Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαίο σύστημα γραφής 4.000 ετών

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αποκρυπτογράφησαν ένα μυστηριώδες αρχαίο σύστημα γραφής που ονομάζεται Γραμμικός Ελαμίτης και χρησιμοποιήθηκε στο σημερινό νότιο Ιράν μεταξύ 2300 και 1800 π.Χ. Βέβαια, υπάρχουν ειδικοί που είναι επιφυλακτικοί ως προς την αξία των ευρημάτων.

Σήμερα, έχουν διασωθεί μόνο 40 παραδείγματα αυτής της γραφής, οπότε η αποκωδικοποίησή της είναι δύσκολη. Ωστόσο, οι ερευνητές, σε άρθρο τους στο περιοδικό «Journal of Assyriology and Near Eastern Archaeology», αναφέρουν ότι η αποκρυπτογράφηση έγινε δυνατή χάρη στην ανάλυση οκτώ επιγραφών σε ασημένια ποτήρια.

Για τον σκοπό αυτό βασίστηκαν σε προηγούμενες αποκωδικοποιήσεις επιγραφών και συνέκριναν το σύστημα γραφής στις οκτώ επιγραφές, με σφηνοειδή κείμενα που χρονολογούνται περίπου την ίδια περίοδο και ενδέχεται να περιλαμβάνουν ονόματα των ίδιων ηγεμόνων και τους τίτλους τους. Ωστόσο, η αποκρυπτογράφηση δεν είναι ολοκληρωμένη, αφού περίπου το 3,7% αυτών παραμένει άγνωστο.

Ένα σύντομο μεταφρασμένο κείμενο αναφέρει: «Puzur-Sušinak, βασιλιάς του Awan, ο Insušinak (μια θεότητα) τον αγαπά». Το κείμενο προσθέτει ότι όποιος επαναστατεί κατά του Puzur-Sušinak πρέπει «να καταστραφεί».

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι ακριβώς από πού προέρχονται οι οκτώ επιγραφές.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Live Science


 

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding