Ανακάλυψη νέας "Γης" σε κοντινό άστρο

Ένας πλανήτης του μεγέθους της Γη έχει επιβεβαιωθεί ότι κινείται γύρω από το κοντινότερο άστρο στο ηλιακό σύστημά μας, το Proxima Centauri, από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων.

 

Ο πλανήτης, που ονομάζεται Proxima b, έχει μάζει 1.17 φορές αυτήν της Γης και βρίσκεται στην κατοικήσιμη περιοχή του Proxima Centauri, γύρω από την οποία ο πλανήτης ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 11 μέρες, σύμφωνα με τη νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

 

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη του πλανήτη δόθηκαν το 2013 από τον Mikko Tuomi του Πανεπιστημίου Hertfordshire. Πιστεύεται ότι ο πλανήτης είναι πιθανό να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ξένες μορφές ζωής.

 

Ο Proxima Centauri βρίσκεται περίπου 4,2 έτη φωτός μακριά από τον Ήλιο, αλλά η NASA υπολογίζει ότι θα χρειαστούμε περίπου 73.000 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτόν τον πλανήτη με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Όπως αναφέρει ο Alejandro Suarez Mascareño, ο βασικός συγγραφέας του άρθρου: «Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του Proxima b ήταν μια σημαντική εργασία και πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες πλανήτες που είναι γνωστοί στην ηλιακή μας γειτονιά».

Αν και βρίσκεται 20 περίπου φορές πιο κοντά στο δικό του άστρο από ό,τι η Γη στον Ήλιο, λαμβάνει αντίστοιχα ποσά ενέργειας. Αν υπάρχει υγρή μορφή στον πλανήτη, θα μπορούσε να δεχθεί ζωή, αλλά οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί.

«Υπάρχει ατμόσφαιρα που προστατεύει τον πλανήτη από αυτές τις θανατηφόρες ακτίνες;» αναρωτιέται ο Christophe Lovis, ερευνητής στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, «και αν αυτή η ατμόσφαιρα υπάρχει, περιέχει τα χημικά στοιχεία που προάγουν την ανάπτυξη ζωής;»

Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει και δεύτερος πλανήτης σε τροχιά γύρω από το άστρο, καθώς η ομάδα βρήκε στοιχεία ενός δεύτερου σήματος στα δεδομένα που εξέτασε – αλλά δεν μπορούσε να καθορίσει την πηγή του.

«Αν το σήμα ήταν από πλανήτη, αυτός ο πιθανός άλλος πλανήτης που συνοδεύει τον Proxima b θα πρέπει να έχει μάζα λιγότερη από το ένα τρίτο αυτής της Γη. Θα είναι ο μικρότερος πλανήτης που μετρήθηκε ποτέ», ανέφερε ο καθηγητής Pepe.

 

Πηγή:  Independent

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding