Ξεχωριστός τάφος ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Η ισπανο-αιγυπτιακή αποστολή από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης που εργαζόταν στην περιοχή al-Bahnasa, η οποία είναι γνωστή ως Οξύρυγχος ανακάλυψε ένα μοναδικό τάφος που χρονολογείται από την εποχή της 26ης Δυναστείας (664-525 π.Χ.),  

Όπως είπε ο δρ Μοστάφα Ουαζίρι (γ.γ. του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου), «Ο τάφος είναι μοναδικός. Το σχήμα αυτό δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως στην Ελ Μπαχνάσα. Πρόκειται για μονόχωρο μνημείο από λειασμένο ασβεστόλιθο με είσοδο στον Βορρά. Οι τοίχοι γέρνουν προς την οροφή με τρόπο ώστε εκείνη να είναι επίπεδη αντί για θολωτή, όπως στους τάφους που έχουν ανασκαφεί στην περιοχή παλαιότερα». Και συμπλήρωσε: «Κανένα ταφικό αντικείμενο δεν βρέθηκε στον τάφο».

Η διευθύντρια της αποστολής από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, δρ Έστερ Πονς δήλωσε: «Η ανασκαφή αποκάλυψε οκτώ τάφους, όλους αδιακόσμητους, με θολωτή οροφή. Στο εσωτερικό βρέθηκαν μερικές ρωμαϊκές ταφικές στήλες, μπρούντζινα νομίσματα, μικροί σταυροί και σφραγίσματα από πηλό».

Οι νεοανασκαμμένοι τάφοι εντοπίστηκαν στη βάση ορισμένων ταφικών στηλών της ρωμαϊκής περιόδου. Ορισμένα ευρήματα συνδέονται με νεκρούς της βυζαντινής περιόδου. Μεταξύ αυτών είναι μελανοδοχεία, μπρούντζινα σκουλαρίκια, όστρακα και η ταφική στήλη ενός απελεύθερου δούλου, ο οποίος φαίνεται ότι έζησε σε ευμάρεια μετά την απελευθέρωσή του.

Η ομάδα έπρεπε να τελειώσει την περίοδο νωρίς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, οι ερευνητές έκαναν εργασίες τοπογραφικής αποτύπωσης, τρισδιάστατης φωτογραμμετρίας και εναέριας αποτύπωσης, πέρα από την ανασκαφή.

Πηγή: Archaeology News Network

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding