Αυτός ήταν ο «Γενναίος» Φαραώ

Ο Σεκενένρε Τάο ήταν ένας από τους τελευταίους Φαραώ της 17ης δυναστείας. Κυβέρνησε το τοπικό αιγυπτιακό βασίλειο των Θηβών στην δεύτερη μεταβατική περίοδο. Πρέπει να ανέβηκε στον θρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1560 π.Χ. ή το 1558 π.Χ. Ήταν ο πρώτος Φαραώ που ξεκίνησε τον πόλεμο εκδίωξης από την Αίγυπτο των εισβολέων Ασιατών Υξώς της 15ης δυναστείας, τον οποίο ολοκλήρωσε ο γιος του Άμωσις Α’. Η πολεμική δράση του Σεκενένρε Ταο είχε ως συνέπεια να χαρακτηριστεί ως «Ο Γενναίος» και έτσι να μείνει στην αιγυπτιακή ιστορία.

Η ανακάλυψη της μούμιας του αποκάλυψε ότι δολοφονήθηκε βίαια σε ηλικία περίπου 40 ετών. Φέρει χτυπήματα στο κεφάλι και το λαιμό από τσεκούρι, στιλέτο και ακόντιο. Η αρχική εκτίμηση των ειδικών ήταν ότι ο Σεκενένρε Ταο σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, ιατροδικαστές και ειδικοί που μελέτησαν την μούμια κατέληξαν στο ότι δολοφονήθηκε βίαια από κάποιους άντρες που τον ακινητοποίησαν και τον σκότωσαν. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δολοφονήθηκε με αυτόν τον τρόπο ενώ κοιμόταν, να βρήκαν δηλαδή τρόπο οι δολοφόνοι να μπουν στο μέρος που κοιμόταν και να τον σκοτώσουν. Όμως η κρατούσα θεωρία είναι ότι σε μια από τις μάχες με τους Υξώς ο Σεκενένρε Ταο συνελήφθη και ο βασιλιάς των Υξώς Απόφις αποφάσισε ο Ταο να θανατωθεί με ένα τελετουργικό και εξαιρετικά βίαιο τρόπο και να παραμείνει το σώμα του άταφο. Πιστεύεται ότι η σωρός του Ταο ανακτήθηκε πολλές μέρες μετά τον θάνατο του και έγινε μια βιαστική ταρίχευση που δεν άρμοζε σε Φαραώ.

Όσο για την αναδημιουργία του προσώπου, αυτή έγινε από ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία με τη βοήθεια του κορυφαίου γραφίστα στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα ανασύνθεσης προσώπων, τον βραζιλιάνο Σίσερο Μοράες.

Η ανασύνθεση εμφανίζει τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Φαραώ αλλά και τη μη αιγυπτιακή αλλά νουβική καταγωγή του που υποστηρίζεται ότι είχε. Οι Νούβιοι είναι εθνογλωσσική ομάδα Αφρικανών, ιθαγενών στο σημερινό Σουδάν και τη νότια Αίγυπτο, οι οποίοι κατάγονται από τους πρώτους κατοίκους της κοιλάδας του Νείλου, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα λίκνα του πολιτισμού.

πηγή φωτό: (Cicero Moraes)

Πηγή: naftemporiki.gr