Εντοπίστηκαν 24 αρχαία χωματουργικά έργα στον Αμαζόνιο

Πρόσφατα, στον Αμαζόνιο, επιστήμονες ανακάλυψαν 24 προκολομβιανές χωματουργικές κατασκευές που ήταν άγνωστες. Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με μελέτη, ενδέχεται να υπάρχουν 10.000 τέτοιους είδους κατασκευές.

Οι κατασκευές αυτές είναι χωματουργικά έργα, δηλαδή τάφροι, μονοπάτια και πηγάδια, τα οποία ενίοτε σχηματίζουν γεωμετρικά μοτίβα. Δημιουργήθηκαν από αυτόχθονες πληθυσμούς πριν από περίπου 500 έως 1.500 χρόνια. Τα χωματουργικά έργα έχουν συνδεθεί με τελετουργικές και αμυντικές χρήσεις και προσφέρουν μια ματιά στους αρχαίους οικισμούς.

Πολλά από αυτά τα χωματουργικά έργα του Αμαζονίου ανακαλύφθηκαν σε αποψιλωμένες περιοχές. Επειδή οι ερευνητές υποπτεύθηκαν την ύπαρξη κι άλλων τέτοιων έργων, εξέτασαν σαρώσεις εδάφους, που έγιναν με τηλεσκόπηση.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της ανακάλυψης αυτής είναι ότι συμβάλλει στην αναδυόμενη θεωρία ότι «ο Αμαζόνιος δεν είναι τόσο παρθένος όσο νομίζαμε» και ότι «η ιστορία των ιθαγενών του Αμαζονίου είναι τόσο πλούσια και δυναμική όσο και αλλού», δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Χέκενμπεργκερ, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ο Χέκενμπεργκερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, διεξάγει έρευνα στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας από τη δεκαετία του 1990, συνεργαζόμενος με τους ιθαγενείς της περιοχής Xingu.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε 24 άγνωστα μέχρι τότε χωματουργικά έργα που βρίσκονται διάσπαρτα στη λεκάνη του Αμαζονίου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πόλη με πλατεία και ένα οχυρωμένο χωριό στο νότο, μεγαλιθικές κατασκευές στο βορρά και ορθογώνια και κυκλικά σχήματα ή γεωγλυφικά στα νοτιοδυτικά. Η περιοχή που αποκαλύφθηκε αντιπροσώπευε μόλις το 0,08% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο εκτείνεται σε περίπου 6,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμπνεύσουν νέες αρχαιολογικές αποστολές σε μέρη του Αμαζονίου που δεν έχουν ερευνηθεί ποτέ πριν, επεκτείνοντας όλη την Αμαζονία σε μια ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο  Βινίσιους Περιπάτο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γεωγράφος στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας στο Σάο Πάολο. Η πιθανή ύπαρξη πολλών χιλιάδων προκολομβιανών χωματουργικών έργων θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στις τρέχουσες πολιτικές συζητήσεις στη Βραζιλία σχετικά με τα δικαιώματα γης, πρόσθεσε ο ερευνητής, καθώς επιβεβαιώνεται η ιστορική παρουσία των αυτόχθονων πληθυσμών σε αμφισβητούμενες περιοχές και ως εκ τούτου ενισχύονται οι αξιώσεις των απογόνων τους για προγονικά εδάφη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

ΠΗΓΗ: ertnews.grCNN