Για πρώτη φορά σε νομική υπόθεση οι δύο πλευρές εκπροσωπούνται από ΤΝ

Η ταχεία είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας αποτελεί γεγονός. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε τομείς που μέχρι τώρα φαινόταν πολύ δύσκολο να συμβεί.

Πρόσφατα σε μια δίκη στις ΗΠΑ ο κατηγορούμενος επέλεξε για συνήγορο ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ενσωματωμένο σε κινητό τηλέφωνο. Η συσκευή ήταν σε ανοικτή ακρόαση κατά τη διάρκεια της δίκης και συμβούλευε τον κατηγορούμενο στο πώς να ενεργεί και τι να λέει.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, για πρώτη φορά, έχουμε μια νομική διαδικασία και πιο συγκεκριμένα μια διαπραγμάτευση για ένα συμβόλαιο όπου τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν δικηγόροι τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, η βρετανική νομική εταιρεία Luminance δημιούργησε δύο προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία εκπαιδεύτηκαν με ένα σύνολο δεδομένων άνω των 150 εκατομμυρίων νομικών εγγράφων και χρησιμοποιήθηκαν σε μια διαπραγμάτευση για ένα συμβόλαιο που ήθελε να συνάψει η δικηγορική εταιρεία με την εταιρεία ProSapient που είναι πελάτης της.

Το ένα σύστημα ανέλαβε την εκπροσώπηση της δικηγορικής εταιρείας και το άλλο τον πελάτη της. Η συμφωνία επήλθε μέσα σε λίγα λεπτά και η μόνη ανθρώπινη συμβολή ήταν όταν οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών κλήθηκαν να την υπογράψουν.

Ο πρόεδρος της Νομικής Εταιρείας της Βρετανίας Νικ Έμερσον σχολίασε την εξέλιξη ως εξής: «Προς το παρόν και πιθανώς για πολλά χρόνια ακόμη η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τη λειτουργία της νομικής εμπειρογνωμοσύνης που παρέχεται από νομικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πελάτες έχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά προβλήματα που ένα μηχάνημα δεν μπορεί ακόμη να διαχειριστεί και χρειάζεται ανθρώπινη κρίση για να διασφαλιστεί ότι οι αυτοματοποιημένες αποφάσεις δεν οδηγούν σε πιθανά ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει επίσης μια τέχνη στη διαπραγμάτευση που η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να κυριαρχήσει».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Luminance, Τζάγκερ Γκλουτσίνα, επισημαίνει ότι η τεχνολογία δεν στοχεύει στην αντικατάσταση αλλά στην υποστήριξη των δικηγόρων.

Πηγή: Naftemporiki.gr