Αποκρυπτογραφήθηκε το πιο μυστηριώδες κείμενο στον κόσμο

Το χειρόγραφο Voynich, το οποίο περιγραφόταν ως το πιο μυστηριώδες κείμενο του κόσμου, πήρε το όνομά του από τον αμερικανο-πολωνό έμπορο παλαιών βιβλίων Wilfrid M. Voynich, ο οποίος το απέκτησε το 1912, ένα μικρό βιβλίο διαστάσεων 2,35 x 16,2 εκ., και 240 περίπου σελίδων.

Σχεδόν κάθε σελίδα του χειρογράφου περιέχει επιστημονικά και βοτανικά σχέδια σε αποχρώσεις του πράσινου, του καφέ, του κίτρινου, του μπλε και του κόκκινου. Η περγαμηνή που έχει χρησιμοποιηθεί χρονολογείται το 1404-1438.

Αν και ο σκοπός και το νόημα του χειρογράφου παρέμεναν άγνωστα για τους μελετητές εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Dr. Cheshire χρειάστηκε μόλις δύο εβδομάδες για να ταυτοποιήσει τη γλώσσα και το σύστημα γραφής του κειμένου.

«Βίωσα μια σειρά από στιγμές “Εύρηκα!”, ενώ αποκωδικοποιούσα τον κώδικα, οι οποίες ακολουθούνταν από μια έννοια δυσπιστίας και ενθουσιασμού, όταν συνειδητοποίησα το μέγεθος του επιτεύγματος, τόσο ως προς τη γλωσσική σημασία του όσο και ως προς τις αποκαλύψεις σχετικά με την πηγή και το περιεχόμενο του χειρογράφου», είπε ο Dr. Cheshire.

Όπως αναφέρει ο Dr. Cheshire, το χειρόγραφο Voynich έχει γραφτεί στην πρωτο-ρωμανική – μια γλώσσα προγενέστερη των ρωμανικών γλωσσών, περιλαμβανομένων των πορτογαλικών, των ισπανικών, των γαλλικών, των ιταλικών, των καταλανικών και των γαλλικιανών. Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Μεσόγειο κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, αλλά σπάνια χρησιμοποιούνταν σε επίσημα ή σημαντικά έγγραφα, επειδή η λατινική ήταν η γλώσσα των βασιλιάδων, της Εκκλησίας και του κράτους. Κατά συνέπεια, η πρωτο-ρωμανική χάθηκε, μέχρι τώρα.

«Η αλφάβητος του χειρογράφου είναι ένας συνδυασμός ασυνήθιστων και πιο συνηθισμένων συμβόλων. Δεν περιλαμβάνει ειδικά σημεία στίξης, αν και κάποια γράμματα έχουν ποικιλία συμβόλων που δηλώνουν στίξη ή φωνητική προφορά. Όλα είναι γραμμένα σε πεζά και δεν υπάρχουν διπλά σύμφωνα».

Από τις μεταφράσεις που έχει κάνει ο Dr. Cheshire, αποκαλύπτεται ότι το χειρόγραφο είναι μια συλλογή πληροφοριών για θεραπείες με βότανα, θεραπευτικά μπάνια και αστρολογικές αναλύσεις που αφορούν το γυναικείο μυαλό, το σώμα, την αναπαραγωγή, την ανατροφή και την καρδιά σύμφωνα με τις Καθολικές και Ρωμανικές παγανιστές πίστεις της μεσογειακής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Πιο συγκεκριμένα, το χειρόγραφο συντάχθηκε από μια δομινικανή μοναχή ως πηγή αναφοράς για τη Μαρία της Καστίλλης, Βασίλης της Αραγονίας, η οποία ήταν θεία της Κατερίνας της Αραγονίας.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η υπόθεση του Dr. Cheshire αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από διάφορους ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Romance Studies.

 

Πηγή: Sci-News

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding