CERN: Υπόκειται η αντιύλη στη βαρύτητα;

Γνωρίζουμε ότι η ύλη έλκεται από τη βαρύτητα. Ξέρουμε την ιστορία για τον Νεύτωνα που σκέφτηκε τον νόμο της βαρύτητας βλέποντας ένα μήλο να πέφτει από τη μηλιά. Τι γίνεται όμως με ένα «αντιμήλο», δηλαδή ένα αντικείμενο από αντιύλη; Θα έπεφτε με τον ίδιο τρόπο, αν υπήρχε;

Σύμφωνα με τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, η ύλη και η αντιύλη θα πρέπει να πέφτουν στη Γη με τον ίδιο τρόπο. Αλλά μήπως υπάρχουν άλλες δυνάμεις μεγάλης εμβέλειας πέρα από τη βαρύτητα που επηρεάζουν την ελεύθερη πτώση τους;

Δοκιμές στο CERN διαψεύδουν την άποψη ότι η αντιβαρύτητα μπορεί να ισχύει για την αντιύλη. Αντίθετα, δείχνουν ότι τα άτομα αντιυδρογόνου πέφτουν επίσης προς τα κάτω, σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature.

Τα άτομα αντιυδρογόνου είναι ηλεκτρικά ουδέτερα και σταθερά σωματίδια αντιύλης. Ως εκ τούτου, είναι ιδανικά συστήματα για τη μελέτη της βαρυτικής συμπεριφοράς της αντιύλης.

Οι ερευνητές παγίδευσαν ομάδες περίπου 100 ατόμων αντιυδρογόνου και στη συνέχεια απελευθέρωσαν αργά τα άτομα μέσα σε ένα διάστημα 20 δευτερολέπτων με σταδιακή μείωση του ρεύματος στους πάνω και κάτω μαγνήτες της συσκευής. Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή της διάταξης ALPHA-g δείχνουν ότι, για την ύλη, αυτή η λειτουργία θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου το 20% των ατόμων να εξέρχονται από την κορυφή της παγίδας και το 80% από τον πυθμένα, μια διαφορά που προκαλείται από την καθοδική δύναμη της βαρύτητας. Με τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων επτά δοκιμών απελευθέρωσης, η ομάδα ALPHA διαπίστωσε ότι τα κλάσματα των αντι-ατόμων που εξέρχονται από το πάνω και το κάτω μέρος ήταν σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων.

«Στη φυσική, δεν ξέρεις πραγματικά κάτι μέχρι να το παρατηρήσεις», λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας ALPHA, Τζέφρι Χανγκστ. «Αυτό είναι το πρώτο άμεσο πείραμα που παρατηρεί πραγματικά μια βαρυτική επίδραση στην κίνηση της αντιύλης. Είναι ένα ορόσημο στη μελέτη της αντιύλης, η οποία εξακολουθεί να μας μαγεύει λόγω της φαινομενικής απουσίας της στο Σύμπαν».

Φωτογραφία: CERN

Πηγή: ertnews.grCERN