις, με διαφορά λίγων μηνών. Αφού η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, ο ερευνητής ήθελε επίσης να συγκρίνει σκύλους συντροφιάς με σκύλους που ανταγωνίζονταν σε υπακοή ή ευκινησία. Έτσι, τα επίπεδα δραστηριότητας των σκύλων καταγράφονταν για μια εβδομάδα με τη χρήση ενός κολάρου δραστηριότητας.
Επίσης ζητήθηκε από τους ανθρώπους να συμπληρώσουν δύο ερωτηματολόγια τα οποία σχετίζονταν με την προσωπικότητα τη δική τους και του σκύλου τους. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές μελέτησαν αν τα επίπεδα άγχους συνδέονται με στοιχεία της προσωπικότητας.
Σύμφωνα με την Lina Roth, επίσης στο IFM, και κύρια ερευνήτρια της μελέτης, δεν βρέθηκε σημαντική επίδραση της προσωπικότητας του σκύλου στο μακροχρόνιο άγχος. Από την άλλη, η προσωπικότητα του ανθρώπου άσκησε σημαντική επίδραση. Αυτό τους οδήγησε στην υπόθεση ότι ο σκύλος αντανακλά το άγχος του φροντιστή του σκύλου.


Πηγή: Science Daily