Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα παπούτσια σε ευρωπαϊκό έδαφος. Βρέθηκαν σε μια σπηλιά νυχτερίδων στην Ισπανία, στο Cueva de los Murcielagos στην Ανδαλουσία.

Πρόκειται για εξαιρετικά καλοδιατηρημένες σόλες παπουτσιών, η χρονολόγηση των οποίων έδειξε ότι είναι ηλικίας περίπου έξι χιλιάδων ετών. Μαζί βρέθηκαν περίτεχνα υφαντά καλάθια και ξύλινα αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία είναι παλαιότερα από τις σόλες, κατά 2.000 χρόνια.

Το παλαιότερο από τα παπούτσια ήταν ένα σανδάλι υφαντό από μια ίνα που ονομάζεται esparto grass. Μάλιστα, έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το σύγχρονο παπούτσι Espadrille (εσπραντίγιες). Αν η χρονολόγηση αποδειχθεί ακριβής το σανδάλι θα κερδίσει τον τίτλο του αρχαιότερου ευρωπαϊκού παπουτσιού βγάζοντας από την θέση αυτή ένα δερμάτινο παπούτσι ηλικίας 5.500 ετών που ανακαλύφθηκε στην Αρμενία το 2008. Η χρονολόγηση με άνθρακα αποκάλυψε ότι η συλλογή των άλλων αντικειμένων ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη τα παπούτσια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μερικά από τα 76 αντικείμενα δημιουργήθηκαν πριν από 9.500 χρόνια, καθιστώντας αυτό την πρώτη άμεση απόδειξη κατασκευής καλαθιών μεταξύ των πρώιμων κοινωνιών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Η ανακάλυψη αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε περισσότερο τις τελευταίες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών του πρώιμου Ολόκαινου. Αποκαλύπτουν μια τεχνολογική πολυπλοκότητα, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση διάφορες απλοϊκές προσεγγίσεις για τις κοινότητες αυτές πριν την είσοδο της γεωργίας στη νότια Ευρώπη.

και η τεχνολογική πολυπλοκότητα των ευρημάτων μας κάνει να αμφισβητούμε τις απλοϊκές υποθέσεις που έχουμε για τις ανθρώπινες κοινότητες πριν από την άφιξη της γεωργίας στη νότια Ευρώπη».

Πηγή: Naftemporiki.gr