Οι δεινόσαυροι υποχρέωσαν τον άνθρωπο να γερνάει

Μια νέα θεωρία έρχεται να δώσει απάντηση στην αιτία της ανθρώπινης γήρανσης και στη διάρκεια της ζωής μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, που ονομάστηκε «υπόθεση μακροζωίας», τα θηλαστικά αντιμετώπιζαν πολύ έντονη πίεση για ταχεία αναπαραγωγή κατά την εποχή των δεινοσαύρων, λόγω του ότι ήταν τα ανυπεράσπιστα θηράματα για πάνω από 100 εκατ. έτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εξελικτική πίεση να επιφέρει την αδρανοποίηση ή απώλεια γονιδίων που συνδέονται με τη μακροζωία που παίζουν ρόλους στην αναγέννηση των ιστών και την επιδιόρθωση του DNA.

Σύμφωνα με τον Ζοάο Πέντρο Μαλγκαχάες, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και «οι άνθρωποι είναι από τα μακροβιότερα ζώα, υπάρχουν πολλά ερπετά και άλλα ζώα που έχουν πολύ πιο αργή διαδικασία γήρανσης και παρουσιάζουν ελάχιστα σημάδια γήρανσης στη ζωή τους. Η θεωρία αυτή μπορεί να ρίξει φως στις εξελικτικές δυνάμεις που έχουν διαμορφώσει τη γήρανση των θηλαστικών για εκατομμύρια χρόνια επηρεάζοντας φυσικά και τον άνθρωπο».

Ενώ ορισμένα ζώα έχουν «πραγματικά αξιοσημείωτες» μεθόδους επιδιόρθωσης κυττάρων και ιστών καθώς και αναγέννησης τέτοια γενετικά χαρακτηριστικά θα ήταν σύμφωνα με τους ερευνητές περιττά για τα πρώιμα θηλαστικά που ζούσαν υπό το μόνιμο φόβο των δεινοσαύρων. Για αυτό άλλωστε τα θηλαστικά εκείνης της περιόδου ήταν κατά βάση νυκτόβια ζώα. Ζούσαν κρυμμένα στη διάρκεια της μέρας και έβγαιναν από τις κρυψώνες τους για να κινηθούν, να τραφούν και να αναπαραχθούν όταν έπεφτε το σκοτάδι.

Παρά το ότι πρόκειται μόνο για μια θεωρία, η σημασία της θα αποδειχθεί μεγάλη, διότι μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στο ζήτημα του καρκίνου, συγκεκριμένα στο γιατί ο καρκίνος είναι πιο συχνός στα θηλαστικά από ότι σε άλλα είδη.

Naftemporiki.gr