Σκουπίδια στον πλανήτη Άρη

Όσο και να φαίνεται περίεργο, ο Άρης είναι πια διάσπαρτος από άχρηστα ανθρώπινης κατασκευής αντικείμενα, τα οποία υπολογίζονται σε 7.119 κιλά ή περίπου 7,1 τόνους.

Πηγή τους είναι τα 50 περίπου χρόνια εξερεύνησης του πλανήτη και πρόκειται για πεταμένα εξαρτήματα, διαστημοσυσκευές που έχουν συντριβεί και όσες είναι ακέραιες αλλά αδρανείς και μη λειτουργικές πια. Σύμφωνα με το Γραφείο Υποθέσεων Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η ανθρωπότητα έχει στείλει 18 διαστημικά σκάφη σε 14 ξεχωριστές αποστολές. Πολλές βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία, αλλά για άλλες ο 'Αρης έχει γίνει ο «τάφος» τους.

Είναι τρεις οι κατηγορίες προέλευσης των σκουπιδιών αυτών. Η πρώτη είναι ο εξοπλισμός κάθε αποστολής που απορρίπτεται κατά την κάθοδο το σκάφους, ο οποίος μπορεί να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια που θα παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι εννέα αδρανείς σήμερα διαστημοσυσκευές στην επιφάνεια του πλανήτη, οι οποίες είναι: όχημα προσεδάφισης Mars 3, όχημα προσεδάφισης Mars 6, όχημα προσεδάφισης Viking 1, όχημα προσεδάφισης Viking 2, ρόβερ Sojourner, όχημα προσεδάφισης Beagle 2, όχημα προσεδάφισης Phoenix, ρόβερ Spirit και ρόβερ Opportunity. Το ότι πρόκειται για σχεδόν άθικτες διαστημοσυσκευές κάνει ορισμένους να μιλάνε για «λείψανα» παρά σκουπίδια. Η τρίτη κατηγορία αφορά τα σκάφη που έχουν συντριβεί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ρομποτιστή Cagri Kilic του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, το βάρος όλων των ανθρώπινων κατασκευών, που έχουν σταλεί στον 'Αρη, αγγίζει τους δέκα τόνους (9.979 κιλά). Αν από αυτά αφαιρεθεί το βάρος των μέχρι σήμερα λειτουργικών διαστημοσυσκευών (2.860 κιλά), τότε μένουν σκουπίδια βάρους 7.119 κιλών.

Αυτά τα σκουπίδια κάνουν ορισμένους να ανησυχούν, διότι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε κάποια αποστολή.

Φωτό: NASA (εικόνες από το ρόβερ Perseverance)

Πηγή: iefimerida