ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα πλήξει το 40% των θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφέρει ότι «στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδεινώσει πιθανότατα τη συνολική ανισότητα», οπότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να «αποτρέψουν την περαιτέρω υποδαύλιση των κοινωνικών εντάσεων από την τεχνολογία».

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να επηρεάσει περίπου το 60% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν, καθώς η τεχνολογία αυτή θα ενισχύσει την παραγωγικότητά τους. Σε άλλες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη θα εκτελεί βασικά καθήκοντα που σήμερα εκτελούνται από ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για εργασία, να επηρεάσει τους μισθούς και να εξαφανίσει θέσεις εργασίας. Γενικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει μόλις το 26% των θέσεων εργασίας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι «πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν τις υποδομές ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα μεταξύ των εθνών».

Γενικότερα, οι εργαζόμενοι με υψηλότερο εισόδημα και οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να δουν δυσανάλογη αύξηση των μισθών τους μετά την υιοθέτηση της τεχνολογίας. Οι εργαζόμενοι με χαμηλότερο εισόδημα και εκείνοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν να μείνουν πίσω, εκτιμά το ΔΝΤ.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους ευάλωτους εργαζόμενους», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση στην τεχνητή νοημοσύνη πιο περιεκτική, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσης και περιορίζοντας τις ανισότητες».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr / BBC