Άστρο μετατρέπεται σε διαμάντι

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άστρο λευκό νάνο, που βρίσκεται σε διαδικασία κρυσταλλοποίησης και θα μετατραπεί σε γιγάντιο διαμάντι.

Αυτό θα συμβεί διότι σε άστρα με πυρήνες κατασκευασμένους κυρίως από μεταλλικό οξυγόνο και άνθρακα, η διαδικασία ψύξης που ακολουθεί την κατάρρευση σε λευκό νάνο θα έχει τελικά ως αποτέλεσμα το αστέρι να μετατραπεί σε διαμάντι.

Ωστόσο, η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή. Μάλιστα, η εκτίμηση είναι ότι αυτή η διαδικασία διαρκεί ένα τετράκις εκατ. έτη και το Σύμπαν είναι μόλις 13,6 δισεκατομμυρίων ετών. Οπότε θεωρείται ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει στο Σύμπαν κάποιο άστρο που να έχει μετατραπεί σε διαμάντι.

Το συγκεκριμένο άστρο ονομάστηκε HD 190412 C και βρίσκεται περίπου 104 έτη φωτός μακριά από τη Γη, σε ένα τετραπλό αστρικό σύστημα που ονομάζεται HD 190412. Όσο για τη θερμοκρασία του, αυτή υπολογίζεται στους περίπου 6.300 βαθμούς Κελσίου. Υπολόγισαν επίσης την ηλικία του αστεριού σε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα άστρο σε διαδικασία κρυσταλλοποίησης και χρονολογείται.

Εικόνα: Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός λευκού νάνου που μετατρέπεται σε διαμάντι. πηγή φωτό (Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian)

Πηγή: Naftemporiki.gr