Ανακαλύφθηκε τεράστια αρχαία πόλη στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Στην περιοχή Upano στο ανατολικό Εκουαδόρ αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από την πλούσια βλάστηση στον Αμαζόνιο μια τεράστια αρχαία πόλη στον Αμαζόνιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σπίτια και οι πλατείες, συνδέονταν μεταξύ τους με ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων και καναλιών. Η περιοχή βρίσκεται στη σκιά ενός ηφαιστείου που δημιούργησε μεν πλούσια τοπικά εδάφη, αλλά μπορεί και να οδήγησε στην καταστροφή της.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Ρόσταϊν, διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στη Γαλλία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, πρόκειται για την παλαιότερη τοποθεσία στον Αμαζόνιο, η οποία μας ωθεί να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι κουλτούρα και τι πολιτισμός.

«Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους πολιτισμούς του Αμαζονίου. Οι περισσότεροι φαντάζονται ότι επρόκειτο για μικρές ομάδες που ζούσαν σε καλύβες, καθάριζαν τη γη και πιθανότατα κυκλοφορούσαν γυμνοί. Αυτό δείχνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι ζούσαν σε περίπλοκες αστικές κοινωνίες», σημείωσε ο συν-συγγραφέας Αντουάν Ντόρισον.

Η πόλη χτίστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια και οι άνθρωποι έζησαν εκεί για έως και 1.000 χρόνια, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι έζησαν εκεί, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι σίγουρα 10.000 αν όχι 100.000.

Οι αρχαιολόγοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας LiDAR εντόπισαν 6.000 ορθογώνιες πλατφόρμες περίπου 20×10 μέτρων και με ύψος 2 με 3 μέτρα, οι οποίες ήταν τοποθετημένες μαζί γύρω από μια πλατεία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλές από αυτές ήταν κατοικίες, αλλά κάποιες χρησιμοποιούνταν για τελετουργικούς σκοπούς. Ένα δίκτυο από ευθύγραμμους δρόμους και μονοπάτια συνέδεε πολλές από τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου ενός που εκτεινόταν σε μήκος 25 χιλιομέτρων.

Ο Δρ. Ντόρισον δήλωσε ότι αυτοί οι δρόμοι ήταν το πιο εντυπωσιακό μέρος της έρευνας.

«Φανταστείτε ότι ανακαλύψατε έναν άλλο πολιτισμό όπως οι Μάγια, αλλά με εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, χρήση γης, κεραμική», δήλωσε ο Χοσέ Ιριάρτε, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα αυτή.

Δεν είναι γνωστά πάρα πολλά για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί και πώς ήταν οι κοινωνίες τους. Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει λάκκους, εστίες, πιθάρια, πέτρες για την άλεση φυτών και καμένους σπόρους. Οι πολιτισμοί Κιλαμόπε και Ουπάνο που ζούσαν εκεί ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, τρέφονταν με καλαμπόκια και γλυκοπατάτες και πιθανότατα έπιναν chicha, ένα είδος γλυκιάς μπύρας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / BBC