Ανακάλυψη σημαντικής πρωτεύουσας των Μάγια

Κατά τη διάρκεια εκσκαφών στο Lacanja Tzeltal στο Μεξικό, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια της πρωτεύουσας ενός βασιλείου γνωστού από την κλασική περίοδο των Μάγια ως «Λευκού Σκύλου».

(Φωτό: Golden et al, doi: 10.1080/00934690.2019.1684748)

Σύμφωνα με τον Δρ Charles Golden, ανθρωπολόγο αρχαιολόγο στο πανεπιστήμιο Brandeis, η ανακάλυψη του Λευκού Σκύλου είναι μια μεγάλη πρόοδο στην προσπάθεια κατανόηση της πολιτικής και του πολιτισμού των Μάγια.

Οι κάτοικοι του Λευκού Σκύλου ζούσαν στην εξοχή και ασχολούνταν με τη γεωργία, την κεραμική και την κατασκευή λίθινων εργαλείων.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα ερείπια αυτό που πιθανώς ήταν η αγορά της πόλης. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί δεκάδες γλυπτά μεταξύ των ερειπίων της περιοχής, αν και πολλά έχουν υποστεί καταστροφές από κλέφτες ή από τις συνέπειες της έκθεσής τους στα φυσικά φαινόμενα.

Το καλύτερα διατηρημένο εύρημα είναι ένας πίνακας 0,6 Χ 1,2 μ. Σε αυτόν υπάρχει η αφήγηση για ένα μυθικό υδρόβιο φίδι, καθώς και αρκετοί γηραιοί λίθινοι θεοί, χωρίς να δίνονται ονόματα. Επίσης υπάρχουν αναφορές για τη ζωή των αρχόντων του κράτους.

Μια άλλη επιγραφή αφηγείται μια μυθική πλημμύρα, ενώ άλλες αναφέρουν μάλλον ιστορικές χρονολογίες σχετικά με τη γέννηση και τις μάχες διαφόρων αρχόντων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που ονομάζεται  K’ab Kante.

Στο κάτω μέρος του πίνακα υπάρχει μια βασιλική φιγούρα που χορεύει. Οι Μάγια πίστευαν ότι ο βασιλιάς θα μπορούσε να γίνει ή να μεταμορφωθεί σε θεό. Σε αυτή την περίπτωση, ο βασιλιάς έχει ντυθεί με τη φορεσιά του βασιλιά της βροχής που συνδέεται με τις βίαιες τροπικές καταιγίδες.

Στο δεξί του χέρι κρατάει έναν πέλεκυ, ενώ στο αριστερό ένα ρόπαλο που χρησιμοποιούνταν σε τελετουργική μάχη.

(Φωτό: Golden et al, doi: 10.1080/00934690.2019.1684748)

Η σχετική έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Journal of Field Archaeology.

Πηγή: sci-news

 

 

 

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding