Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΝΤΟΥ ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ανασκαφή στην θέση Καντού Κουφόβουνος αποτελεί την πρώτη ανασκαφή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο. Έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου και υπό την διεύθυνση της πρώτης συγγραφέως αυτού του τόμου.

Οι ανασκαφικές εργασίες στην θέση άρχισαν το καλοκαίρι του 1992 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 1999. Κατά τις περιόδους του καλοκαιριού του 1996, του χειμώνα του 1998 και του καλοκαιριού των ετών 2000 και 2001 η επιστημονική ομάδα ασχολήθηκε κυρίως με την καταγραφή και μελέτη του υλικού, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν εργασίες συντήρησης των αρχαιολογικών καταλοίπων.

Ο στόχος αυτού του ανασκαφικού προγράμματος υπήρξε εξ αρχής διττός: ερευνητικός και εκπαιδευτικός. Κατά την διάρκεια της ανασκαφής εκπαιδεύθηκε στην ανασκαφική πρακτική, καθώς και στην μελέτη του υλικού, μεγάλος αριθμός φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατ’ έτος συμμετείχαν στην ανασκαφή συνήθως 20-25 φοιτητές.

Το ΜΕΡΟΣ Α' της δημοσίευσης της ανασκαφής με τίτλο «Η Ανασκαφή του Νεολιθικού Οικισμού Καντού Κουφόβουνου στην Κύπρο: Στρωματογραφία και Αρχιτεκτονική» αποτελείται από δύο τόμους. Εξεδόθη από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου το 2009. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει το κείμενο, το οποίο υποδιαιρείται σε επτά κεφάλαια και τον επίλογο, καθώς και το παράρτημα με τον κατάλογο των Ανασκαφικών Μονάδων. Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει το εικονογραφικό υλικό.

Το ΜΕΡΟΣ Β' που αποτελεί την παρούσα δημοσίευση περιλαμβάνει το σύνολο των κινητών ευρημάτων. Λόγω των οικονομικών δυσχερειών της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας που μαστίζουν την χώρα μας, έκρινα ότι η καλύτερη λύση ήταν η ψηφιακή δημοσίευση του ΜΕΡΟΥΣ Β', και μάλιστα ως Supplementum του ηλεκτρονικού περιοδικού AURA του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, τον οποίο υπηρετώ επί 38 συναπτά έτη.

Το Περιοδικό του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (AURA) είναι ένα διεθνές περιοδικό με σύστημα διπλής ανώνυμης αξιολόγησης, το οποίο εκδίδεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος του είναι η δημοσίευση πρωτότυπων εργασιών που εστιάζουν στην αρχαιολογία, την τέχνη και τον υλικό πολιτισμό του ευρύτερου ελληνικού κόσμου, από την απώτερη προϊστορία έως και τη σύγχρονη εποχή.

Μέρος της έκδοσης του περιοδικού AURA αποτελεί η σειρά μονογραφιών με τίτλο «AURA Supplements». Περιλαμβάνει μελέτες στα ελληνικά ή στα αγγλικά, που λόγω της μεγάλης τους έκτασης δεν μπορούν να δημοσιευθούν με τη μορφή άρθρου στο περιοδικό. Η θεματολογία των μονογραφιών είναι ίδια με εκείνη του περιοδικού.

Το περιοδικό και η σειρά μονογραφιών είναι ελεύθερης και ανοικτής πρόσβασης. Τα τεύχη του περιοδικού και οι μονογραφίες δημοσιεύονται ηλεκτρονικά ως αρχεία PDF. Όλα τα άρθρα είναι δωρεάν διαθέσιμα για όλους στο διαδίκτυο αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους και σύμφωνα με την άδεια Creative Commons (BY-NC-ND 4.0). Τα τεύχη του περιοδικού AURA και οι τόμοι της σειράς «AURA Supplements» μπορούν επίσης να εκτυπωθούν κατόπιν παραγγελίας και να αποσταλούν ταχυδρομικά ή να παραληφθούν από το βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου Καρδαμίτσα, Ιπποκράτους 8, Αθήνα.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding