Φοιτητές αποκρυπτογράφησαν αρχαίο πάπυρο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τρεις φοιτητές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης διάβασαν 15 στήλες ενός από τους παπύρους που θάφτηκαν μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. Ο εν λόγω πάπυρος πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα και ανήκει σε μια συλλογή περίπου 1.800 παπύρων που βρέθηκαν στην πόλη Χερκουλάνεουμ – κοντά στην Πομπηία. Περισσότεροι από 800 από τους παπύρους ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα και τώρα φυλάσσονται σε μια βιβλιοθήκη στη Νάπολη. Ωστόσο, το περιεχόμενό τους παραμένει μυστήριο καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι εξαιρετικά εύθραστοι για να τους ξετυλίξουν.

Το κατόρθωμα αυτό επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Vesuvius Challenge – ενός διαγωνισμού που προσέφερε ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατ. δολαρίων, το οποίο και κέρδισαν.

«Αυτές οι δεκαπέντε στήλες κειμένου προέρχονται από το τέλος του πρώτου παπύρου που μπορέσαμε να διαβάσουμε και περιέχουν νέο κείμενο από τον αρχαίο κόσμο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter/Χ ο Νατ Φρίντμαν, ένας από τους διοργανωτές του διαγωνισμού.

Το κείμενο αποδίδεται ανήκει στον Έλληνα φιλόσοφο και ποιητή Φιλόδημο που ανήκε στον κύκλο του Επίκουρου. Στο κείμενο, ο Φιλόδημος αναφέρεται στη μουσική, το φαγητό και στις απολαύσεις της ζωής, όπως τις αντιλαμβάνεται η επικούρειος φιλοσοφία.

Το εικονικό ξετύλιγμα του παπύρου λειτουργεί με τη δημιουργία μιας τρισδιάστατης σάρωσης του κειμένου χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία. Στη συνέχεια, ο πάπυρος χωρίζεται σε τμήματα και οι περιοχές με μελάνι ανιχνεύονται από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης – μια εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.

Το τμήμα του κειμένου που αποκρυπτογραφήθηκε αντιστοιχεί μόνο στο 5% ενός από τους παπύρους που έχει ήδη ανακαλυφθεί.

ΠΗΓΗ: Sky News