Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τεράστιου αρχαίου θαλάσσιου ερπετού

Επιστήμονες στη Βρετανία εντόπισαν ενδεχομένως το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες – ένα πλάσμα μεγαλύτερο από δύο λεωφορεία μαζί, που πρέπει να έζησε πριν από περίπου 202 εκατομμύρια χρόνια.

Το 2016, ένας κυνηγός απολιθωμάτων ανακάλυψε το πρώτο απολιθωμένο σαγόνι του πλάσματος σε μια παραλία στο Σόμερσετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2020, ένας πατέρας και μια κόρη βρήκαν ένα παρόμοιο σαγόνι.

«Με βάση το μέγεθος των γνάθων – το ένα από αυτά έχει μήκος πάνω από ένα μέτρο και το άλλο δύο μέτρα – μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ολόκληρο το ζώο θα είχε μήκος περίπου 25 μέτρα, όσο περίπου και μια γαλάζια φάλαινα», σύμφωνα με τον δρα Ντιν Λόμαξ, παλαιοντολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS ONE».

Ωστόσο, ο ερευνητής τόνισε ότι απαιτούνται περισσότερα απολιθώματα, όπως ένα πλήρες κρανίο και ένας πλήρης σκελετός, για να επιβεβαιωθεί το ακριβές μέγεθος του πλάσματος, επειδή μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο μερικά θραύσματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεράστιο ζώο, το οποίο ονόμασαν Ichthyotitan severnensis, ή γιγαντιαία ιχθυόσαυρα του Severn, ήταν ένα νέο είδος ιχθυόσαυρου.

(Dean Lomax)

Σχέδιο: Sergey Krasovskiy

ΠΗΓΗ: BBC