Ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός ειδωλίων στα αρχαία Μύρα της Λυκίας

Πάνω από 50 ειδώλια κατασκευασμένα από τερακότα βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Μύρων της Λυκίας, στην σημερινή περιοχή Demre στη νότια Αττάλεια. Τα ειδώλια, άλλα σε άριστη κατάσταση διατήρησης και άλλα μερικώς διατηρημένα, απεικονίζουν άντρες και γυναίκες, θεούς και θεές, κριάρια, ιππείς και επιγραφές που χρονολογούνται στον 1ο και 2ο  αιώνα π.Χ.

Οι ανασκαφές στα Μύρα και στην Ανδριάκη πραγματοποιήθηκαν υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Nevzat Çevik, σε μια συνεργασία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Πανεπιστημίου Akdeniz. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν περισσότερα από 50 ειδώλια από τερακότα, τα οποία χρονολογούνται πριν από 2.000 έως 2.200 χρόνια. Ο Çevik δήλωσε ότι ο κύριος στόχος των ανασκαφών του 2020 ήταν να αποκαλυφθούν τα μυστικά του θεάτρου της Ρωμαϊκής εποχής.

Ο Çevik είπε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο θέατρο των αρχαίων Μύρων αποκαλύφθηκαν επίσης τα τείχη της ελληνιστικής εποχής. Πρόσθεσε ότι βρήκαν επίσης, ένα μικρό θέατρο κάτω ακριβώς από το ρωμαϊκό, που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο και μεγάλο αριθμό ειδωλίων από τερακότα, διάφορα κεραμικά, χάλκινα, μολύβδινα και ασημένια αντικείμενα που ήταν διάσπαρτα στον χώρο.

Εφιστώντας στην πλούσια ποικιλία των απεικονίσεων με γυναίκες, μόνες τους και με παιδιά, άνδρες, παιδιά, θεούς, κριάρια, ιππείς, φρούτα και επιγραφών με όρκους, ο Çevik είπε: «Βρήκαμε μια καταπληκτική συλλογή ειδωλίων από τερακότα. Θεωρώ ότι δεν έχουμε βρει ακόμη ολόκληρη τη συλλογή. Είναι σαν να αναστήθηκαν οι άνθρωποι των Μύρων, να έτρεξαν και να έφτασαν στο σήμερα. Άθικτα και πλήρη, υπάρχουν εκατοντάδες ειδώλια που ανήκουν σε αυτή τη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 40-50 κομμάτια. Επίσης, όταν τα θρυμματισμένα κομμάτια που έχουν βρεθεί ενωθούν, θα δημιουργηθούν περισσότερα ειδώλια. Τα ειδώλια χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή. Το γεγονός ότι το χρώμα τους διατηρείται εν μέρει μας υποδεικνύει το χρώμα των ενδυμάτων που φορούσαν την εποχή τους. Η συλλογή αυτή μάς δείχνει επίσης την τεχνολογία της εποχής και την τέχνη των ειδωλίων. Δίνει επίσης, πλούσια στοιχεία για το τι υπήρχε τον 1ο και 2ο αιώνα π.Χ. στα αρχαία Μύρα».

Επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν το κόκκινο, το μπλε και το ροζ χρώμα σε διαφορετικές αποχρώσεις για τον χρωματισμό των ειδωλίων, ο Çevik συμπληρώνει: «Τα ειδώλια, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την τέχνη, τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις της περιόδου».

Τα αντικείμενα θα εκτίθενται στο Μουσείο Πολιτισμών της Λυκίας στο Demre.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

 

Πηγή: ανασκαφή/The Archaeology News Network

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding