Ειδώλια της Δήμητρας και της Περσεφόνης βρέθηκαν σε εργοτάξιο στην Ανάπα (Ρωσία)

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιστορίας του Υλικού Πολιτισμού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IIMK RAS) από την Αγία Πετρούπολη, μαζί με μέλη της αρχαιολογικής αποστολής "Kubanarheology" στην περιοχή του Κρασνοντάρ, βρήκαν αρχαία αγαλματίδια από τερακότα και αφιερωματικό ανάγλυφο κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε εργοτάξιο στην παραθαλάσσια παραθεριστική πόλη Ανάπα.

Αρχικά ήταν ένα σημαντικό λιμάνι των Σκυθών και στη συνέχεια η πρωτεύουσα των Σινδών μάλιστα αποτελούνταν από δύο οικισμούς που από τους Έλληνες, αποκαλούνταν Σινδικός Λιμήν και Σινδική. Η αποικία της Γοργιππίας χτίστηκε στη θέση της τον 6ο αιώνα π.Χ. Τον 2ο και τον 3ο αιώνα π.Χ., η Γοργίππη άνθισε ως μέρος του Βασιλείου του Βοσπόρου, μαζί με το θαλάσσιο εμπόριο, με την πόλη να έχει τον πλήρη έλεγχό του στο ανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

«Στα δυτικά περίχωρα της Γοργιππίας βρήκαμε αρκετούς κλιβάνους που σχετίζονται με την κατασκευή κεραμικών προϊόντων, και χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα έως τον 2ο αιώνα π.Χ. Ένας από τους κλιβάνους κεραμικής διατηρήθηκε σε καλύτερη κατάσταση από τους άλλους και κάτω από έναν θόλο κλιβάνου που κατέρρευσε, καταφέραμε να βρούμε αρκετά όστρακα κεραμικής», αναφέρει η ΙΙΜΚ RAS.

«Μεταξύ των αντικειμένων που βρήκαν οι αρχαιολόγοι ήταν δύο άθικτα ειδώλια από τερακότα της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας. Βρήκαμε επίσης και μια ανάγλυφη προτομή της Δήμητρας δίπλα σε δύο κόκκινα πήλινα αγγεία μέσα στον ίδιο κλίβανο».

«Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα, που βρέθηκε κοντά, είναι ένα αφιερωματικό ανάγλυφο σε δεύτερη χρήση, που απεικονίζει την θεά Κυβέλη καθισμένη σε θρόνο με ένα λιοντάρι στην αγκαλιά της. Στις δύο πλευρές της βρίσκονται οι μορφές του αγγελιοφόρου των θεών, Ερμή και της Εκάτης, της προστάτιδας της μαγείας, να κρατά δύο πυρσούς στα χέρια της. Ένα τέτοιο ανάγλυφο θα μπορούσε να διακοσμεί σε κοντινή απόσταση κάποιο σημαντικό δημόσιο κτήριο ή ναό. Πρόκειται για το καλύτερο ανάγλυφο ασβεστόλιθου με αυτή τη σκηνή που έχει βρεθεί ποτέ στο έδαφος του Βοσπόρου».

Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης πολλά όστρακα κεραμικών και πλακιδίων, που έφεραν εμπορικά σήματα.

Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ανάπα.

 

Πηγή: anaskafi/The Archaeology News Network

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding