Ανακαλύφθηκε δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης

Δύο ομάδες αστρονόμων από τη Βρετανία και την Ιαπωνία ανακάλυψαν έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη σε απόσταση 40 ετών φωτός μακριά. Ο πλανήτης, που είναι ελαφρώς μικρότερος από τη Γη, ονομάζεται Gliese 12 b και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του κάθε 12,8 ημέρες.

Οι αστρονόμοι τον χαρακτήρισαν ως τον «πλησιέστερο, πιο εύκρατο πλανήτη στο μέγεθος της Γης που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα». Μάλιστα, εκτιμάται ότι είναι ένας από τους λίγους γνωστούς πλανήτες όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβιώσουν, καθώς η θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνειά του υπολογίζεται στους 42 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σίγουροι για την ποιότητα της ατμόσφαιράς του.

Ο στη Βρετανία ανέλυσε δεδομένα από τους δορυφόρους της NASA προκειμένου να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του πλανήτη και χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, η θερμοκρασία και η απόστασή του από τη Γη.

Σύμφωνα με τον Τόμας Γουίλσον, φυσικό στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, «αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική ανακάλυψη και θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση πλανητών που μοιάζουν με τη Γη. Δυστυχώς, αυτός ο πλανήτης είναι αρκετά μακριά για να μπορέσουμε να τον γνωρίσουμε από κοντά. Το φως που βλέπουμε τώρα χρειάστηκε 40 χρόνια για να φτάσει σε εμάς εδώ στη Γη».

Οι ερευνητές από το Τόκιο δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters», ενώ τα ευρήματα των Ντολάκια δημοσιεύθηκαν στο «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Εικόνα: (NASA/JPL-Caltech/R. Hurt/IPAC)

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Independent