Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη και αρχαιότερη κατασκευή των Μάγια

Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό μνημείο που χτίστηκε από τους Μάγια ανακαλύφθηκε στο Μεξικό. Ονομάζεται Aguada Fénix και είναι μια πελώρια πλατφόρμα με μήκος 1,4 χλμ.

Το Aguada Fénix χτίστηκε γύρω στο 1000 π.Χ., αιώνιες πριν οι Μάγια αρχίσουν να οικοδομούν τις περίφημες πυραμίδες τους. Το σχέδιό του δείχνει ότι στις πρώιμες κοινωνίες των Μάγια επικρατούσε αρκετή ισονομία και δεν υπήρχε μια δυνατή κυρίαρχη τάξη.

Η Daniela Triadan, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και οι συνάδελφοί της σκάναραν το έδαφος στο Tabasco στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Βρήκαν 21 μέρη όπου τελούνταν ιεροτελεστίες των Μάγια, όλες βρίσκονται σε ορθογώνιες πλατφόρμες που γενικά εκτείνονται από βορρά προς νότο.

Το Aguada Fénix είναι η μεγαλύτερη από αυτές. Η κύρια ορθογώνια πλατφόρμα είναι κατασκευασμένη από χώμα και έχει μήκος 1413 μέτρα, πλάτος 399 και 10 με 15 μέτρα ύψος. Περιβάλλεται από μικρότερες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον πλατφορμών, διαδρόμων και αποθηκών.

Από το επίπεδο του εδάφους, η τεχνητή φύση του Aguada Fénix δεν είναι προφανής, λέει η Triadan. «Νομίζεις ότι απλώς ανηφορίζουμε σε ένα φυσικό πεδίο», λέει. Αλλά η έρευνα αποκάλυψε την πραγματικής της φύση.

Η κατασκευή του Aguada Fénix ήταν ένα πελώριο έργο. Η ομάδα υπολογίζει ότι περίπου 3,2 με 4,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος χρειάστηκαν. «Πιθανώς θα χρειάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι», λέει η Triadan.

Ωστόσο, δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Η Triadan ισχυρίζεται ότι το Aguada Fénix ίσως να είχε κατασκευαστεί από ημι-νομαδικούς λαούς που ζούσαν τριγύρω, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την κατασκευή αυτή. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως είχαν χτιστεί και άλλα μνημεία.

Το επίπεδο και το ανοιχτό σχέδιο του Aguada Fénix φαίνεται πως είχε χτιστεί έχοντας κατά νου την ισονομία. «Όλη η κατασκευή φαίνεται να είναι ένας κοινός ανοιχτός χώρος», λέει η Triadan.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μνημεία που είχαν κατασκευαστεί για μέλη μιας δυνατής κυρίαρχης τάξης, όπως μεγάλα αγάλματα, επισημαίνει η Triadan. Αντιθέτως, οι μεταγενέστερες πυραμίδες των Μάγια είχαν οικοδομηθεί από μια κοινωνία που είχε αποκτήσει μια δυνατή κυρίαρχη τάξη, η οποία βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας, με την έννοια ότι οι υπόλοιποι έπρεπε να κοιτάζουν ψηλά προς αυτούς.

Στοιχεία αναφοράς: NatureDOI: 10.1038/s41586-020-2343-4

Φωτό: T. INOMATA

Πηγή: Newscientist.com


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding